Slovenski BDP je lani upadel za 5,5 odstotka – TOPNEWS.si

Slovenski BDP je lani upadel za 5,5 odstotka

Slovenski BDP je lani upadel za 5,5 odstotka

Slovenski BDP je lani znašal 46,297 milijarde evrov in se je glede na prvo oceno, ki jo je včeraj objavil državni statistični urad, realno zmanjšal za 5,5 odstotka v primerjavi z letom 2019 in nominalno za 4,3 odstotka.

Zmanjšanje BDP je bilo predvsem posledica nižje domače potrošnje, ki se je zmanjšala za 6,5 ​​odstotka, potrošnja gospodinjstev pa za deset odstotkov. Lani se je zmanjšalo tudi zunanje povpraševanje, tako da je izvoz upadel za 8,7 odstotka, uvoz pa za 10,2 odstotka, uvoz storitev in izvoz storitev pa za 20 odstotkov.

Lani se je zaposlenost v znamenju pandemije koronavirusa zmanjšala za en odstotek, večina od deset tisoč novih brezposelnih je delala v predelovalnih dejavnostih in gostinstvu.

Deset tisoč manj zaposlenih

Skupna zaposlenost je leta 2020 znašala 1.036.600 ljudi, v primerjavi z letom 2019 pa se je zmanjšala za 10.000 ljudi.

V zadnjem četrtletju lani se je BDP medletno zmanjšal za 4,5 odstotka, v prvih treh četrtletjih pa se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za 6 odstotkov. Manjši upad v zadnjem četrtletju je bil posledica večjih državnih naložb v infrastrukturo in nekoliko manjšega upada industrijske proizvodnje.

Prve ocene lanskega upada BDP so ugodnejše od pričakovanih. Konec lanskega leta je vladna služba za makroekonomske analize ocenila, da bo padec BDP-ja znašal 6,6 odstotka, ocena slovenske centralne banke pa je govorila o verjetnem upadu gospodarske aktivnosti za 7,6 odstotka.

Realne ocene so, da bo slovenski BDP letos po ocenah domačih ekonomskih analitikov doživel rast med 4 in 4,5 odstotki.

COMMENTS

Wordpress (0)