Izrael, ki je prvi po številu cepljenih v svetu, zdaj uvaja sistem covid priponk – TOPNEWS.si

Izrael, ki je prvi po številu cepljenih v svetu, zdaj uvaja sistem covid priponk

Izrael, ki je prvi po številu cepljenih v svetu, zdaj uvaja sistem covid priponk

Svetovni prvak v cepljenju proti ovidu-19 Izrael uvaja kontroverzni projekt covid priponk, ki bodo s svojo barvo označevale, ali je bila oseba cepljena ali ne, in tako omogočil ljudem vstop v restavracije ali na koncerte.

V zadnjih dneh so uradno objavili urnik izstopa Izraela iz tretje karantene od začetka pandemije, zahvaljujoč intenzivni kampanji cepljenja, ki je državo spremenila v majhen “svetovni laboratorij”.

Do zdaj je bilo cepljenih 4 milijone Izraelcev ali 45 odstotkov prebivalstva, od tega je 2,6 milijona prejelo drugi odmerek, po najnovejših podatkih ministrstva za zdravje, kar je najvišja stopnja cepljenja na svetu.

Vodilna državna zdravstvena blagajna Clalit je izvedla študijo o 1,2 milijona cepljenih s cepivom Pfizer/BioNTech in ugotovila njeno 94-odstotno učinkovitost.

Z učinkovitim cepivom in visokim odstotkom cepljenega prebivalstva oblasti nameravajo od nedelje naprej postopoma odpirati telovadnice, nakupovalna središča, restavracije in kavarne.

Uvaja se sistem covid priponk

Vendar ne za vsakogar. Vlada je napovedala sistem priponk, vijoličnih za tiste, ki niso bili cepljeni ali so prejeli le en odmerek, in zelenih za tiste, ki so prejeli drugi odmerek cepiva ali pa so preboleli covid.

Trgovski centri, knjižnice, muzeji, kavarne in nekateri kraji za verske storitve bodo prav tako odprti za “vijoličaste”.

Telovadnice, športne in kulturne prireditve ter restavracije bodo na voljo tistim z zeleno značko, torej tistim s potrditvijo, da so prejeli dva odmerka cepiva ali da so premagali covid.

“Nadaljujemo z odgovornimi ukrepi te vrste,” če ste cepljeni, lahko vstopite,” je obrambni minister Benny Gantz dejal za ta ukrep, ki bi utegnil imeti težave pri izvedbi.

Izraelci, ki so prejeli dva odmerka cepiva, lahko poleg “značk” dobijo tudi “zeleni potni list” za vrnitev v državo.

Na začetku pandemije so obveščevalne službe z uporabo protiterorističnih ukrepov iskale ljudi, ki so bili v stiku s covidom-19, kar je sprožilo polemike in vplivalo na poslance, naj ustavijo pobudo.

Zdaj vlada spodbuja ljudi k cepljenju, vendar mora najti “občutljivo ravnovesje” med javnim zdravjem in spoštovanjem svobode posameznikov, je dejal Hagai Levine, profesor in znanstvenik za javno zdravje na hebrejski univerzi v Jeruzalemu.

“V Izraelu se lahko cepijo vsi starejši od 16 let brezplačno in mislim, da se moramo cepiti. Toda ljudje imajo pravico, da se ne cepijo, če tega nočejo in vlada nikogar ne sme prisiliti to, “je dejal.

(Naslovna slika je simbolična)

COMMENTS

Wordpress (0)