(VIDEO) Kako je muke poslancev DeSUS-a povzel Robert Polnar: “Ampak recimo, pet nas je, ostanemo enotna poslanska skupina DeSUS, eden podpira vlado, štirje so v opoziciji. Ne. Dva podpirata vlado, trije so v opoziciji. Ne. Sta skočila Simonovič in Hršak v luft, ne to pa ne, midva nisva v opoziciji. Ja. Ali podpirata vlado? Ne.” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je muke poslancev DeSUS-a povzel Robert Polnar: “Ampak recimo, pet nas je, ostanemo enotna poslanska skupina DeSUS, eden podpira vlado, štirje so v opoziciji. Ne. Dva podpirata vlado, trije so v opoziciji. Ne. Sta skočila Simonovič in Hršak v luft, ne to pa ne, midva nisva v opoziciji. Ja. Ali podpirata vlado? Ne.”

(VIDEO) Kako je muke poslancev DeSUS-a povzel Robert Polnar: “Ampak recimo, pet nas je, ostanemo enotna poslanska skupina DeSUS, eden podpira vlado, štirje so v opoziciji. Ne. Dva podpirata vlado, trije so v opoziciji. Ne. Sta skočila Simonovič in Hršak v luft, ne to pa ne, midva nisva v opoziciji. Ja. Ali podpirata vlado? Ne.”

Sinočnje glasovanje poslancev DeSUS-a, ki so večinsko, štirje za in eden proti, podprli ministra Poklukarja, je nekako pokazalo “modus operandi” pri nadaljnjem delovanju poslanske skupine in stranke DeSUS do konca mandata. DeSUS bo opozicijska stranka. Kot enotna poslanska skupina se bodo ob vsakem glasovanju odločala, ali predloge vlade in koalicije podpirajo ali ne.

Poslanska skupina DeSUS naj bi tako ostala skupaj, pri vsakem predstavljanju stališč poslanskih skupin oziroma ob glasovanju v parlamentu pa se bodo odločili, ali so večinsko za ali proti. Sinoči so tako večinsko podprli ministra za zdravje Janeza Poklukarja.

Izvršni odbor DeSUS bo namreč danes razpravljal o razmerah v stranki in njenem delovanju po neuspeli konstruktivni nezaupnici. Predsednik Karl Erjavec in poslanci so se po Erjavčevih navedbah v včeraj strinjali, da bodo delo nadaljevali skupaj kot zmerna opozicija.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po včerajšnjih pogovorih s poslanci DeSUS , da so se dogovorili, da ostanejo štirje poslanci DeSUS še naprej v stranki. Po njegovih navedbah so se tudi strinjali, da bodo nadaljevali skupaj kot zmerna opozicija, kar pomeni, da bodo podpirali vse tiste predloge, ki so v korist starejših in upokojencev.

Kašne so muke po Karlu, pa je včeraj plastično, sicer v neformalnem pogovoru z novinarji opisal poslanec Robert Polnar, ki sicer ni več član stranke Desus in nima nobenih dilem ali pozicija ali opozicija, saj podpira vlado Janeza Janše

Robert Polnar: “Jaz imam dosti tega. Danes sem poskušal moje kolege prepričati, naj se za boga milega odločijo. Poglejte, mi imamo določene ljudi vezane na poslansko skupino, da jih ne bomo sedaj eno leto pred koncem mandata spravljali v težave in ob službo. Ampak recimo, pet nas je, ostanemo poslanska skupina DeSUS, eden podpira vlado, štirje so v opoziciji. Ne. Dva podpirava vlado, trije so v opozicij. Ne. Sta skočila Simonovič in Heršak v luft. Ne, to pa ne, midva nisva v opoziciji. Ja, ali podpirata vlado ? Ne. Zdaj je pa takšna odločitev. Nič ne bomo govorili. Pri vsakem predstavljanju stališča poslanske skupine, bomo povedali, ali smo večinsko za ali večinsko proti in tako naj bi to šlo”.

“Z Erjavcem skupaj,” so Polnarja vprašali novinarji. “Kolikor vem, mu kaj drugega ne preostane”.

Po seji vodstva stranke prejšnji teden so se namreč pojavljala tudi ugibanja, da naj bi si Erjavec želel izključitve Simonoviča in nekaterih drugih iz stranke. Vendar se zdi, da so se po včerajšnjem pogovoru Karla Erjavca z Ivanom Hršakom in Brankom Simonovičem ter vodjem poslanske skupine Francem Juršo, kot kaže za zdaj, pomirili strasti. Po Erjavčevih navedbah bodo na današnji seji izvršnega odbora prisotni tudi vsi štirje poslanci, ki sicer po torkovem pogovoru s predsednikom stranke, formalnih izjav niso dajali. V sredo bodo po Erjavčevih navedbah vsi štirje poslanci DeSUS sodelovali na seji izvršnega odbora stranke, po kateri bo tudi izjava za medije.

Robert Polnar pa je dejal, da je “ključno vprašanje za vse poslance razen mene (Polnarja je občinski odbor DeSUS-a že izključil), kako dolgo so pripravljeni še prenašati poniževanja, ki jih dobesedno vsakodnevno predsednik stranke servira. Gre za to, da v parlamentu odločamo mi poslanci, ne predsednik stranke. Stranka je velika, zagotovo je, da se določeni ljudje ne strinjajo tudi s tem, kar si Karl Erjavec zmisli. In zdaj za vsako stvar, če se z njim ne strinja, nekoga izključiti, to ne vem, če je ravno neka velika demokracija,” razmišlja Polnar.

Erjavec se je namreč v skladu s svojo napovedjo v torek pogovoril s poslancema DeSUS Brankom Simonovičem in Ivanom Hršakom, ki v javnosti ne skrivata kritik na njegov račun. Na pogovoru je bil prisoten tudi vodja poslanske skupine Franc Jurša. Z Juršo in s poslancem Jurijem Lepom se je Erjavec pogovoril že pred tem, je Erjavec pojasnil po seji vodstva stranke minuli četrtek. Jurij Lep glede svoje pozicije v poslanski skupini in stranki nima dilem, saj je v nasprotju z Robertom Polnarjem njegova pozicija jasna.

Po današnji seji izvršnega odbora DeSUS sicer dilem, kako namerava DeSUS kot opozicijska stranka uresničevati svoj program v opoziciji  oziroma kakšno bo pri tem sodelovanje z Janševo vlado, naj ne bi bilo več, saj se bodo v stranki o podpori ali ne podpori zakonskim predlogom odločali projektno, odvisno od vsebine.
V vladi sicer še vedno dela kmetijski minister iz vrst DeSUS Jože Podgoršek, ki naj bi ostal v vladi, vendar ne več kot član stranke DeSUS. V skladu z Erjavčevo napovedjo je danes pričakovati tudi njegov predlog za zamenjavo generalnega sekretarja stranke. Namesto Lidije Štruc predlaga Zlatka Ficka.

COMMENTS

Wordpress (0)