Zakaj se je Karl Erjavec zaposlil ravno v Iskratelu in kdo je Željko Puljić, direktor, ki mu bo svetoval Karl Erjavec – TOPNEWS.si

Zakaj se je Karl Erjavec zaposlil ravno v Iskratelu in kdo je Željko Puljić, direktor, ki mu bo svetoval Karl Erjavec

Zakaj se je Karl Erjavec zaposlil ravno v Iskratelu in kdo je Željko Puljić, direktor, ki mu bo svetoval Karl Erjavec

Karl Erjavec seveda ni kakšen Dick Cheney slovenske politike. Cheneyu je namreč uspelo, da se je po politični karieri, kjer je bil v času Georgea Busha starejšega obrambni minister, leta 1995 začasno umaknil iz politike ter postal direktor naftne korporacije Halliburton, kjer je samo z odpravnino zaslužil 44 milijonov dolarjev.

Kasneje pa se je Cheney leta 2000 v času Georgea W. Busha mlajšega spet vrnil v politiko kot podpredsednik ZDA. Je pa Karlu Erjavcu, tako kot Cheney očitno uspelo, kar je sicer prej izjema kot pravilo v slovenski politiki, da se je zaposlil gospodarstvu, v Iskratelu, katerega lastnik je tuja mednarodna korporacija.

Karl Erjavec tudi ni imel takšnih “atributov” kot nekdanja avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl, o kateri so se svetovni mediji razpisali, ko je na svojo poroko povabila Vladimirja Putina in zaplesala z njim. Pred nekaj dnevi je dobila službo kot nadzornica pri največjem ruskem naftnem podjetju Rosneft.
»Lani smo ustvarili 115 milijonov prihodkov, v letu 2023 jih želimo prek 200 milijonov evrov. Rasli bomo tudi s prevzemi,« je januarja letos povedal glavni direktor Iskratela Željko Puljić, ki je Karlu Erjavcu zrihtal službo svetovalca v omenjeni korporaciji.

Če bo poslovanje potekalo po načrtih, jim bo novi lastnik, avstrijska družba S&T, poleg fiksne kupnine v višini 37,5 milijona evrov izplačal še do 18 milijonov evrov kupnine, so ob uspešnem prevzemu, ki se je formalno zaključil januarja letos poročale Finance.

Nakup Iskratela je lani predstavljala enega največjih prevzemov v Sloveniji. Po enoletnem iskanju so lastniki Iskratela konec junija lani z avstrijsko multinacionalko S&T sklenili pogodbo o prodaji kranjske družbe. Eno od ključnih strateških področij Iskratela v prihodnje predstavlja omrežje 5G.

S&T AG zaposluje okoli 4900 ljudi v 32 državah po vsem svetu. Je vodilni ponudnik storitev in rešitev ter dobavitelj IT sistemov v Srednji in Vzhodni Evropi. S prevzemom deleža v podjetju Kontron AG leta 2016 je družba S&T AG postala eden izmed vodilnih dobaviteljev tehnologij na področju pametnih tovarn oziroma industrije 4.0 ter interneta (IoT) na globalnem trgu.

Karl Erjavec naj bi bil kot svetovalec direktorja Željka Puljića odgovoren za vstopanje na nove trge, predvsem v zahodni Evropi, kjer ima podjetje velike načrte. Zaposlitev Karla Erjavca v podjetju v lasti tuje multinacionalke pa pravzaprav ni nobeno presenečenje, saj je bil Karl Erjavec v zadnjih letih glavni ambasador in včasih tudi “lobist” Iskratela in njegovih poslovnih interesov, predvsem pa ga z Željkom Puljićem veže dolgoletno znanstvo.

Kot minister za zunanje zadeve je bil glavni ambasador Iskratela in njegovih poslovnih interesov v Rusiji in v državah nekdanjega vzhodnega bloka in v Iranu. Željko Puljić pa je bil poleg Karla Erjavca tudi eden od glavnih gostov vsakoletnega druženja slovenskih in ruskih politikov ter gospodarstvenikov ob Ruski kapelici.

V času priprav na glasovanje o konstruktivni nezaupnici so se v medijih celo pojavile špekulacije, da naj bi bil v prostorih Iskratela “rezervni office” Karla Erjavca za “posebne operacije”, kjer naj bi se Karl Erjavec, dobival z Gregorjem Golobičem in Nino Stankovič.

Nina Stankovič je sicer preko odvetniške pisarne takšne informacije zanikala. “Ne drži, da bi se naša stranka z Erjavcem in Golobičem kadarkoli srečala v prostorih podjetja Iskratel, sestanek v tej sestavi se ni zgodil nikoli,” so odvetniki Stankovičeve zapisali v prikazu nasprotnih dejstev.

Karl Erjavec je sicer še v času Cerarjeve vlade, ko je bil zunanji minister, Željka Puljića leta 2017 predlagal celo v nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH). Vendar je zaradi javnih polemik in nasprotovanja glede njegovega imenovanja Puljič odstopil od kandidature za nadzornika upravljavca celotnega državnega premoženja.

V sredo bo sicer na dnevnem redu sveta DeSUS konsolidacija stranke, a je vse več indicev, da se po neuspeli konstruktivni nezaupnici razprtije le še poglabljajo. V DeSUS-u naj bi namreč obstajali dve močni struji. Prva ni zadovoljna s poslansko skupino in njenim soliranjem ter izdajstvom, druga struja pa naj ne bi bila zadovoljna s predsednikom Karlom Erjavcem. Medtem ko naj bi nekdanja predsednica Aleksandra Pivec zapeljala stranko preveč na desno, pa Erjavcu zamerijo, ker naj bi jo približal koaliciji KUL. Nekateri teoretiki zarote se celo ne morejo znebiti občutka, da je bil “antijanševski duh Erjavca” celo podtaknjen v KUL. “S tem je nezadovoljni in besni narod dobil upanje, protesti so postali nesmiselni in čakalo se je na nezaupnico. Zdaj se pa še vedno čudimo in čakamo, da pride Luka Dončič in ukaže: UPOR!!!,” je bilo mogoče prebrati v enem od komentarjev včerajšnje vesti o premiku Erjavca v gospodarstvo.

Krepijo se tudi ugibanja, da bi se Karl Erjavec utegnil posloviti, čeprav po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurše zaposlitev Erjavca ni ovira pri nadaljnjem vodenju stranke DeSUS.

COMMENTS

Wordpress (0)