(V ŽIVO) Ob prvi obletnici vlade Janez Janša med dosežki omenil tudi zakon o demografskem skladu, ki prinaša “razgradnje mrež, ki na negativen način vplivajo na procese v slovenski ekonomiji in družbi” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Ob prvi obletnici vlade Janez Janša med dosežki omenil tudi zakon o demografskem skladu, ki prinaša “razgradnje mrež, ki na negativen način vplivajo na procese v slovenski ekonomiji in družbi”

(V ŽIVO) Ob prvi obletnici vlade Janez Janša med dosežki omenil tudi zakon o demografskem skladu, ki  prinaša “razgradnje mrež, ki na negativen način vplivajo na procese v slovenski ekonomiji in družbi”

Novinarska konferenca, na kateri predsednik vlade Janez Janša, podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin ter minister za kmetijstvo Jože Podgoršek predstavljajo dosežke ob prvi obletnici vlade in prioritete dela za prihodnje obdobje. Premier Janez Janša je pred prvo obletnico dela vlade dejal, da so v tem času 80 odstotkov svoje energije namenjali spopadu z epidemijo covida-19. Po njegovem mnenju je realno pričakovati tretji val epidemije, vlada se bo nanj pravočasno odzvala. Za prihodnje leto do rednih volitev pa je napovedal uresničitev ključnih točk koalicijske pogodbe.

Če ne bo bistvenih negativnih presenečenj, lahko letos nadoknadimo lanski padec BDP-ja, meni premier, z dodatnimi sredstvi, ki so bila izpogajana znotraj evropskega programa za okrevanje in odpornost, pa temu dodamo še dodatne vire, s katerimi se bo lahko postorilo tudi marsikaj drugega.

Med drugimi dosežki vlade je naštel tudi zakon o demografskem skladu, ki je v zadnji fazi sprejemanja v DZ-ju in ki po njegovi oceni prinaša “stabilnost v slovenski pokojninski sistem, pregledno upravljanje državnega premoženja in posledično razgradnje mrež, ki na negativen način vplivajo na procese v slovenski ekonomiji in družbi”.

Napovedal je, da epidemija v tem trenutku ostaja ena ključnih nalog, vlada pa se bo v zadnjem letu mandata posvetila točkam iz koalicijske pogodbe. Predlog zakonskega svežnja o debirokratizaciji so že obravnavali, zakon še usklajujejo s socialnimi partnerji in koalicijskimi partnerji, a računajo, da bi prvi sveženj šel skozi vladni postopek v četrtek – upajo, da bo sprejet in uveljavljen do poletja.

Sledil bo še en paket, ki ga bodo obravnavali v roku dveh mesecev, vse sklope pa bo vlada v postopek predlagala do konca tega leta. “In ko bodo sprejeti, bo Slovenija drugačna, vitkejša in cenejša,” je prepričan predsednik vlade.

Na novinarski konferenci, je poleg predsednika vlade Janez Janša, podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin (ki je nastopil preko videopovezave) sodeloval tudi minister za kmetijstvo Jože Podgoršek.

Podgorškovo sodelovanje na novinarski konferenci ob prvakih strank je vzbudilo tudi ugibanja glede morebitnega tesnejšega sodelovanja DeSUS-a z vlado. A je Podgoršek danes za STA zatrdil, da DeSUS še vedno deluje v skladu s sklepi organov stranke, torej kot zmerna opozicija. Strankini organi so namreč sklenili, da bodo podpirali predloge vlade, ki so del koalicijske pogodbe, ki so jo sopodpisali ob vstopu v vlado.

Janša pravi, da so Desusovi poslanci pripravljeni vsebine, ki so jih zagovarjali pred enim letom, zagovarjati tudi v prihodnje. “Da pa seveda kot poslanci stranke, ki je formalno z odločitvami svojih organov formalno izstopila iz koalicije, formalno niso del koalicije in tudi minister Podgoršek danes ni tu predstavnik stranke Desus, je pa minister v vladi RS, ki uživa podporo poslanske skupine stranke DeSUS in dokler bo užival podporo poslanske skupine Desus in mojo podporo, lahko mirno dela naprej,” je povedal Janša.

Hkrati so se po Janševih besedah tudi dogovorili, da bo Podgoršek “neka neformalna vez do poslanske skupine za usklajevanje, glede na to, da je stranka napovedala, da bo v državnem zboru konstruktivna”. Koalicija takšno odločitev Desusovih poslancev pozdravlja in spoštuje njihovo odločitev.

“Moje osebno stališče je, da bo Slovenija toliko bolj normalno, kolikor bolj suverenih strank bo imela, kjer bodo člani stranke, poslanci stranke suvereno samostojno odločali brez prišepetavanj ali pa navijanja takšnih ali drugačnih stricev ali pa medijev, kaj naj počnejo in s tega vidika je vsaka odločitev, ki jo organi katere koli stranke sprejmejo, za nas odločitev, ki jo pač upoštevamo.” je pripomnil Janša.

Podgoršek pa je povedal, da je ponosen, da je postal minister na pobudo stranke Desus, “predvsem poslancev poslanske skupine Desus”. “Veseli me zaupanje, ki ga kot minister še vedno uživam s strani poslancev poslanske skupine Desus in tudi zahvaljujem se predsedniku za njegovo podporo in zaupanje v tem času. Menim, da je prav, da vztrajamo na tem, kar delamo sedaj. Z vidika državotvornosti in skrbnosti za ta sektor, ki ga pokrivam ne bi bilo pametno tako pogosto menjati kmetijskega ministra, kajti vsaka menjava vpliva na delo resorja,” je komentiral Podgoršek.

Janša je ob koncu novinarske konference odgovarjal tudi na vprašanja o Slovenski tiskovni agenciji (STA) in imenovanju tožilcev.

Kar se tiče STA-ja, bo “vlada izpolnila svoje obveze takoj, ko bodo izpolnjeni pogoji”. “Tu ne gre za spor med vlado in tiskovno agencijo, gre za problem vodenja te agencije, gre za direktorja, ki misli, da je kralj na Betajnovi in da zanj zakoni ne veljajo in da je vlada tu zato, da vse to financira, vključno z njegovo plačo, ki znaša preko 100 tisoč na leto in je večja od moje ali katerega koli drugega ministra v vladi, ki gara 24 ur na dan,” je Janša s prstom spet pokazal na direktorja Bojana Veselinoviča.

“Vlada je v zadnjem letu imenovala veliko tožilcev, kakšnega pa tudi še ni. Kar se tiče odločanja, moram reči, da je ta vlada svetlobna leta hitrejša od ravnanja tožilstva,” pa je premier povedal o tej temi.

 

Prenos spremljamo na topnews.si

COMMENTS

Wordpress (0)