Devet članic EU zahteva določen rok za prepoved avtomobilov na bencinskih in dizelskih pogon – TOPNEWS.si

Devet članic EU zahteva določen rok za prepoved avtomobilov na bencinskih in dizelskih pogon

Devet članic EU zahteva določen rok za prepoved avtomobilov na bencinskih in dizelskih pogon

Evropska komisija bi morala določiti rok za prepoved bencinskih in dizelskih avtomobilov na ravni Evropske unije, da bi prometni sektor uskladila z zastavljenimi podnebnimi cilji, je v sredo napovedalo devet držav članic.

Pod vodstvom Danske in Nizozemske so države v pismu pozvale EK, naj sledi ambicioznejšim politikam EU v prometu, ki je odgovoren za četrtino toplogrednih plinov.

“Pospešiti moramo zeleni prehod cestnega prometa

To naj bi vključevalo postopno opuščanje novih bencinskih in dizelskih vozil, da bi dosegli nič emisij toplogrednih plinov, poroča Reuters.

“Pospešiti moramo zeleni prehod cestnega prometa, medtem ko poslanci pošiljajo jasne signale proizvajalcem avtomobilov in potrošnikom po vsej EU,” je dejal danski podnebni minister Dan Jorgensen.

Pismo so podpisale tudi Avstrija, Belgija, Grčija, Irska, Litva, Luksemburg in Malta.

Evropska komisija bo junija v svežnju ukrepov za doseganje cilja zmanjšanja emisij toplogrednih plinov za najmanj 55 odstotkov do leta 2030 v primerjavi z ravnmi iz leta 1990 predstavila strožje standarde emisij ogljikovega dioksida za nove avtomobile. Podnebna nevtralnost naj bi bila dosežena do leta 2050.

Devet članic zahteva spremembe zakona

Devet članic meni, da moramo sedanje standarde “znatno okrepiti”, EU pa mora izboljšati infrastrukturo za polnjenje baterij in drugih goriv, ​​ki ne izpuščajo toplogrednih plinov.

Treba je spremeniti zakonodajo EU, da se članom omogoči, da na nacionalni ravni opustijo vozila z bencinom in dizelskim gorivom.

Del proizvajalcev avtomobilov je že predstavil načrte za popoln prehod na električna vozila. Švedski Volvo je prejšnji mesec napovedal, da bo to dosegel do leta 2030, Ford pa, da bodo vsi avtomobili, ki bodo prodani v Evropi do tega leta, tudi električni.

Britanska vlada namerava leta 2030 prepovedati prodajo avtomobilov na dizelski pogon.

Lani je bilo v EU prodanih skoraj milijon električnih vozil oziroma 10 odstotkov celotne prodaje.

COMMENTS

Wordpress (0)