To je mesto, kjer klasični avtomobili niso več zaželeni – TOPNEWS.si

To je mesto, kjer klasični avtomobili niso več zaželeni

To je mesto, kjer klasični avtomobili niso več zaželeni

Nemško mesto Heidelberg je najbolj znano kot univerzitetno in znanstveno mesto z bogato zgodovino, z najstarejšo univerzo v državi, štirimi inštituti Max Planck, Evropskim laboratorijem za molekularno biologijo in znamenitim 800 let starim gradom. Toda Heidelberg bi lahko kmalu postal še bolj znan kot mesto z ničelnimi stopnjami emisij toplogrednih plinov, ki povzročajo globalno segrevanje – in mesto, kjer so avtomobili prometna izjema in ne pravilo, če načrt župana Eckarta Würznerja uspe.

Würzner ni proti električnim avtomobilom. Mesto občanom, ki kupijo električni avtomobil, nudi subvencijo v višini 1.000 evrov in dodatnih 1.000, če namestijo polnilnico. Toda električni avtomobili so na lestvici orodij, s katerimi Würzner poskuša zmanjšati ogljični odtis mesta in njegovih prebivalcev. Würznerjev projekt je Heidelbergu zagotovil sloves pionirja pri okoljsko ozaveščenem urbanističnem načrtovanju, piše New York Times.

Vodikovi avtobusi in kolesarske avtoceste

Da bi zmanjšal prisotnost avtomobilov na mestnih cestah, Würzner kupuje floto vodikovih avtobusov, gradi mrežo “supercest” za kolesa, ki bi mesto povezovala s predmestjem, in oblikuje soseske na način, ki odvrača od uporabe vozil in spodbuja hojo. Prebivalci, ki se odpovedo avtomobilu, so upravičeni do enega leta brezplačnega javnega prevoza.

“Če potrebujete avto, uporabite programe za souporabo avtomobila. Če souporabe avtomobila ne morete uporabiti, ker živite predaleč in ni množičnega prevoza, potem uporabite avto, vendar le do tramvajske postaje in ne do centra, “je dejal Würzner v intervjuju za ameriški časopis.

Heidelberg se je tako postavil v ospredje gibanja okolju zavednih mest, ki je najmočnejše v Evropi, a je prisotno po vsem svetu, vključno z ameriškimi mesti Austin, Texas in Portland v Oregonu. Dodaten zagon, nekoliko paradoksalno, je dala pandemija covida-19 in zapora, ki je bila uvedena zaradi nje. Prebivalci številnih mest so dobili priložnost videti, kako bi bilo videti njihovo mesto brez običajnih zastojev in jim je bilo všeč, kar so videli.

Evropska mesta in države napovedujejo prepoved klasičnih avtomobilov

Hkrati se proizvajalci avtomobilov vse bolj poskušajo prilagoditi strožjim predpisom za uporabo bencinskih (in dizelskih) avtomobilov v mestih. General Motors, Ford Motor in Jaguar Land Rover so tako letos obljubili prehod na električne avtomobile.

Nekatera evropska mesta, kot sta Stockholm in Stuttgart, so že prepovedala starejša dizelska vozila. Na desetine drugih, vključno z metropolitami Rim, London in Pariz, nameravajo mestni promet omejiti na vozila, ki v prihodnjem desetletju ne bodo oddajala toplogrednih plinov.

Nacionalne vlade izvajajo dodaten pritisk na proizvajalce in lastnike avtomobilov. Irska, Nizozemska, Švedska in Slovenija načrtujejo prepoved prodaje avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem do leta 2030. Velika Britanija in Danska pravita, da bosta to storile do leta 2035, v prehodni fazi od leta 2030 do 2035 pa bodo dovoljeni le hibridni avtomobili. Španija in Francija pa takšno prepoved najavljata za leto 2040.

Heidelberg s približno 160.000 prebivalci je eno od le šestih evropskih mest, ki jih organizacija C40 Cities šteje za inovatorje. Gre za organizacijo, ki promovira urbane politike, ki ne bodo prispevale k podnebnim spremembam, ki jo vodi nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg. Na seznamu mest inovatorjev so poleg Heidelberga še Oslo, Kopenhagen, Benetke, Amsterdam in Rotterdam.

V Heidelbergu 80% prebivalstva ne uporablja več avtomobila

Heidelberg med drugimi ukrepi za prehod z avtomobilov na druge oblike prometa gradi mostove ali nadvoze, ki bodo kolesarjem omogočili, da zlahka obidejo območja z zastoji, ne da bi morali deliti cesto z avtomobili. Trenutno se le približno 20% prebivalcev mesta dnevno vozi z avtomobilom po mestu, a prometni zastoji so še vedno prisotni. Ostalih 80% hodi, vozi kolo ali potuje z električnim avtobusom.

Mesto se ni omejilo na okolju prijaznejši promet, ampak je tudi v zadnjem desetletju zmanjšalo porabo energije v šolah in mestnih zgradbah za 50% – čeprav so nekatere od teh zgradb stare že nekaj sto let.

“Konec koncev ne gre samo za avtomobile. Potrebujete celoten paket,” zaključuje Würzner.

Območje za pešce v Heidelbegu, dolgo več kot kilometer, je znano kot najdaljše v Nemčiji. Toda najboljši primer okoljskih ambicij tega mesta je bil zgrajen na mestu nekdanjega tovorno-razkladalnega železniškega križišča. Tam se je leta 2009 začela gradnja Bahnstadta ali Železniškega mesta, kjer je bilo treba odstraniti tri bombe, ki so ostale iz druge svetovne vojne.

Bahnstadt – “Železniško mesto”, zgrajeno na zelenih načelih

Sodobne stanovanjske stavbe, ki so tam zgrajene, so tako dobro izolirane, da stanovanja skoraj ne potrebujejo ogrevanja, in tisto malo energije, potrebne za ogrevanje, pa proizvede bližnja tovarna lesnih odpadkov. Čeprav avtomobili niso prepovedani, jih v Bahnstadtu skorajda ni. Kolesa imajo prednost, hitrost pa je omejena na 30 km na uro.

Trenutno ima ta soseska 5600 prebivalcev, vendar še naprej raste. Prebivalci imajo na voljo osnovno šolo, vrtec, dom skupnosti, dva supermarketa, več pekarn in kavarn, dve kolesarski trgovini in kar šest postaj za izmenjavo avtomobilov. V soseski je tudi več poslovnih stavb s pisarnami.

“Ideja je, da se vrnemo v klasično zgodnje mesto, kjer sta bila stanovanje in delo tesno povezana,” pravi Ralf Bermich, direktor mestnega urada za okolje.

Župan Würzner ima precej ambiciozen načrt – mestno podnebje narediti nevtralno do leta 2030. Mesto načrtuje pridobivanje lastne sončne in vetrne energije ter namestitev polnilnic za vodik za 42 zelenih avtobusov. Pravi, da prejema klice tudi iz drugih mest v Evropi, Aziji in Severni Ameriki, ki želijo kopirati Heidelbergovo strategijo.

“Vsi vemo, da moramo iti v to smer. Edino vprašanje je, kako hitro,” zaključuje Würzner.

COMMENTS

Wordpress (0)