(VIDEO) Ekskluzivno: Prvič objavljamo posnetek napada na novinarja Vladimirja Voduška na Trgu republike 5. novembra – “Kdo je dal napadalcu licenco za ubijanje” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ekskluzivno: Prvič objavljamo posnetek napada na novinarja Vladimirja Voduška na Trgu republike 5. novembra – “Kdo je dal napadalcu licenco za ubijanje”

(VIDEO) Ekskluzivno: Prvič objavljamo posnetek napada na novinarja Vladimirja Voduška na Trgu republike 5. novembra – “Kdo je dal napadalcu licenco za ubijanje”

Na spletnem portalu Topnews.si prvič objavljamo ekskluzivni posnetek napada na novinarja in snemalca Vladimirja Voduška, ki bi se glede na okoliščine lahko končal tragično. Samo golemu naključju se lahko zahvalimo, da se omenjeni napad na protestih ni končal tragično.

Napad je omenjen tudi v poročilu Evropskega parlamenta glede stanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic v Sloveniji, ki navaja tudi fizične napade na protestih na fotoreporterja Boruta Živuloviča in ustanovitelja programa Top News in Top TV – Vladimirja Voduška.

Sophie in ‘t Veld (Renew), ki v EP vodi posebno skupino za spremljanje demokracije, vladavine prave in temeljnih svoboščin, je ocenila, da napadi na novinarje, kot se dogaja v Sloveniji, ustvarjajo vzdušje sovraštva. “To daje ljudem skoraj dobesedno licenco za ubijanje.”

Posnetek je del gradiva v kazenskem postopku proti napadal(cem)cu na snemalca, novinarja in fotoreporterja, ki je nastala na že omenjenem nasilnem protestu v Ljubljani.

Ljubljanski policisti so konec novembra prijeli Mariborčana, ki je na nasilnih protestih v Ljubljani 5. novembra napadel fotoreporterja, snemalca in uniformiranega policista. Napad na novinarja Vladimirja Voduška je večina medijev spregledala, čeprav je prišlo do poškodbe in hudega hematoma.

Glede na posnetek pa bi se lahko fizični napad kaj hitro končal tragično, saj je, kot je razvidno iz posnetkov, napadalec načrtno in zavestno vzel več metrski zalet  in sunil novinarja Vladimirja Voduška, ki je dobesedno poletel več metrov s platoja pred NLB po stopnicah in se pri tem poškodoval.

Kljub kritikam na račun Sophie in ‘t Veld na včerajšnji razpravi o svobodi medijev, ki je ocenila, “da napadi na novinarje, kot se dogaja v Sloveniji, ustvarjajo vzdušje sovraštva, kar daje ljudem skoraj dobesedno licenco za ubijanje,” objavljeni posnetek demantira kritike Sophie in ‘t Veldove.

Iz posnetka je namreč jasno razvidno, da je šlo za skrbno načrtovan in izveden napad ne glede na to, kakšne posledice bo imel za novinarja in snemalca, ki je v več kot tridesetletni karieri doživel samo dva fizična napada. Prvega leta 1989 na Kosovem polju in 5. novembra na Trgu republike, kjer bi se, kako simbolično, pred tremi desetletji moral odviti “miting resnice”. Na Kosovem polju so namreč novinarja in snemalca ter asistenta takrat dopisnika TV Slovenija napadli ravno zaradi prepovedi mitinga v Ljubljani.

COMMENTS

Wordpress (0)