(V ŽIVO)”Mi smo se pogovarjali in poenotili, verjamem, da bo SMC kos izzivom v vladi in na volitvah, ki bodo temu sledile” – Zdravko Počivalšek o tem, da se “liberalci znajo dogovoriti” – “Dogovor je demokracija, izvedba je pa malo trša stvar” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO)”Mi smo se pogovarjali in poenotili, verjamem, da bo SMC kos izzivom v vladi in na volitvah, ki bodo temu sledile” – Zdravko Počivalšek o tem, da se “liberalci znajo dogovoriti” – “Dogovor je demokracija, izvedba je pa malo trša stvar”

(V ŽIVO)”Mi smo se pogovarjali in poenotili, verjamem, da bo SMC kos izzivom v vladi in na volitvah, ki bodo temu sledile” – Zdravko Počivalšek o tem, da se “liberalci znajo dogovoriti” – “Dogovor je demokracija, izvedba je pa malo trša stvar”

V prostorih Maxi kluba se je ob 17. uri začela težko pričakovana seja sveta SMC, od katere imajo različni politični akterji, pa tudi sami člani sveta različna pričakovanja. Od 35 članov sveta se je seje udeležilo večina in sicer 33 članov.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je pred sejo sveta stranke, na kateri razpravljajo o nadaljnjih korakih stranke, medijem povedal, da pričakuje odprt pogovor in rešitev, kot vedno. Na vprašanje, ali bo pri članih sveta na glasovanju preveril zaupanje, ni odgovoril. Drugi vidni člani  so imeli različna pričakovanja.

Podpredsednik SMC Igor Zorčič je dejal, da pričakuje pogovor o pomembnih zadevah. Upa, da bodo s seje odšli enotni. Da bodo enotni, meni tudi ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec pa je na vprašanje, ali pričakuje obračun v SMC, odvrnila, da nikakor. Vodja poslancev SMC Janja Sluga je napovedala, da bo izjavo dala po seji.

Danes naj bi razpravljali tudi o položaju Počivalška, ki naj bi ga nekateri želeli zamenjati, neuradno tudi Zorčič. Med možnimi razpleti je odločitev za kongres.

Kot nam je uspelo izvedeti na seji sveta vsaj do zdaj še ni bilo zahteve po morebitnem izrednem kongresu niti o zamenjavah ministrov, ki naj bi jih zahteval predsednik vlade Janez Janša.

Počivalšek naj bi v uvodnem nastopu dejal, da je SMC “postal moteč faktor za nekatera leva omrežja”. Ne obžaluje vstopa v to vlado in da tisti, ki kritizirajo pozicijo SMC v tej vladi, ne vidijo njenih uspehov. Po nekaterih informacijah s seje svete, naj bi Počivalšek omenjal vpliv Gregorja Golobiča na nekatere člane strankinega vodstva.

SMC po oceni Počivalška nosi pomembno vlogo v tej vladi in postaja strogi liberalni center slovenskega političnega prostora. Seja sveta je trajala od petih popoldne do pol enajstih zvečer, ko je pred kamere stopil predsednik Zdravko Počivalšek.

Počivalšek dejal, da so “imeli dolgo, odkrito, temeljito razpravo”, da so iskali rešitve, prepričan je, da so dokazali, da se znajo poenotiti v ključnih zadevah. Dejal je, da so na seji sprejeli dva sklepa, in sicer, da nadaljujejo konstruktivno delo v vladi, s ciljem realizirati koalicijsko pogodbo, in da Počivalšek kot predsednik stranke stranko prenovi, da jo prenovljeno popeljejo na naslednje volitve.

Ob njem so v času izjave stali nekateri vidni člani stranke, ni pa bilo podpredsednika stranke in predsednika DZ Igorja Zorčiča ter vodje poslancev Janje Sluga. Oba sta namreč pred tem prizorišče zapustila, izjav pa nista dajala. Janja Sluga, Igro Zorčič ter  poslanec Branislav Rajić, kot tudi pravosodna ministrica Liljana Kozlovič, so po skoraj šesturni razpravi sejo sveta zapustili brez izjav. Igor Zorčič je dejal le, da so vztrajali na svojih stališčih.

Kaj se bo v prihodnjih dneh dogajalo v stranki SMC in ali bodo, kot je napovedal Počivalšek ostali enotni je glede na skope informacije glede razprave za zaprtimi vrati, težko napovedovati.  Počivalšek namreč ni želel dati jasnega odgovora ali bo Janja Sluga že naprej vodila poslansko skupino.

“To pomeni, da se liberalci znamo dogovoriti. Dogovor je demokracija, izvedba je pa malo trša stvar. Skratka vsak je povedal svoje mnenje in tisti minimalni konsenz zato, da smo skupaj bomo negovali tudi naprej,” je izjavo Igorja Zorčiča ob odhodu, da so vztrajali na svojih stališčih, komentiral Zdravko Počivalšek.

Počivalšek verjame, da so enotni, dogajanja na seji in kritik pa podrobneje ni želel komentirati. Glede dela v vladi je ponovil, da bodo stremeli k realizacije koalicijske pogodbe. O kritikah, da SMC ne ukrepa v primeru neimenovanja tožilcev in financiranja STA pa je med drugim dejal, da je SMC bila že doslej aktivna, da so “pripeljali zgodbo do sem” in da bodo “naredili vse, da bodo te probleme rešili na način, da bo zadeva sprejemljiva vsem”.

Glede prenove stranke je navedel, da bodo poskušali okrepiti članstvo v vseh 52 odborih, da bodo nadaljevali razpravo o tem, kako se lotiti realizacije programa stranke, pa tudi o tem, kako bodo “začeli nagovarjati liberalno volilno telo, na način, da bo dal rezultate”.

COMMENTS

Wordpress (0)