(V ŽIVO) Janša pisal v Bruselj in predsednici Evropske komisije predlagal “misijo za ugotavljanje dejstev” – V opoziciji ocenjujejo, da gre za “preusmerjanje pozornosti” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Janša pisal v Bruselj in predsednici Evropske komisije predlagal “misijo za ugotavljanje dejstev” – V opoziciji ocenjujejo, da gre za “preusmerjanje pozornosti”

(V ŽIVO)  Janša pisal v Bruselj in  predsednici Evropske komisije predlagal “misijo za ugotavljanje dejstev” – V opoziciji ocenjujejo, da gre za “preusmerjanje pozornosti”

Predsednik vlade Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da si že “dolgo prizadevamo, da pride na evropski ravni do razprave o medijski svobodi in medijski sliki v Sloveniji, vladavini s pomočjo (zlorabe) prava namesto vladavine prava in uporabi dvojnih meril”. Opozoril je, da Slovenija 1. julija prevzema predsedovanje Svetu EU-ja, podobnim obtožbam o kršenju medijske svobode “pa smo bili priča že pred prvim predsedovanjem”, ko je 571 novinarjev in urednikov iz Slovenije podpisalo pismo o razmerah v slovenski medijski krajini. “Slovensko prvo predsedovanje EU-ju se ni izkazalo za “veliko grožnjo Uniji”, kot so zapisali novinarji,” je prepričan.

Zdaj se po njegovih besedah vrstijo podobni poskusi, ki naj bi jih organiziralo istih 571 novinarjev. Slovenija se kljub pandemiji odgovorno pripravlja na vodenje Sveta EU-ja, zagotavlja in dodaja, da ne želijo, “da sredi trdega dela letijo na nas absurdne obtožbe, ki jih z lahkoto zavrne vsak, ki ob korektnem prevajalcu dan ali dva spremlja medijsko in politično dogajanje v Sloveniji”.

 

Potem ko je Janša avtorico članka v bruseljskem spletnem mediju Politicu o stanju v slovenskih medijih obtožil, da ji je “bilo naročeno, da ne pove resnice”, so njegov tvit v Evropski komisiji obsodili in izpostavili, da so sovraštvo, grožnje in osebni napadi na novinarje nesprejemljivi.

Nizozemska evropska poslanka Sophie in ‘t Veld je odziv Janše označila kot nenavadnega. “Nenavadno je, da vodilni politik na njegovem položaju uporabi takšen jezik proti novinarju,” je dejala. Kot zaskrbljujočo v članku v Politicu pa je izpostavila ugotovitev, da se novinarji v Sloveniji na pritiske in sovražni govor odzivajo tudi s samocenzuro. Novinarji morajo delati varno in svobodno, je dejala in Janšo povabila na razpravo o medijih v Sloveniji.

 

Kmalu zatem so v skupini Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih svoboščin predstavnikom slovenske vlade, direktorju urada vlade za komuniciranje, predstavnikom medijev in drugim poslali vabilo na virtualni pogovor o medijih v Sloveniji, ki bo 5. marca. Veldova je pojasnila, da so jih povabili, da jim predstavijo svoja stališča. “Za nas ni pomembno, ali pripadajo desnici ali levici. Pomembna so dejstva, pogovori, da vemo, kaj se dogaja,” je dejala.

 

Na pismo Janeza Janše so se danes ostro odzvali tako v stranki LMŠ, SAB, Levici in SD-ju. Predsednica SD Tanja Fajon je izrazila zaskrbljenost zaradi vrste pisem, ki jih piše premier. Pri tem je kot vprašanje izpostavila, ali jih piše sam ali v imenu vlade, torej čigavo stališče predstavlja.

Premierja je pozvala, naj umiri strasti tako glede vprašanj Slovenije, kot ugleda Slovenije na mednarodnemu prizorišču. Pozvala ga je, naj bolj kot na pisanje pisem, ki ne koristijo državi, vso svojo energijo usmeri raje v obvladovanje epidemije covida-19 v Sloveniji ter iskanje soglasja in pomiritve ter neke bolj strpne in normalne družbe, za kar je odgovoren.

Meni, da “pismo gotovo odmeva v Bruslju”. “Zdi se mi, da nas Bruselj spremlja precej zaskrbljeno, celotna evropska javnost se ukvarja s Slovenijo”. Meni, da to ne koristi, saj je Slovenija pred predsedovanjem EU. Spomnila je, da so Sloveniji prihajali bolj resni opomini s strani Evropske komisije, med njimi “ostra kritika” glede verbalnega napada na tujo novinarko, kot tudi opozorila zaradi vladavine prava in stanja demokracije.

“Če predsednik vlade čuti, da vabi neko evropsko delegacijo pregledovati razmere, bi to seveda lahko pozdravila. Naj bo to delegacija vseh institucij (…) pa bomo potem verjetno dobili realno oceno, glede na to, da komisija tudi piše poročila o stanju pravne države v Sloveniji”, je dejala v odgovoru na novinarsko vprašanje na novinarski konferenci SD.

“Janez Janša očitno ni primeren za predsednika vlade, saj sam ne zna rešiti domačih problemov oz. jih celo ustvarja. Tako kot je leta 2013, ko ni vedel, kako državo rešiti pred bankrotom, na pomoč klical “trojko”, danes kliče Evr. komisijo, da uredi svobodo medijev in demokracijo,” so na tviterju zapisali v SAB-u.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je menil, “da bi vse stranke v Sloveniji, ki se imajo za demokratične, morale obsoditi pismo in se od njega distancirati” ter zavzeti stališče, da premier Janša ni primeren za vodenje Sveta EU, saj je eden temeljnih postulatov unije zaveza k politični demokraciji.

V pismu namreč po njegovi oceni premier “še enkrat jasno kaže”, da bi bil rad tudi urednik vseh slovenskih medijev in da bi rad “določal, kaj je laž in kaj je resnica”, kar je v nasprotju s postulati demokratične družbe. “V Sloveniji nimamo spora med levico in desnico, kot skuša prikazovati vlada, ampak spor med avtoritarci, ki si poskušajo prigrabiti oblast v državi, in vsemi tistimi, ki želimo še naprej živeti v demokratični družbi”.

Meni, da gre za provokacijo, za odvračanje pozornosti od drugih tem, ki so trenutno v obravnavi v državnem zboru, kot so vprašanje demografskega sklada, torej upravljanja prek osem milijard evrov državnega premoženja, in nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost, ko se govori o tem, kako bo vlada porabila pet milijard evrov evropskih sredstev. Pismo je z razlogom poslano prav danes, da odvrne pozornost javnosti od navedenih tem in “da se spet ukvarjamo z nekim ekscesom Janeza Janše”, je dodal.

Poslanka LMŠ Jerca Korče je novinarjem v DZ dejala, da pismo ni namenjeno vabilu predstavnikom EU, ampak “notranji javnosti, da Janša še enkrat pokaže vse te frustracije in travme, ki jih dnevno izraža, kjerkoli ima priložnost”, preusmerjanju pozornosti od tega, da vlada ni sposobna voditi države. Poudarila je, da ima Evropska unija svoje mehanizme in sama presoja, kdaj je treba preveriti in zavarovati spoštovanje načel EU in da ni potrebe, da jim premier piše.

Glede vsebine pisma je dejala, da premier v njem govori o napadih znotraj medijske sfere, hkrati pa blokira financiranje STA. Govori o sodstvu, na drugi strani pa blokira imenovanje tožilcev, “pa še malo je oblatil opozicijo”.

Dodala je, da smo premierjevega “izlivanja njegovih frustracij, travm in neresnic” v Sloveniji že navajeni, da pa je “žalostno, da se tega poslužuje tudi, ko gre za ugled Republike Slovenije v tujini”. Še bolj žalostno pa je po njenem mnenju to, “da ima pri tem statiste oziroma tiste, ki ga pri tem podpirajo, ki sodelujejo pri teh ravnanjih” in “pri pošiljanju tovrstnih pamfletov” in ki so sokrivi za to, kar se dogaja. “Govorimo o koalicijskih partnerjih in predsedniku republike,” je dodala.

Janša v pismu von der Leynovi poziva, da naj skupina za ugotavljanje dejstev čimprej obišče Slovenijo.

COMMENTS

Wordpress (0)