Bo Janez Janša sledil Viktorju Orbanu, ki je po izstopu iz EPP predlagal zavezništvo desnih strank v Evropi v okviru skupin Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) ter Identiteta in demokracija (ID) – TOPNEWS.si

Bo Janez Janša sledil Viktorju Orbanu, ki je po izstopu iz EPP predlagal zavezništvo desnih strank v Evropi v okviru skupin Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) ter Identiteta in demokracija (ID)

Bo Janez Janša sledil Viktorju Orbanu, ki je po izstopu iz EPP predlagal zavezništvo desnih strank v Evropi v okviru skupin Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) ter Identiteta in demokracija (ID)

Viktor Orban, ki se želi preseliti bolj desno od EPP, je na Facebooku včeraj pozval k “oblikovanju evropske demokratične desnico brez EPP, ki je, ko je zapisal Orban, “postala privesek evropske levice”. Nova evropska desnica bi bila po predstavi Orbana “dom vseh evropskih državljanov, ki si ne želijo migrantov, multikulturalizma, ki niso zasvojeni z LGBT manijo, ki varujejo krščanske vrednote, spoštujejo nacionalno suverenost“.

Zaradi prihajajočega predsedovanja Slovenije Svetu EU vse bolj narašča nemir v Bruslju zaradi “jeznega moža v Ljubljani”. Bolj ko se približuje slovensko predsedovanje, bolj se mediji po Evropi ukvarjajo s slovenskim premierjem.

Janše danes ne bo v Bruslju na razpravi skupine EP za spremljanje spoštovanja demokracije (Skupina za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic – DRFMG), ki jo vodi evropska poslanka iz Nizozemske iz vrst liberalcev ‘t Veldova, bo danes popoldne opravila razpravo o razmerah v Sloveniji.

Razprava bo virtualna in javna. Trajala bo od 13.30 do 16. ure. K udeležbi so povabili tudi Janšo in Simonitija, ki pa v razpravi ne bosta sodelovala.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1365201403455692801

Predsednik vlade Janez Janša je predlagal, da bi se pogovor z njim in ministrom za kulturo opravil 26. marca po zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, saj fizična udeležba predsednika vlade in ministra logistično ta petek v Bruslju ni mogoča, predvsem ker je bilo vabilo na razpravo posredovano tik pred zdajci, so sporočili iz Janševega kabineta.

V današnji razpravi bodo po navedbah Evropskega parlamenta sodelovali predstavnik Evropske komisije Emmanuel Crabit, predvidoma varuh človekovih pravic Peter Svetina, direktor CNVOS Goran Forbici, predsednica DNS Petra Lesjak Tušek, predvidoma predsednik ZNP Matevž Tomšič, raziskovalni novinar Lenart J. Kučić in profesor na FDV Marko Milosavljević.

Predsednik vlade Janez Janša je konec februarja pisal predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, pismo je bilo v vednost poslano tudi vsem članom Evropskega sveta. Ob tem je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da si že dolgo prizadeva, “da pride na evropski ravni do razprave o medijski svobodi in medijski sliki v Sloveniji, vladavini s pomočjo (zlorabe) prava namesto vladavine prava in uporabi dvojnih meril. Sodelovali bomo z velikim veseljem. Tudi v Slovenijo smo jih povabili”.

Do razprave prihaja v času, ko je madžarski premier Orban po Fideszovem izstopu iz EPP včeraj pozval k novemu zavezništvu desnih strank v Evropi oziroma “združitvi evropske demokratične desnice”.

Fidesz je v sredo izstopila iz EPP takoj po potrditvi sprememb poslovnika parlamentarne skupine, ki naj bi vodile v izključitev Fidesza iz njenih vrst. Sedaj se pričakuje tudi izključitev Fidesza iz stranke EPP. Desnosredinska stranka EPP, najvplivnejša evropska politična družina, je sicer marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza, a njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del politične skupine EPP v Evropskem parlamentu.

Orban v objavi na Facebooku ni podal pojasnil, kako in v kakšni obliki bi lahko sodeloval s strankami bolj desno od EPP. V Evropskem parlamentu so trenutno te zbrane v okviru skupin Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) ter Identiteta in demokracija (ID). Vprašanje, ki se ob tem postavlja je, ali bo Madžarski sledila tudi Slovenija.

“Moje trdno prepričanje, ki ga bom vedno zagovarjal, je to, kar sem zapisal že pred dvema letoma: EPP dela Madžarom veliko krivico, politično pa usodno(!!) napako, in če bo odhod Orbanovega Fidesza iz EPP postal dokončen, mora iz te skupine oditi tudi SDS!”

Potem ko je sredi februarja Janez Janša na Twitterju kritiziral novinarko bruseljskega spletnega medija Politico zaradi njenega članka o Sloveniji, je premier Janez Janša zadnje čase predmet pisanja več evropskih medijev. Včeraj je o njem kritično pisal avstrijski Die Presse, v torek je prispevek o njem objavil nemški Deutsche Welle.

“Slovenski bolnik”, je naslov današnjega članka avstrijskega časnika Die Presse, v katerem se novinar Oliver Grimm sprašuje, zakaj se Janša tako grobo spravlja na novinarje in politike. Kot opozarja, spričo prihajajočega predsedovanja Slovenije Svetu EU, vse bolj narašča nemir zaradi “jeznega moža v Ljubljani”.

Ob tem v Die Presse izpostavljajo sredin napad Janše na Twitterju na dolgoletnega evropskega poslanca Guya Verhofstadta, sicer nekdanjega vodjo liberalne skupine Alde v Evropskem parlamentu in premierja Belgije. “Nesramno, a neškodljivo zbadanje med dvema politikoma? Morda – a s skrb vzbujajočim ozadjem, ki zadeva vso Evropo.”

“Kajti Janša je na tem, da se zameri polovici Evrope,” nadaljuje avtor, saj je premier svoj “maščevalni pohod” proti nekaterim slovenskim novinarjem prenesel na evropsko raven, poleg tega pa se zapleta v spore z Evropsko komisijo, še posebej z liberalno podpredsednico komisije Vero Jourovo.

Vse to v Bruslju po pisanju Die Presse ne vzbuja skrbi zgolj zaradi predsedovanja Slovenije Svetu EU, ampak še iz dveh razlogov: eden zadeva dogajanje v Evropski ljudski stranki (EPP), ki ji pripada Janševa SDS, in usodo madžarskega Fidesza v njej, drugi pa je pomislek, ali se po Madžarski in Poljski zdaj še v tretji članici EU obeta napad na državljanske svoboščine in neodvisen nadzor nad izvršno vejo oblasti.

Torkov članek nemškega Deutsche Welle (DW) medtem nosi naslov “Slovenija: Maršal Tvito in mediji”, avtor Stephan Ozsvath pa v njem piše o “stalni vojni”, ki jo proti kritičnim novinarjem na Twitterju vodi Janša. Kot ocenjuje, “noben drug evropski premier osebno ne vodi tako zagrizene besedne vojne proti medijem”.

Pri tem med drugim omenja Janšev tvit na račun avstrijskega Kleine Zeitunga, potem ko je ta objavil članek, v katerem je kritiziral njegovo ravnanje s slovenskimi mediji. Bistvo tvita je znana misel o tem, da če neko laž dovolj pogosto ponavljaš, ta postane resnica, pri čemer je beseda resnica prečrtana in zamenjana z besedo novinarstvo. Ta tvit je bil sicer potem tudi razlog za spor s Verhofstadtom.

COMMENTS

Wordpress (0)