(VIDEO) Kaj je po letu dni ostalo od protestov proti Janševi koaliciji in vladi? 139 dni policijske ure, 1.374.800 evrov različnih koronskih kazni, napadeni in ranjeni novinarji in policisti …. – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kaj je po letu dni ostalo od protestov proti Janševi koaliciji in vladi? 139 dni policijske ure, 1.374.800 evrov različnih koronskih kazni, napadeni in ranjeni novinarji in policisti ….

(VIDEO) Kaj je po letu dni ostalo od protestov proti Janševi koaliciji in vladi? 139 dni policijske ure, 1.374.800 evrov različnih koronskih kazni, napadeni in ranjeni novinarji in policisti ….

Danes, 13. 3. 2021, mineva eno leto, odkar je vlada Janeza Janše prevzela oblast. Na predvečer prve obletnice so se na Trgu republike ponovno zbrali protestniki, ki so se že 47 petek zapored zbrali na Trgu republike so organizirali različne športne igre.

Športne discipline so bile različne, največ veselja pa je protestnikom naredilo balinanje in podiranje kegljev s podobami glavnih protagonistov Janševe koalicije, razbijanje škatel z imenom Janez ter še nekatere druge discipline, v katerih so si protestniki dali duška tako, da so na različne načine zabijali gole ali “podirali” Janeza Janšo.

“V vsem tem času smo v protestniškem gibanju spremljali delovanje strahovlade in se nanj odzivali s kritično miselnostjo, s protesti, z intervencijami v javni prostor in različnimi oblikami upora. Z oken, z balkonov z kolesi, peš, v avtomobilih. Do danes se je zvrstilo že 47 petkovih protestov, Poleg njih pa še veliko drugih protestnih dogodkov. Danes ne gre za protestni shod, ampak za rekreacijo v skupinah do 10 ljudi. Vsi vemo, zakaj je temu tako,” je leto dni protestov sinoči povzel Jaša Jenull.

“Čeprav je strategija vlade, da nas zasipa z vedno novimi aferami in računa na ta način, da bomo pozabili, kaj se je zgodilo prejšnji teden, je treba poudariti, da ne bomo pozabili. Sproti si beležimo in ohranjamo spomin na vse njihove prekrške, na vse njihove koruptivne prakse, na vse njihove neetične poslovne postopke, na vse njihove zlorabe, in da prej ali slej bodo odgovarjali za vse te prekrške. V protestni ljudski skupščini smo zbrali 8 strani očitkov v fontu 12 teh potez vprašljivih, oziroma ne samo vprašljivih, ampak neprimernih potez vlade”.

Slovenijo je tik pred ustanovitvijo nove vlade zajela epidemija nove koronavirusne bolezni. 19. marca je bilo z namenom zajezitve širjenja okužbe z odlokom začasno prepovedano gibanje in zbiranje na javnih površinah. Prav tako shodov zaradi ukrepov za zajezitev epidemije sploh ni bilo mogoče prijavljati, kot to zahteva zakon. Protestniki so poskušali zato v času viška epidemije svoje nestrinjanje z novo vlado izkazati na iznajdljive načine.

Vendarle se zdi, da so protesti v dobro leto dni izgubili mobilizacijski naboj, saj zanimivo, razen redkih policistov na protestih, praktično ni več novinarskih ekip, razen redkih fotografov in zanesenjakov, ki beležijo dogajanje bolj za arhiv in zgodovino, kot pa poročanje o dogajanju na protestih, protesti, kot da nikogar več ne zanimajo. Protesti so sicer ostali stalnica, ki spremlja vlado Janeza Janše še pred njenim nastankom.

V vsem tem času je protestniško gibanje sicer spremljalo delovanje Janševe koalicije in se nanj odzivalo s kritično miselnostjo, s protesti, gverilskimi intervencijami in različnimi oblikami upora. Protestnice in protestniki smo najprej protestirali z oken in balkonov, nato na kolesih in peš, vmes tudi v avtomobilih. Do včeraj zvečer se je zvrstilo že 47 petkovih protestov, poleg njih pa še veliko drugih protestnih dogodkov.

Prelomnica je bil vsekakor protest 5. novembra v Ljubljani, ki se je končal s poškodbami več policistov in dveh novinarjev oziroma snemalcev. Med žrtvami napada sem se znašel tudi sam, ko me je eden od udeležencev načrtno napadel in sunil po stopnicah s platoja pred poslovno zgradbo NLB.

V četrtek, 5. novembra 2020, sta  namreč v središču Ljubljane potekala dva protestna shoda z raznolikimi pobudniki in cilji. Nekateri udeleženci so protestirali proti vladi, drugi pa so nasprotovali ukrepom za zajezitev epidemije koronavirusa in na podlagi raznih teorij zarot. Na popoldanskem shodu je bila prisotna tudi znatna skupina udeležencev, ki so se dogodka udeležili zgolj zato, da bi zanetili izgrede.

Medtem ko je opoldanski shod minil mirno in je pritegnil le peščico udeležencev, se je popoldanski shod z okoli 500 udeleženci kmalu po pričetku sprevrgel v nasilne izgrede dela udeležencev, ki so se shoda udeležili v želji spopada s policijo.

Izgredniki so metali različne predmete in uničevali javno lastnino ter napadali policiste, novinarje in druge protestnike. Shod in nemiri so se začeli na Trgu republike, izgredniki pa so se nato razpršili po središču mesta in še okoli 2 uri vztrajali s spopadi in nasiljem. Poškodovanih je bilo 15 policistov in 2 novinarja, javnost pa se je nekako obrnila proti protestnikom zaradi strahu pred vandalizmom in razbijanjem ter morebitnimi novimi žrtvami.

Nov zagon so protesti dobili ob nasilni deložaciji Roga. Na območju nekdanje tovarne Rog, kjer so več let živeli in ustvarjali pripadniki avtonomne skupnosti, se je 19. januarja zjutraj začela prisilna izselitev stanovalcev in obiskovalcev.

Nekaj oseb se je varnostnikom uprlo in želelo preskočiti ograjo, v policiste so metali bakle, dimne bombe, steklenice in jajca. Zaradi kršitev javnega reda in miru so policisti uporabili prisilna sredstva – potiskanje množice s telesno silo, ščiti in palico, ter plinski razpršilec.

Prijeli so najmanj deset oseb. Uporabniki pa so zvečer pripravili protest pred objektom. Zbralo se jih je okrog 200, ponovno je prišlo do uporabe sile in solzivca.

In kaj protestniki očitajo vladi. Nekaj očitkov je sinoči nanizal Jaša Jenull.  Spodaj pa objavljamo nekatere, po oceni ljudske skupščine, “najbolj nesprejemljive poteze” vlade v zadnjem letu “zaradi katerih bi morala Janševa vlada pasti”:

11. 3. 2020: Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasi pandemijo novega koronavirusa.
12. 3. 2020: razglasitev epidemije novega koronavirusa v Sloveniji.
13. 3. 2020: nastopi vlada Janeza Janše, in sicer s pomočjo dveh političnih strank, ki se z vstopom v vlado izneverita svojim volivcem.
14. 3. 2020: nova vlada zamenja vodstvo policije in vojske, Franc Kangler je imenovan za državnega sekretarja na MNZ, Žan Mahnič pa za državnega sekretarja za nacionalno varnost!
18. 3. 2020: Matej Tonin in vlada “izgubita stik z voznikom tovornjaka”, ki naj bi pripeljal 1,5 milijona mask.
19. 3. 2020: nova vlada si zviša plače na maksimum!!!
19. 3. 2020: vlada razreši direktorico NIJZ, epidemiologinjo Nino Pirnat.
20. 3. 2020: vlada prepove navzočnost novinarjev na vladnih novinarskih konferencah.
21. 3. 2020: Jelko Kacin izjavi: “Uživajte, dokler lahko.”
27. 3. 2020: Jelko Kacin v času zaprtih meja in splošne karantene po nesreči izda, da se nahaja na otoku Krku, ko objavi tvit preko hrvaškega operaterja.
29. 3. 2020: vlada sprejme odlok o prepovedi gibanja zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča in oglobi prebivalke in prebivalce, ki jih zaloti med sedenjem ali sončenjem ob morju.
2. 4. 2020: državni sekretar na MNZ Franc Breznik je zaloten alkoholiziran med prehitro vožnjo, ko odhaja iz podjetja Derby “kralja banan”, kjer “ureja donacijo”. Ministra Hojsa z incidentom uradno seznani šele, ko začnejo poizvedovati novinarji.
3. 4. 2020: glavna epidemiologinja NIJZ Maja Sočan zapusti vladno skupino.
6. 4. 2020: Milan Krek izjavi, da bi lahko imeli 90.000 mrtvih zaradi covida-19.
14. 4. 2020: Jelko Kacin se zagovori in izreče “pritiski”, nakar se popravi in reče “predpisi”.
15. 4. 2020: Borut Pahor, Matej Tonin, Aleš Hojs se v spremstvu policistov in vojakov sprehajajo ob Kolpi brez zaščitnih mask in varnostne razdalje.
23. 4. 2020: Ivan Gale v Tarči razkrije nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme in neustreznih ventilatorjev, kjer se za posle grebejo; Lojze Peterle, Matej Tonin, Zdravko Počivalšek, Joc Pečečnik, SDS preko podjetja GenePlant ter drugi …
23.4.2020: Vlada je z novelo proti-koronskega zakona na široko odprla vrata investitorjem, katerih gradbeni projekti ogrožajo okolje in naravo in onemogočila sodelovanje okoljevarstvenih organizacij pri postopkih pridobivanja gradbenega dovoljenja, v katerih se presojajo tudi vplivi na okolje
24. 4. 2020: prvi kolesarski protest proti vladi.
30. 4. 2020: Zdravko Počivalšek v oddaji Tarča dvanajstkrat uporabi besedni zvezi “ljudje so umirali” in “nabavili smo golfe”.
6. 5. 2020: razrešen je direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).
12.5.2020: protest na trgu republike za varstvo narave. Odbor državnega zbora za okolje je vseeno potrdil vladni predlog, ki iz postopkov odločanja v veliki meri izključuje okoljevarstvene organizacije.
17. 5. 2020: slovenska vlada kot prva v EU razglasi konec epidemije.
19. 5. 2020: pripadniki t.i. Štajerske varde “zablokirajo” policijsko postajo v Slovenski Bistrici.
20. 5. 2020: kazenske ovadbe zaradi plakatov in napisov “Smrt janšizmu, svoboda narodu” tožilstvo v Ljubljani zavrže, ker ne gre za kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva in nestrpnosti.
25. 5. 2020: minister Gantar in vlada trdita, da smo imeli le 168 ventilatorjev. Izkaže pa se, da jih je bilo na voljo več kot 281.
26. 5. 2020: predčasna zamenjava direktorja SURS, prvič v zgodovini Slovenije.
1. 6. 2020: prelet letal v znak zmage nad epidemijo, strošek 75.000 EUR.
2. 6. 2020: razkrit je dokument ministra Gantarja, “vložni list” za DSO oziroma seznam starostnikov, ki v primeru okužbe ne bodo deležni bolnišničnega zdravljenja. Svojci in osebje v DSO o tem niso obveščeni.
5. 6. 2020: MNZ oz. minister Hojs odpravi odločbo Upravne enote Maribor, s katero je že drugič prepovedala koncert kontroverznega pevca Thompsona v Mariboru.
19. 6. 2020: pripadniki specialne enote s Trga Republike odnesejo protestnike, ki so mirno brali ustavo.
24. 6. 2020: vlada potrdi 780 mio. € za nakup orožja in za vojsko.
28. 6. 2020: Zmago Jelinčič izjavi: “Narod je glup,” in doda: “Naš denar so dobili, delomrzneži, vsak k*** študent kar tako dobil 150 EUR.”
30. 6. 2020: kriminalisti odvzamejo prostost ministru Počivalšku, vršijo se hišne preiskave.
30. 6. 2020: notranji minister Hojs nepreklicno odstopi, prav tako generalni direktor policije Travner.
2. 7. 2020: nadzorniki državnega Telekoma prodajo Planet TV madžarskim lastnikom iz poslovnega omrežja madžarske vladajoče stranke Fidesz Viktorja Orbana.
3. 7. 2020: SNS Zmaga Jelinčiča podpiše sporazum o sodelovanju z Janševo koalicijo.
8. 7. 2020: Jelko Kacin izjavi: “Maše so dovoljene, maša se ne šteje za javni dogodek.”
11. 7. 2020: Janez Janša tvitne, da pokola v Srebrenici ne bi bilo, “če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo”.
16. 7. 2020: Aleš Hojs javno, po Twitterju, poziva k državljanski nepokorščini – neplačevanju RTV prispevka.
24. 7. 2020: ministrica Aleksandra Pivec razkrita in ujeta na laži o ne/plačanih računih ter korupcijskih dejanjih.
6. 8. 2020: uslužbenec na MNZ Jakopi zapiše, do so: “CSD leglo feministk, nedof*** in zafrustriranih žensk.” Vinko Gorenak ga retvita.
14. 8. 2020: hrvaški mediji objavijo sliko počitniško brezskrbnega Kacina, kako čisti bazen v svoji vili na Krku; vlada je takrat že nekaj časa odsvetovala počitnikovanje na Hrvaškem in grozila, da bo to državo uvrstila na rdeči seznam.
15. 8. 2020: množično romanje na Brezje, brez omejitev.
8. 9. 2020: Janez Janša odpeljal Kurza v gore.
21. 9. 2020: ministrica za izobraževanje Simona Kustec je na prireditvi Olimpijskega komiteja Slovenije v zaprtem prostoru brez zaščitne maske.
24. 9. 2020: zaradi odločitve vlade, da deregulira cene bencina, minister za okolje Vizjak z delnicami Petrola, ki jih je kupil nekaj mesecev pred tem, v eni uri zasluži 11.000 EUR. Do zaslužka z deljenjem informacij pomaga tudi svojim pajdašem.
9. 10. 2020: Ivan Gale dobi izredno odpoved delovnega razmerja na Zavodu za blagovne rezerve.
15. 10. 2020: Janša označi STA za “nacionalno sramoto, eklatantno zlorabo imena, ki ga nosi”.
16. 10. 2020: odlok o obveznem nošenju zaščitnih mask na prostem.
18. 10. 2020: Janez Janša v nedeljo zvečer po Twitterju razglasi epidemijo za 30 dni.
19. 10. 2020: Janez Janša napove ponovno uvedbo pouka na daljavo za šolarje od 5. razreda, odlok, ki ga sprejme vlada, pa od 6. razreda.
20. 10. 2020: začetek policijske ure v času med 21. in 6. uro, ki še vedno traja.
22. 10. 2020: direktor NIJZ Krek na bencinski črpalki toči gorivo in vstopi v trgovino brez zaščitne maske, ki je po vladnem odloku obvezna v zaprtih prostorih in na prostem.
24. 10. 2020: Srečko Šestan ne vodi več Urada RS za zaščito in reševanje, ima samo še naziv poveljnik Civilne zaščite.
25. 10. 2020: minister Logar po opravljenem testu na koronavirus namesto v samoizolacijo odide v Narodno galerijo.
25. 10. 2020: minister Gantar ukinja vse nenujne zdravstvene storitve.
27. 10. 2020: zmanjka cepiva za gripo.
27. 10. 2020: ponovno prepoved prehajanja med občinami.
30. 10. 2020: vlada podaljša šolske počitnice za teden dni.
31. 10. 2020: 800 EUR kazni za družino, ki je jedla rogljiček na prostem.
4. 11. 2020: Janez Janša čestita Donaldu Trumpu za zmago na volitvah in nadaljuje s prerekanjem s svetovnimi in EU diplomati.
5. 11. 2020: protesti v Ljubljani, kjer policija uporabi vodni top, ki brizga vodo po prazni ulici in v zrak.
5. 11. 2020: Aleš Hojs se med “izgredi” sprehodi po Slovenski cesti in oteži delo policistov, ko ga morajo dodatno varovati.
6. 11. 2020: vlada kljub pozivu ravnateljev vztraja pri nadaljevanju pouku na daljavo, prav tako ostajajo za večino otrok zaprti vrtci.
9. 11. 2020: minister Gantar bi zaprl in ustavil celo državo, čeprav so glavna žarišča okužb in vseh hospitaliziranih starostniki iz DSO-jev.
12. 11. 2020: vlada novo nastavljeni direktorici NPU Petri Grah Lazar dodeli izredno povišanje plače.
12. 11. 2020: vlada se odloči, da za dva tedna še zaostri ukrepe, kaj točno in kdaj, ne izvemo, vse je pomešano in neusklajeno.
13. 11. 2020: vlada sprejme odlok o prepovedi zbiranja ljudi.
14. 11. 2020: policisti kaznujejo dostavljavca, ki med malico na prostem ni nosil zaščitne maske.
16. 11. 2020: za dva tedna je ustavljen ves javni potniški promet, skupen prevoz na delo je dovoljen do 6 osebam.
16. 11. 2020: v trgovinah ni mogoče kupiti oblačil, obutve in tehničnega blaga.
18. 11. 2020: Janez Janša užaljeno piše voditeljem EU o “ukradenih volitvah leta 2014”. V tem dnevu umre 43 ljudi s covid-19.
19. 11. 2020: Janez Janša v intervjuju izjavi, da za večino preživljanje epidemije pomeni ležanje na kavču in gledanje televizije.
20. 11. 2020: koalicijski poslanci sprejmejo Zakon o investicijah Slovenske vojske v višini 780 milijonov za obdobje 2021-2026.
30. 11. 2020: izbris glasbenega ustvarjalca Zlatana Čordića – Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi zaradi družbeno-političnega delovanja
1. 12. 2020: vlada na dopisni seji zaustavi financiranje Slovenske tiskovne agencije (STA), in sicer na pobudo Uroša Urbanije, direktorja urada za komuniciranje (Ukom), ki se je z dopisi vpletal v uredniške odločitve, od vodstva STA pa zahteval pogodbe z naročniki, do katerih po zakonu nima pravice.
3. 12. 2020: Janez Janša se sestane s češkim lastnikom POP TV, Petrom Kellnerjem, ki zgolj zaradi tega sestanka za nekaj ur prileti na brniško letališče z zasebnim letalom.
7. 12. 2021: vladno posvetovalno skupino za covid-19 zapusti prvi epidemiolog NIJZ Mario Fafangel.
8. 12. 2020: Sindikat vojakov Slovenije napove tožbo proti Jadranki Juras in RTV, ker mnenje Juras zanj pomeni žaljenje in blatenje vojske.
10. 12. 2020: za preprečevanje širjenja okužb se ni več dovoljeno pokrivati s šali ali rutami, temveč je nujna uporaba zaščitne maske.
13. 12. 2020: portal Necenzurirano razkrije zapisnike strokovne skupine, ki kažejo, da je imela vlada že julija 2020 na mizi opozorila stroke, da je treba pred drugim valom epidemije poskrbeti za organizacijo domov za starejše in ureditev rdečih con.
14. 12. 2020: Janez Janša na Twitterju objavi, da bomo do konca leti dobili 58.500 doz cepiva. Gantar na seji v državnem zboru pove, da je Sloveniji obljubljenih 5000 doz cepiva.
16. 12. 2020: nošenje mask zunaj ni več obvezno. Razen, kadar je.
17. 12. 2020: Sova kljub vsem prepovedim v protokolarnem objektu na gradu Strmol priredi slavnostno večerjo za 23 ljudi.
18. 12. 2020: Gantar odstopi s položaja ministra za zdravje. Janez Janša postane tudi minister za zdravje. Zapisniki sej strokovne skupine razkrijejo, da je vlada uvedla policijsko uro, omejila gibanje ljudi na občine, zaprla javni promet in odprla cerkve, ne da bi ji to kadarkoli izrecno predlagala njena strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Bojane Beović.
25. 12. 2020: pet protestnic in protestnikov je na Trgu republike oglobljenih zaradi sprehajanja z dežniki z napisi.
30. 12. 2020: Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča razkrije, da so revizorji zaznali sume kaznivih dejanj pri 13 poslih z nabavo zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covid-19.
31. 12. 2020: v veljavo stopi PKP7, ki verskim uslužbencem prinaša mesečni temeljni dohodek v višini 700 evrov na mesec.
1. 1. 2021: v veljavo stopi zakon, ki odpravlja davek na luksuzna vozila. Primanjkljaj v državnem proračunu zaradi tega je okoli 20 milijonov evrov.
1. 1. 2021: protestnika oglobljena zaradi prenašanja osvetljenega kolesa na praznem Trgu republike.
4. 1. 2021: odprejo se fitnesi, kjer lahko vadi več oseb, tudi če niso člani istega gospodinjstva. Protesti so še vedno prepovedani.
11. 1. 2021: odstopljeni notranji minister Aleš Hojs oceni, da je stavka policistov neupravičena in neutemeljena, in objavi poimenske podatke o bruto plačah javnih uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve, Policije in Inšpektorata RS za notranje zadeve skupaj z njihovimi enotami. Na seznamu so tudi pripadniki Specialne enote.
12. 1. 2021: Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19, pred tiskovno konferenco, ne vedoč, da ga mikrofoni in diktafoni že snemajo, izjavi: “Pejmo se mal’ hecat!”
19. 1. 2021: rušenje Roga v navezi Janković – Hojsova policija – varnostniki Valine (desni skrajneži).
27. 1. 2021: Ministrstvo za delo skriva dokumentacijo o razpisu, na katerem je 130.200 evrov prejel Zavod Iskreni, ki je bil še do lani v solastništvu ministra Janeza Ciglerja Kralja.
28. 1. 2021: Janez Janša zaustavi objavo razpisa o vpisu na fakultete.
1. 2. 2021: Na seji Odbora za notranjo politiko koalicijski poslanci napadejo predsednika Računskega sodišča, Tomaža Vesela in od njega zahtevajo pojasnila v zvezi s plačili za njegovo delo v UEFA in v zvezi s postopkom sprejemanja revizijskega poročila o nabavi zaščitne opreme. Vesel je potek seje razumel kot napad na neodvisnost Računskega sodišča in jo po eni uri tudi zapustil.
4. 2. 2021: Ukom prepove medijske nastope vladnim predstavnikom in svetovalcem, med drugim Bojani Beović, Simoni Kustec, in Milanu Kreku. Društvo novinarjev Slovenije opozarja na cenzuro.
5. 2. 2021: Počivalšek s svojo ekipo sestankuje v gostišču Taverna kljub splošnemu zaprtju gostinskih obratov.
6. 2. 2021: poslanci vladne koalicije glasujejo proti dostopu do varnostnih študij cepiv.
6. 2. 2021: marširanje Rumenih jopičev s transparenti po Metelkovi z napisom: “Porušimo še Metelkovo.”
8. 2. 2021: Hojs z mamo v avtu brez opravljenega covid testa hoče prečkati mejo; izgovarja se, da je hotel le preveriti delo hrvaške obmejne policije.
8. 2. 2021: 40 robokopov izvede “rutinsko kontrolo lokalov” na Metelkovi.
9. 2. 2021: Janez Janša in somišljeniki obračunavajo s kuharsko mojstrico Ano Roš, ker je z otrokoma odšla na Zanzibar. “Na spletu lahko berem, da sem psica, tatica, slaba oseba, izdajalka.” Podobnega sovražnega govora so deležni tudi Marko Potrč, Jadranka Juras, Zlatko, zdravnik Matjaž Figelj, Tomaž Vesel, Magnifico, Ljudmila Novak … seznam je neskončen.
11.2.2021: Evropska komisija že drugič zavrne vladni Načrt za okrevanje. Vlada kljub več pozivom dokument še vedno skriva pred javnostjo.
15. 2. 2021: Janez Janša trdi, da so mu prejšnje vlade pustile prestaro prebivalstvo, zaradi česar ni imel možnosti za boljši rezultat v boju z epidemijo.
15. 2. 2021: odprejo se meje med občinami. Dovoljeno je zbiranje do 10 oseb. Vendar ne z namenom izražanja mnenja – protesti so še vedno prepovedani.
15. 2. 2021: nezaupnica vladi ni izglasovana. Šest glasovnic je bilo neveljavnih.
18. 2. 2021: Lili Bayer, novinarka časopisa Politico, objavi članek o Janševi “vojni z mediji”; Janša in njegovi se takoj odzovejo z blatenjem, tudi finske ministrice za evropske zadeve Tytti Tuppurainen, ki je za Politico povedala: “Kar slišimo iz Slovenije, je žalostno in skrb zbujajoče.” “Od bodočega predsedstva pričakujemo, da bo ohranilo naše skupne vrednote, vključno s svobodo medijev.”
18. 2. 2021: namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak na vladni novinarski konferenci pove, da je dovoljeno združevanje ljudi do 10 oseb in izrecno doda, da to ni dovoljeno, če gre za namen protesta.
22. 2. 2021: poslanka SDS Alenka Jeraj na Twitterju komentira zapis deloma s svojega profila, deloma pa kot uporabnica lažnega profila Kopriva. Afera Kopriva dodatno potrdi sume o “kleti na Trstenjakovi”.
23. 2. 2021: Sindikat taksistov s protestno vožnjo in hupanjem pred parlamentom opozarja na nesmiselnost ukrepov vlade in na pomanjkanje socialnega dialoga. Taksisti dobijo za 50.000 EUR kazni.
24. 2. 2021: v javnost pride informacija, da je član SDS ustanovil Nacionalno tiskovno agencijo, ki naj bi v prihodnosti postala nacionalna tiskovna agencija.
24. 2. 2021: Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter znova delil protiislamska stališča ter zapis, ki žali sveto knjigo islama
25. 2. 2021: predsednik države Pahor skliče sestanek predsednikov vseh parlamentarnih strank, ker je “zaskrbljen” zaradi nezaupanja med opozicijo in koalicijo in zaradi stanja v državi na sploh. Pričakovano ne pride do nobenih dogovorov. Predsednika LMŠ in Levice se sestanka nista udeležila, svojo neudeležbo sta utemeljila v pismu Borutu Pahorju.
2. 3. 2021: na Ustavno sodišče je vložena pobuda za oceno ustavnosti odloka o začasni prepovedi protestov.
3. 3. 2021: izvedejo se kazenske preiskave pri vladnem svetovalcu Roku Snežiču, ki pa je bil očitno predhodno obveščen (prijateljica Petra Lazar, direktorica NPU) in je sporne dokumente odnesel v BiH, čeprav mu je vstop v to državo prepovedan.
3. 3. 2021: sprejet je sklep o ustanovitvi Muzeja Slovenske osamosvojitve, ki nas bo stal 7 milijonov.
4. 3. 2021: Društvo državnih tožilcev Slovenije o pritiskih predsednika vlade Janeza Janše obvesti Posvetovalni svet evropskih državnih tožilcev pri Svetu Evrope.
4. 3. 2021: ministrica za izobraževanje Kustec izjavi, da bodo dijaki, ki so v Mariboru protestirali za odprtje šol, s plačilom globe vstopili v svet odraslih.
5. 3. 2021: naročilo hitrih testov podjetju Majbert Pharm v lastništvu mladeničev SDS v višini 1,5 milijona evrov. Država je več tednov skrivala, koliko pozitivnih hitrih testov je bilo v resnici lažnih. Kljub temu se z istim dobaviteljem dogovarjajo za dodatno naročilo.
8. 3. 2021: policijska ura traja že 139 dni. V tem času je policija izrekla že za 1.374.800 evrov koronskih kazni.
9. 3. 2021: Uroš Urbanija, direktor UKOM-a, nadaljuje z izvajanjem pritiskov na STA. Na sestanku eden od članov nadzornega sveta, Radovan Cerjak, ukrade tajni dokument – pogodbo med STA in Dnevnikom.
9. 3. 2021: Hojs najprej trdi, da nikjer v odloku ne piše, da je kakršen koli protest prepovedan. Še isti večer pa se popravi, da so protesti kljub upoštevanju vseh varnostnih pravil prepovedani.
9. 3. 2021: dopuščena je gradnja na vodovarstvenih območjih; pristojni odbor MOP je potrdil novelo zakona o vodah, čeprav smo pravico do čiste pitne vode zapisali v ustavo.
9. 3. 2021: Janez Janša direktorja STA Bojana Veselinoviča pozove k odstopu in ga označi za “politično orodje skrajne levice”.
10. 3. 2021: hišne preiskave v nočnem klubu Tropicana v Šentilju, katere lastnik je bil znani podjetnik Bojan Belna, sicer član SDS. Hišne preiskave opravljajo zaradi suma, da se je v lokalu dogajala zloraba prostitucije – deklet iz Dominikanske republike.
11. 3. 2021: vlada predlaga zakon o debirokratizaciji, ki predvideva socialno kapico – nižje davke za bogatejše.

COMMENTS

Wordpress (0)