Egiptovski lonci mesa in frakcijski boji v DeSUS-u – Karlu Erjavcu se poleg poslanca Branka Simonoviča sedaj punta še Ivan Hršak – TOPNEWS.si

Egiptovski lonci mesa in frakcijski boji v DeSUS-u – Karlu Erjavcu se poleg poslanca Branka Simonoviča sedaj punta še Ivan Hršak

Egiptovski lonci mesa in frakcijski boji v DeSUS-u – Karlu Erjavcu se poleg poslanca Branka Simonoviča  sedaj punta še Ivan Hršak

Po neuspešni konstruktivni nezaupnici so razmere v DeSUS vse bolj napete. Danes naj bi po seji poslanske skupine, ki išče pot za uresničevanje programa DeSUS iz opozicije, sledil še pogovor prvaka DeSUS Karla Erjavca s poslancema Ivanom Hršakom in Brankom Simonovičem. Ta je oster do Erjavca, ki naj bi si želel poslančeve izključitve iz DeSUS. Dogajanje v stranki DeSUS pa po konstruktivni nezaupnici vedno bolj spominja na zgodbo o egiptovskih loncih mesa. Potem ko je Karel Erjavec stranko Desus popeljal iz Janševe koalicije, se zdaj mnogim, očitno ne samo poslancem Desusa, kolca po tem, kako bi se vrnili v Janševo koalicijo.

Saj poznate svetopisemsko zgodbo o odhodu Izraelcev iz egiptovske sužnosti v obljubljeno deželo, ki je v vsej človeški zgodovini največkrat pripovedovana in najbolj vplivna pripoved?
Razlog je preprost: govori o najglobljih sanjah vsakega nesvobodnega ljudstva ali posameznika, da bi se osamosvojil in postal svoboden. Svoboda je bistvo človekovega dostojanstva: to, da nisem sredstvo v rokah drugega. V Egiptu so bili Izraelci brez vseh pravic – Egipčan je lahko Izraelca ubil, ne da bi bil za zločin kaznovan. Izraelec je bil le sredstvo, brez pravic in dostojanstva. Iz tega suženjstva je Mojzes izpeljal izraelsko ljudstvo in ga povedel prek puščave v svobodo. Dolga pot skozi puščavo je bila težka; ljudstvo se je Mojzesu kmalu začelo upirati in sanjati o egiptovskih loncih mesa. Takoj je bilo pripravljeno zamenjati svobodo za egiptovsko ugodje, dostojanstvo za suženjstvo. Ta tri tisoč let stara zgodba govori o nas. Ni čudno, da je vedno aktualna.

Ljubljanski odbor DeSUS-a je namreč na predsednika stranke Karla Erjavca in poslance stranke naslovili pismo, v katerem izražajo nestrinjanje z ravnanjem vodstva stranke. Vsebino daljšega pisma bi lahko strnili tudi kot podporo poslancem, ki hočejo ostati v zavetju Janševe koalicije.

MO IO DeSUS Ljubljana ostro obsoja ravnanje vodstva stranke DeSUS zaradi nespoštovanja aktov stranke, diskreditacije članov MO Ljubljana in vodstvo IO Ljubljana v celoti podpira pri zavzemanju za dosledno izvajanje programa stranke DeSUS. Člani MO IO DeSUS Ljubljana podpirajo poslance poslanske skupine DeSUS pri sodelovanju z vlado na način, da se izpolnjujejo programske vsebine stranke DeSUS.

“Člani ljubljanskega odbora še ugotavljajo, da je bilo v času sklenjene koalicije s trenutno vlado, doseženih več pravic za upokojence kot prej v vsem času od leta 2014. Dobili so dodatek v vrednosti 300 evrov za najranljivejše upokojence, dodatno zvišanje pokojnin za 3,6 odstotka, ureditev vdovskih pokojnin, ustanovitev vladnega urada za demografijo. Niso pozabili niti navesti, da sedanja vlada načrtuje izgradnjo petih domov za starejše, v proceduri pa je še zakon o dolgotrajni oskrbi. To je le nekaj dejstev, zakaj se stranki DeSUS splača sodelovati v sedanji vladi. Upajo lahko le, da Erjavec po naročilu centrov moči iz tranzicijske levice ne bo uničil stranke”.

https://twitter.com/BojanPozar/status/1363855446910660608

Kakšno je stališče izvršnega odbora Desusa Izola o prihodnji politiki Desusa, pa bo Simonovič Erjavcu povedal danes, ko je ta predlagal pogovor s strankinimi poslanci, vendar za zdaj ura sestanka po besedah Simonoviča še ni znana. Izvršni odbor je bil pri sprejemanju sklepov po besedah poslanca enoten.

Karel Erjavec je namreč napovedal posamičen sestanke s poslanci, ki se še vedno puntajo, ker je stranka zapustila Janševo koalicijo tik preden bo sprejet zakon o demografskem skladu, kjer bo tudi za DeSUS padlo kaj “z bogatunove mize”.

Poslanec Branko Simonovič, ki je po Robertu Polnarju stopil na čelo upornikov, je sicer že v petek komentiral napoved Erjavca, da se bo o razmerah posamično pogovoril s poslanci Desusa, tudi z njim, kar je označil za nedemokratične metode sodelovanja. Kot je dejal, se zavzema za to, da bi se pogovorili skupaj, saj se mu zdi način posamičnih pogovorov nekoliko nenavaden.

 

Prav tako  naj bi se danes  s predsednikom Karlom Erjavcem srečal Ivan Hršak.  V sredo pa je napovedan še vrh stranke.

Za oddajo Planet 18  sinoči je po štirih mesecih molk prekinil poslanec DeSUS Ivan Hršak, ki je dejal, da so razmere slabe, izstop iz vlade in sodelovanje v Koaliciji ustavnega loka (KUL) pa napaka. Že danes ju s kolegom Brankom Simonovićem čaka pogovor pri predsedniku Karlu Erjavcu. V sredo pa je napovedan še vrh stranke, po katerem bi se ta lahko tudi razletela. Na mizi sta namreč tudi prestop poslancev v samostojno poslansko skupino in izključitev kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, ki vztraja v vladi Janeza Janše.

Hršak meni tudi, da je bil odmik od vladne koalicije in prestop h KUL, napaka. K temu, da so se razmere na osi med poslanci in njihovim predsednikom še zaostrile, so pripomogla tudi ugibanja, da na tajnem glasovanju o nezaupnici Erjavca njegovi poslanci niso podprli.

“Poznavalci naj bi vedeli, kako smo glasovali, v resnici pa se ne ve. Nekako se krivda za vse poskuša zvaliti na poslansko skupino, kar odločno zavračam,” je bil odločen Hršak. Da so opozicija in da ne bodo podpisali ponujenega sporazuma, da bi še naprej sodelovali s koalicijo, pa je odločen Erjavec. Kot je med drugim dejal, je DeSUS jasno povedala, da je v opoziciji.

COMMENTS

Wordpress (0)