Kosovo odprlo veleposlaništvo v Jeruzalemu – TOPNEWS.si

Kosovo odprlo veleposlaništvo v Jeruzalemu

Kosovo odprlo veleposlaništvo v Jeruzalemu

Kosovo je uradno odprlo stavbo veleposlaništva v Jeruzalemu in ga dejansko priznalo kot glavno mesto Izraela, je sporočilo kosovsko zunanje ministrstvo.

Veleposlaništvo so odprli s kratko slovesnostjo, na kateri je bila pred stavbo, v kateri se nahaja, postavljena kosovska zastava, ob njenem vhodu pa je bila postavljena plošča z napisom v albanskem, hebrejskem in angleškem jeziku – Republika Kosovo – piše v izjavi.

V zameno za izraelsko priznanje neodvisnosti Kosova je Kosovo postalo prva država z muslimansko večinsko skupnostjo, ki je Jeruzalem priznala kot glavno mesto judovske države.

Odločitev spodbudila številne kritike

Odločitev uradne Prištine je sprožila kritike ne samo v večinsko muslimanskih državah, kot je Turčija, ki je obsodila kršenje resolucij OZN in mednarodnega prava, ampak tudi znotraj Evropske unije.

Vprašanje Jeruzalema in njegovega statusa ostaja ena najbolj zapletenih točk izraelsko-palestinskega konflikta.

Palestinska oblast meni, da so izraelske vojaške sile leta 1967 nezakonito zasedle vzhodni del Jeruzalema in zahtevajo, da vzhodni Jeruzalem postane glavno mesto palestinske države.

V okviru medsebojne izmenjave priznanj je Izrael Kosovo, nekdanjo srbsko pokrajino, ki je leta 2008 razglasila neodvisnost, uradno priznal kot neodvisno državo in se pridružil večini zahodnih držav.

Beograd nezadovoljen s sporazumom Izraela in Kosova

O sporazumu med Izraelom in Kosovom so septembra lani v Washingtonu razpravljali s takratnim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v okviru gospodarskih pogovorov s Srbijo in sosednjim Kosovom.

Kosovo in Izrael sta že februarja vzpostavila diplomatske odnose na veliko nezadovoljstvo Beograda, ki ne priznava neodvisnosti nekdanje srbske pokrajine. Neodvisnosti Kosova ne priznavata tudi Rusija in Kitajska.

Konflikt zaradi tega nerešenega vprašanja med Srbijo in Kosovom traja že več kot dve desetletji in še naprej ogroža stabilnost v Evropi.

COMMENTS

Wordpress (0)