(VIDEO) “Boljševiška” in “manjševiška” frakcija v SMC – Igor Zorčič, Janja Sluga, Branislav Rajić na sinočnji seji sveta stranke niso glasovali o sklepih, ki jih je predstavil Zdravko Počivalšek – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Boljševiška” in “manjševiška” frakcija v SMC – Igor Zorčič, Janja Sluga, Branislav Rajić na sinočnji seji sveta stranke niso glasovali o sklepih, ki jih je predstavil Zdravko Počivalšek

(VIDEO) “Boljševiška” in “manjševiška” frakcija v SMC – Igor Zorčič, Janja Sluga, Branislav Rajić na sinočnji seji sveta stranke niso glasovali o sklepih, ki jih je predstavil Zdravko Počivalšek

O zahtevah o volilnem kongresu svet stranke SMC ni odločal, Počivalšek meni, da je stranka enotna, a vsi sklepov niso podprli. Med njimi Igor Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajič. Ministrica za pravosodje, ki je prav tako tako kot omenjena trojica odšla in  ni stala za Zdravkom Počivalškom  pred kamerami.

Dogajanje na sinočnji seji sveta bi lahko zgodovinsko primerjalni frakcijskim bojem znotraj ruske Socialdemokratske delavske stranke in razpadom na boljševiško in manjševiško frakcijo leta 1903. Boljševíki so bili frakcija marksistične Ruske socialdemokratske delavske stranke, ki so prevzeli oblast v oktobrski revoluciji leta 1917. Poimenovanje izhaja iz razkola v stranki, ko je večina boljševikov stopila na stran Leninove zamisli o nasilnem prevzemu oblasti (komunistični revoluciji). Manjšina, manjševiki  pa so zagovarjali bolj umirjeno različico marksizma.

Zdravko Počivalšek: “Danes popoldne in zvečer smo imeli zelo dolgo, odkrito, temeljito razpravo. Iskali smo rešitve in mislim, da smo, kot že večkrat v lanskem letu, dokazali, da se znamo v SMC poenotiti okoli ključnih zadev. Sprejeli smo dva sklepa, in sicer, da nadaljujemo s konstruktivnim delom v obstoječi vladi, s ciljem realizirati podpisano koalicijsko pogodbo; in drugi sklep, da svet stranke zadolžuje mene kot predsednika, da prenovimo stranko in jo kot tako popeljemo na naslednje volitve,” je povedal Zdravko Počivalšek po skoraj šesturni seji sveta stranke, ki naj bi sicer bila prekinjena šele po drugi točki dnevnega reda, nadaljevali pa naj bi jo prihodnji teden.

Na vprašanje, ali poslanska skupina ostaja enotna, je predsednik stranke odvrnil, “da bo naredil vse skupaj s poslanci, da bomo ostali kot SMC enotni, kot poslanska skupina enotni in kot stranka v celoti enotni”.

SMC po oceni Počivalška nosi pomembno vlogo v tej vladi in postaja strogi liberalni center slovenskega političnega prostora. Na novinarsko vprašanje, ali so vaši kritiki gospod Zorčič in Janja Sluga nasprotovali tem sklepom, je Zdravko Počivalšek dejal: “Glejte vi ste govorili o kritikih, danes smo imeli poglobljeno razpravo, in na koncu razprave smo soglasno sprejeli sklepe, ki sem jih povedal”.

Kaj se bo v prihodnjih dneh dogajalo v stranki SMC in ali bodo, kot je napovedal Počivalšek, ostali enotni, je glede na skope informacije glede razprave za zaprtimi vrati, težko napovedovati. Počivalšek namreč ni želel dati jasnega odgovora, ali bo Janja Sluga že naprej vodila poslansko skupino.

Na vprašanje, kot sta dejala ob svojem odhodu Zorčič in Sluga, da sta vztrajala na svojih stališčih in kaj to sedaj pomeni, je Počivalšek dejal: “To pomeni, da se liberalci znamo dogovoriti. Dogovor je demokracija, izvedba je pa malo trša stvar. Skratka vsak je povedal svoje mnenje in tisti minimalni konsenz zato, da smo skupaj bomo negovali tudi naprej,” je izjavo Igorja Zorčiča ob odhodu, da so vztrajali na svojih stališčih, komentiral Zdravko Počivalšek.

Na vprašanje, ali so Janja Sluga in Igor Zorčič potrdili, da ostanejo v stranki, je Počivalšek dejal: “Glejte o tem nismo govorili. mi smo danes govorili o tem, kako bo stranka delovala naprej”. Igor Zorčič o sinočnjih seji po nekaterih informacijah danes ne bo dajal izjav, saj naj bi si “manjševiki” del stranke SMC vzel čas za razmislek, kako bo deloval naprej.

Na ugotovitev novinarjev oziroma na špekulacije, da naj bi Počivalška želeli zamenjati na čelu stranke in ali ostaja predsednik SMC, je Počivalšek dejal:” Jaz ne vem, kdo je to govoril, tiste morate vprašati, ki so o tem govorili”.

Počivalšek naj bi sinoči na seji dajal, da je SMC “postal moteč faktor za nekatera leva omrežja” ter da “ne obžaluje vstopa v to vlado, in da tisti, ki kritizirajo pozicijo SMC v tej vladi, ne vidijo njenih uspehov”.

Po nekaterih informacijah s seje svete, naj bi Počivalšek manjševiško frakcijo celo obtožil, da deluje po navodilih Gregorja Golobiča.

COMMENTS

Wordpress (0)