Nemčija predstavila nov načrt za priseljence: Ima pet faz – pripravljali so ga 3 leta – Kaj čaka migrante? – TOPNEWS.si

Nemčija predstavila nov načrt za priseljence: Ima pet faz – pripravljali so ga 3 leta – Kaj čaka migrante?

Nemčija predstavila nov načrt za priseljence: Ima pet faz – pripravljali so ga 3 leta – Kaj čaka migrante?

Nemčija je po treh letih načrtovanja in javne razprave pripravila nov načrt za vključevanje priseljencev v družbo, izobraževalni sistem in trg dela.

Kanclerka Angela Merkel, vodje zveznih dežel in civilnega sektorja so predstavili državni načrt za integracijo, ki naj bi se izvajal v 100 ukrepih oziroma v 5 fazah, veljal pa bi vsaj deset let.

Pri njegovem nastanku je sodelovalo 300 predstavnikov nemških zveznih dežel, mest in 75 migrantskih organizacij. Sprejet je bil na velikem vrhu, ki ga je vodila nemška komisarka za integracijo Annette Widmann-Mautz.

V prvi fazi, ki se začne v domačih državah, iščejo tiste, ki so se pripravljeni izobraževati in delati, da bi pritegnili deficitarno, vendar tudi usposobljeno delovno silo.

Druga faza bi vključevala začetne integracijske ukrepe, kot so učenje jezikov, nasveti za začetek vsakdanjega življenja, priznanje predhodno pridobljenih kvalifikacij.

 

Tretja faza bi bila namenjena vključevanju in udeležbi v nemški družbi, vključno z vključevanjem na trg dela, pa tudi državljanski angažiranosti, kjer je očitno, da se od novih priseljencev v Nemčijo pričakuje, da bodo sodelovali v splošnem družbenem življenju in ne le v življenju skupnosti svojih rojakov iz države izvora.

Četrta faza obravnava temelje za rast družbe, kar pomeni, da se priseljencem omogoči enakovredno sodelovanje in korist od zdravstva, kulture, medijev in športa, s čimer se spodbuja raznolikost na teh področjih.

V peti fazi je cilj okrepiti pripadnost in solidarnost z novimi sosedi in njihovo družbo, katere del postanejo priseljenci. To pomeni povečanje stopnje naturalizacije, državljanske vzgoje in udeležbe v njej, enakih možnosti na trgu dela ter pri podjetništvu in javnem sektorju.

Poudarek je tudi na prizadevanjih za boj proti diskriminaciji in rasizmu. Novi načrt vključuje tudi novo poklicno dejavnost – “integracijski nadzornik”. Gre za Nemca, ki bi bil mentor prosilcem za migracijo v Nemčijo, da bi se izognili vsem možnim nesporazumom, ki so doslej ovirali normalno sobivanje in vključevanje migrantov, ki so množično prihajali v največje nemško gospodarstvo.

COMMENTS

Wordpress (0)