(VIDEO) Srbski nacionalist Vojislav Šešelj žalil pokojnega srbskega glasbenika Đorđa Balaševića, na pogrebu se mu je poklonil tudi župan Zoran Janković – Hud incident v Pinkovem studiu v Beogradu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Srbski nacionalist Vojislav Šešelj žalil pokojnega srbskega glasbenika Đorđa Balaševića, na pogrebu se mu je poklonil tudi župan Zoran Janković – Hud incident v Pinkovem studiu v Beogradu

(VIDEO) Srbski nacionalist Vojislav Šešelj žalil pokojnega srbskega glasbenika Đorđa Balaševića, na pogrebu se mu je poklonil tudi župan Zoran Janković – Hud incident v Pinkovem studiu v Beogradu

Na novosadskem pokopališču Novo groblje so včeraj v ožjem družinskem krogu pokopali srbskega kantavtorja Đorđa Balaševića. Pogreba se je udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. V Novem Sadu je danes razglašen dan žalovanja. Župan Vučević je ob tem dejal: “To je težak trenutek tako za družino Balašević kot tudi za celo mesto, državo in regijo. Novi Sad ne bo več isti po njegovi smrti.”

Od Balaševića so se že v soboto simbolično poslovili v več mestih nekdanje skupne države. S prižigom sveč so se kantavtorja spomnili tudi v Mariboru, kjer je nekaj časa živel, in v Ljubljani.

Vojislav Šešelj, ki je očitno odkrito sovražil Balaševića, ki je preminil v petek zaradi posledic novega koronavirusa, je bil povabljen v studi Pink, kjer ga je zmotilo prav prižiganje sveč na podstavkih spomenikov srbskim nacionalnim junakom.

V studiu je naredil incident, voditeljica pa ga ni mogla ustaviti.

https://twitter.com/Broj__Jedan/status/1363599609029877764

https://twitter.com/michonja/status/1363738447131914241

Vojislav Šešelj je tudi poročni kum srbskega predsednika države Aleksandra Vučića, ki je bil obsojen v Haagu za vojne zločine na tleh nekdanje Jugoslavije.

Legendarni “panonski mornar”, ki je bil na glasbeni sceni prisoten več kot 40 let, je bil priljubljen v Sloveniji in drugih državah na območju nekdanje Jugoslavije. Njegova smrt je doživela neverjetno politizacijo. Tudi v Sloveniji, kjer je Tino Mamič v Domovini.je zapisal, da  je pevec Đorđe Balašević na dan napada na Slovenijo v Beogradu pel, da so Slovenci rojeni za klečeplazenje. Ne glede na to, je dobil slovensko državljanstvo.
https://www.domovina.je/balasevic-o-slovencih-janezi-rojeni-za-kleceplazenje/

https://twitter.com/dusankocevar1/status/1363266945773162496

Balaševićevo glasbeno pot je sicer močno zaznamovala vojna v nekdanji Jugoslaviji, zaradi protivojnih stališč in pozivanju k miru in sožitju med narodi pa je padel v nemilost režima Slobodana Miloševića. Njegove pesmi so bile v Srbiji celo prepovedane.  Balašević, ki je pobegnil iz Vojvodine pred mobilizacijo, je med vojno v Jugoslaviji več let živel v Sloveniji, v Mariboru.

COMMENTS

Wordpress (0)