Zmago Jelinčič od Janše zahteval, da se odprejo gostinski lokali – Janez Janša mu odgovarja: “Ne tako hitro, Zmago”, saj tveganja zaradi prehitrega odpiranja pač niso na mestu – TOPNEWS.si

Zmago Jelinčič od Janše zahteval, da se odprejo gostinski lokali – Janez Janša mu odgovarja: “Ne tako hitro, Zmago”, saj tveganja zaradi prehitrega odpiranja pač niso na mestu

Zmago Jelinčič od Janše zahteval, da se odprejo gostinski lokali – Janez Janša mu odgovarja: “Ne tako hitro, Zmago”, saj tveganja zaradi prehitrega odpiranja pač niso na mestu

“Že več kot štiri mesece je vse zaprto, gostinci so obupani, ljudje so živčni, nervozni – potrebujemo druženje. Gostinstvo spada med eno najbolj prizadetih gospodarskih panog v Sloveniji, glede na to, da je več kot 1300 lokalov za strežbo hrane in pijače zaprtih in 15 odstotkov gostincev ne bo več odpiralo, je zelo pomembno, da se to odpre,” je v svojem poslanskem vprašanju predsedniku vlade bentil predsednik SNS-a Zmago Jelinčič.

Dejal je, da so se lokali in restavracije v preteklosti dosledno držali vseh ukrepov in da tam ni prihajalo do okužb. Po njegovih navedbah se ljudje zdaj družijo v zasebnih prostorih, kjer ne upoštevajo ukrepov, tako, da se virus širi. Omenil je tudi politične shode, na katerih se ne nosijo zaščitne maske in so po njegovih navedbah ravno tako vir okužb. Jelinčič je tako predlagal, da se najprej odprejo terase gostinskih lokalov do 21. ure in da se omejitev gibanja v nočnem času premakne na 22. uro. Pri tem je poudaril pomen upoštevanja vseh higienskih ukrepov in priporočil.

Janša je Jelinčiču odgovoril, da ne pozna nobene države v Evropi, ki bi imela podobno povprečno število okužb na dan kot Slovenija, in bi imela odprte gostinske obrate. “Pri trenutnem epidemičnem stanju je treba tehtati, kaj je prioriteta. Virus se ne širi sam, širi se s stiki in omejevanje širjenja virusa pomeni omejevanje stikov. Po enem letu približno vemo, kako katera dejavnost prispeva k rizičnim stikom, in ko je treba tehtati med šolami in gostilnami, običajno pretehtajo šole,” je dejal Janša.

Poudaril je, da je časovnica odpiranja odvisna od epidemičnih razmer. “Ni pa to nobeno zagotovilo za to, da bo tako tudi ostalo do konca leta. Smo v stagnaciji, na izhodu iz drugega vala. V Evropi so močno razširjenje nove verzije virusa, tudi pri nas smo uvozili južnoafriško verzijo, ki je kužnejša in odpornejša proti cepivu. Britanski sev je praktično povsod po Evropi. Pripravljeni moramo biti na preizkušnje tudi tretjega vala. Je pa od nas odvisno, kako hud bo, in neka tveganja v smer prehitrega odpiranja niso na mestu,” je dejal Janša.

“No, jaz bi dal kot primerjavo sosednje države,” je vztrajal Jelinčič: “Hrvaška bo od danes, od 1. marca, bo odprla terase gostinskih lokalov in restavracij in bo odprto od 6. do 22. ure. Razdalja med mizami 3 metre, med stoli pa meter in pol. Hoteli, pa zasebne namestitve so pa že odprte. V Srbiji je ravno tako. Lokali…, restavracije so odprte do 20. ure, seveda ob upoštevanju vseh ostalih…, medsebojne razdalje in tako naprej. V Bosni je več ali manj odprto vse. V Italiji gre za postopno odpiranje po deželah in lokali so odprti do 18. ure. Jaz mislim, pa tudi, seveda, ob razkuževanju, za mizo največ štiri osebe iz istega gospodinjstva in tako naprej. Še ena zadeva je zelo pomembna, to stanje ljudi v državi. Ljudje so vedno bolj razburjeni, živčni, zadeve se »eskalirajo« na raznih področjih in mislim tudi to je ena od zadev, ki jo moramo upoštevati. In to mislim da, gospod predsednik, da po štirih mesecih bi mogoče sedaj lahko že malo vsaj te gostinske lokale sprostili, vsaj tiste na prostem”.

Janez Janša se ni dal prepričati Zmagu Jelinčiču: “Države, ki ste jih omenjali in kjer imajo te stvari sproščene, imajo pač število okužb na dan tam nekje pod 200. Hrvaška mislim, da celo pod sto, če je statistika prava. Vsaj nedavno je bilo še tako. In to pomeni, da je virus redek in da je tveganje manjše ob tem sproščanju. Število okužb v Sloveniji je med 700 in 800 na dan v povprečju in to pomeni, da je virus praktično povsod in vsako sproščanje ga dodatno razširi. Recimo, Češka je tudi odprla gostinske dejavnosti ob novem letu. Po novem letu deloma zaradi razlogov, ki ste jih vi omenjali, se pravi psiholoških in tako naprej, danes imajo izredno stanje, kjer so morali poklicati vojsko, kjer vedno pridejo drastične posledice, se pravi število obolelih, število hudo obolelih in umrlih z zamikom. Tako da pač naredimo vse, da bomo prišli na rumeno, kar se tiče epidemiološkega stanja in takrat lahko računamo, da bomo lahko sproščali takšne stvari, kot so terase gostinskih lokalov. Do takrat bi bilo pa to nerazumno tveganje oziroma ne poznam epidemiologa v Sloveniji, ki bo to podprl”.

COMMENTS

Wordpress (0)