Bidnovo maščevanje Putinu in FSB-ju: Zelena luč za hekerske napade na Rusijo – TOPNEWS.si

Bidnovo maščevanje Putinu in FSB-ju: Zelena luč za hekerske napade na Rusijo

Bidnovo maščevanje Putinu in FSB-ju: Zelena luč za hekerske napade na Rusijo

Ameriški predsednik bo odobril ukrepe proti Vladimirju Putinu in ruskim obveščevalnim službam v naslednjih treh tednih

Administracija ameriškega predsednika Josepha Bidena se pripravlja na odobritev hekerskih napadov na Rusijo, poroča New York Times in navaja, da gre za maščevanje, katerega cilj je poslati jasno sporočilo oblastem v Kremlju. Napadi bodo namenjeni ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, pa tudi ruskim obveščevalnim službam, ne bodo pa usmerjeni proti širši javnosti, torej navadnim državljanom.

Tajne operacije

Newyorški dnevnik s sklicevanjem na visokega ameriškega uradnika, ki pozna operacijo, poroča, da se v naslednjih treh tednih pripravlja “niz tajnih akcij, usmerjenih proti Rusiji”. “Gre za tajne operacije, ki jih bodo v Rusiji dobro razumeli, preostalemu svetu pa ne bodo vidne. Cilj teh ukrepov je sprožiti široko strateško razpravo z Moskvo,” je dejal Jake Sullivan, svetovalec predsednika Bidna za nacionalno varnost.

Trump podtikal napade Kitajski

Ko so sredi decembra odkrili hekerski napad na ameriške vladne agencije, so dneve čakali na odziv Bele hiše, kjer je bil še vedno glavni v sedlu Donald Trump (Biden je 20. januarja prisegel in postal 46. predsednik). Trump je dolgo molčal in ko je končno spregovoril, je sugeriral, da za napadom morda stoji Kitajska in da je “vse pod nadzorom”. Takratni ameriški državni sekretar Mike Pompeo je 19. decembra jasno povedal, da “je zelo jasno, da za napadom stoji Rusija”.

Tajne operacije bodo sovpadale z novimi gospodarskimi sankcijami proti uradni Moskvi, ki jih pripravlja novi vodja Bele hiše Joe Biden in ki namerava sprejeti izvršni ukaz o dodatni krepitvi varnosti omrežij pod nadzorom ameriške zvezne vlade. Ukrep ameriških hekerjev bo sledil kot odziv na močan napad ruskih hekerjev, ki je bil prvič odkrit decembra 2020, ko je bil dosežen preboj v več deset ameriških ministrstvih, agencijah in podjetjih.

 

“Leni medved” stoji za napadom

Preiskavo kibernetskega napada na ZDA vodi FBI. Domnevno naj bi napad izvedla hekerska skupina z oznako “APT29”, znana tudi kot “Lazy Bear”, ki je del ruske zunanje obveščevalne službe (SVR). Skupina je v času vladavine Baracka Obame izvajala napade na State Department in Belo hišo. Med drugim so hekerji prodrli v vseh pet vej ameriške vojske in Pentagona, State Departmenta, Ministrstva za pravosodje, NASA-e, Agencije za nacionalno varnost (NSA) …

Napad je bil izveden skozi “zadnji vhod” programa za upravljanje omrežja, ki ga je distribuiralo teksaško podjetje SolasWinds. Hekerji so uspeli izkoristiti in kompromitirati sisteme več kot 100 komercialnih podjetij z vsega sveta, pa tudi devetih ameriških vladnih agencij.

Trajalo je mesece

Preden so ga odkrili, je napad trajal osem mesecev in je bil eden največjih in najsodobnejših kibernetskih napadov doslej. V Washingtonu so prepričani, da tovrstnega napada brez pomoči tuje vlade ne bi mogla izvesti le skupina hekerjev. Ameriške obveščevalne agencije so s prstom pokazale na Rusijo in obtožile kremeljske oblasti, da stojijo za njim. Uradna Moskva je zanikala vpletenost v incident, obtožbe pa označila za “neutemeljen poskus očrnitve Rusije”.

COMMENTS

Wordpress (0)