Merklova se ne bi cepila s cepivom AstraZenece, Macron pa bi se cepil šele takrat, ko bi prišel na vrsto – TOPNEWS.si

Merklova se ne bi cepila s cepivom AstraZenece, Macron pa bi se cepil šele takrat, ko bi prišel na vrsto

Merklova se ne bi cepila s cepivom AstraZenece, Macron pa bi se cepil šele takrat, ko bi prišel na vrsto

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da ne bo cepljena s cepivom AstraZenece. Kljub temu, da je evropska agencija za zdravila EMA odobrila cepljenje s cepivom AstraZenece za vse starejše od 18 let, nemški znanstveniki tega cepiva ne priporočajo starejšim od 65 let.

Po poročanju britanskega in nemškega tiska, kar štiri petine cepiva AstraZenece, ki je bilo dostavljeno v evropske države, še niso uporabili. Problem zavračanja cepljenja s cepivom AstraZenece je še posebej izrazit v Nemčiji.

Podatki Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECD) kažejo, da je, od 6.134.707 odmerkov razdeljenih v 27 državah članicah EU, kar 4.849.752 še vedno neuporabljenih.

Samo v Nemčiji je še vedno v skladišču več kot milijon odmerkov cepiva AstraZenece, predvsem zato, ker ljudje ne želijo biti cepljeni s tem cepivom. Nemčija je uporabila le 15% odmerkov zdravila AstraZeneca.

Oblasti v Franciji, Nemčiji, na Poljskem in v Italiji priporočajo cepljenje s cepivom AstraZenece samo mlajšim od 65 let. Zdi se, da je to ključni dejavnik, ki vpliva na počasno uporabo tega cepiva v državah EU.

Merklova priznava, da cepivo AstraZeneca uživa slabo publiciteto, vendar pravi, da je cepivo zanesljivo

Nemška kanclerka Angela Merkel je v intervjuju za Frankfurter Allgemeine Zeitung priznala, da ljudje zavračajo cepivo AstraZenece, ker so zaskrbljeni zaradi učinkovitosti in varnosti cepiva, kar pa je posledica slabe obveščenosti javnosti.

“Pri sprejemanju cepiva AstraZenece je težava. Je zanesljivo, varno in učinkovito cepivo. EMA ga je odobrila, v Nemčiji pa ga priporočajo osebam, mlajšim od 65 let. Vsi pristojni organi nam sporočajo, da gre za cepivo, ki mu lahko zaupamo. Trenutno, ko cepiv ni dovolj, ne moremo izbirati, s čim bomo cepljeni, “je v intervjuju dejala Merklova.

Na vprašanje, ali bi se sama cepila z AstraZeneco, je Merklova odgovorila: “Stara sem 66 let in ne spadam v skupino, ki ji je bilo priporočeno cepljenje z AstraZeneco.”

Macron: Cepil bi se s cepivom AstraZenece, vendar ko pridem na vrsto

Francoski predsednik Emmanuel Macron je včeraj dejal, da bi se rad cepil s cepivom AstraZeneca, ko pride na vrsto.

“Če pogledamo znanstvene študije, je učinkovitost cepiva AstraZeneca dokazana. Na vrsto bom prišel, vendar je še čas. Če mi bodo ponudili to cepivo, bom seveda sprejel,” je dejal Macron.

Spomnimo, Slovenija bi morala februarja dobiti 80.000 doz cepiva AstraZeneca, a je dobava zaradi zapletov v proizvodnji in spora med Evropsko unijo in proizvajalcem pod vprašajem. Te doze za zdaj zato niso vključene v načrt cepljenja in bodo v primeru dobave vključene dodatno, je v začetku februarja napovedal predsednik vlade.

COMMENTS

Wordpress (0)