(VIDEO) “Izkazalo se je, da je samo en poslanec DeSUS-a namenil glas Karlu Erjavcu” – Janja Sluga o enigmi, zakaj je Karl Erjavec dobil samo 40 glasov in o tem, kako so glasovali poslanci SMC – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Izkazalo se je, da je samo en poslanec DeSUS-a namenil glas Karlu Erjavcu” – Janja Sluga o enigmi, zakaj je Karl Erjavec dobil samo 40 glasov in o tem, kako so glasovali poslanci SMC

(VIDEO) “Izkazalo se je, da je samo en poslanec DeSUS-a namenil glas Karlu Erjavcu” – Janja Sluga o enigmi, zakaj je Karl Erjavec dobil samo 40 glasov in o tem, kako so glasovali poslanci SMC

Janja Sluga pravi, da jo je presenetilo, ker sta v bistvu tajno glasovali samo dve poslanski skupini. To je v SMC-ju in DeSUS-u, medtem ko so ostale poslanske skupine javno glasovale oziroma si fotografirale glasovnice. Od prvega do zadnjega pravi Janja Sluga. Navedbe Janje Sluga so potrdili tudi naši viri, ki so zatrdili, da imajo dokaze o tem, da glasovi Erjavcu niso zmanjkali pri koaliciji KUL, saj so se stranke KUL-a zavarovale tako, da so si pokazali oziroma posneli glasovnice.

“Smo tam, kjer smo ves čas že v bistvu ugotavljali, da smo. Torej, da podpore v poslanski skupini DeSUS-a (Erjavcu) ni in se potem zelo težko pogovarjamo o neki širši podpori. Izgleda, da je samo en poslanec Desusa namenil glas za in seveda vse, kar potem naprej sledi, se zelo težko verodostojno pogovarjamo”.

O glasovanju poslancev SMC pa je Janja Sluga dejala: “Glede na to, da smo tajno glasovali, v SMC-ju eni redkih, potem moram tudi ostati pri tej oceni. Kolegi poslanci so tajno glasovali in zelo nekorektno bi bilo od mene, da potem komentiram, kako je kdo glasoval”.

Janja Sluga je na naše vprašanje še enkrat potrdila, da večina DeSUS-ovih poslancev, se pravi trije od štirih, ni podprla Karla Erjavca za mandatarja.

“Seveda, tudi pri nas, ko smo opravili razpravo, se je celotna debata vedno vrtela okrog tega, da je seveda predpogoj, da za tako stvar (konstruktivno nezaupnico), to, da ima kandidat za predsednika vlade podporo lastnih poslancev in šele od tam naprej se lahko začnemo pogovarjati”. Dobremu opazovalcu je bilo jasno že prej, da Karl Erjavec nima podpore lastnih poslancev, je potrdila Janja Sluga, ki je dejala tudi, da ostaja vodja poslanske skupine SMC.

“Pogovarjati se o ponedeljkovem glasovanju, je isto, kot da bi se pogovarjal o lanskem snegu”, pa je v današnji izjavi v DZ dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Poslanci DeSUS so se danes pogovarjali o nastalih razmerah in nadaljnjem ravnanju. Poslanec Branko Simonovič je ocenil, da je bil KUL ustanovljen samo za konstruktivno nezaupnico in da je uresničevanje programa DeSUS možno tudi ob aktualni vladi. Tudi Jurša se strinja, da je bil KUL ustanovljen le za to, da se v DZ preštejejo. “To se je zgodilo. Novega predsednika vlade nismo dobili in s tem tudi nimamo več KUL,” je prepričan.

O morebitnem podpisu sporazuma o sodelovanju DeSUS z vlado Janeza Janše pa se po njegovih besedah še niso pogovarjali in tako ne more odgovoriti, ali ga bodo podpisali. Ali je to korak v pravo smer ali ne, bo povedal po pogovoru v poslanski skupini in stranki. Kot je pojasnil, ga Janša ali kdor koli iz vodstva SDS po ponedeljkovem glasovanju še ni kontaktiral.

Od odločitve poslancev glede sodelovanja z vlado bo odvisno, ali bo stranka ostala v vladnem kadrovskem razrezu.

Po Jurševih navedbah je ministrova usoda v vladi odvisna od premiera.

O položaju DeSUS v aktualnih političnih razmerah bodo razpravljali organi stranke. Jurša sicer ne ocenjuje, da bi bila vodstvo stranke in poslanska skupina DeSUS vsak sebi. Res pa je, da poslanci na nekatere stvari gledajo morda malo drugače kot člani vodstva stranke, je ugotavljal.

Tudi Simonovič je na vprašanje sodelovanja v sami stranki odgovoril z upanjem, da bo čim prej prišlo do sklica organov stranke ali klavzure, da bodo analizirali stanje ter se odločili, kako naprej. Sam podpira nadaljevanje uresničevanja programa stranke tudi kot opozicija. Sam sicer ne bi rekel, da je ponedeljkovo glasovanje nezaupnica predsedniku stranke. “To je bil projekt KUL. Bolj je nezaupnica njim,” je dejal.

Je pa bolj negotov glede vprašanja, ali ima Erjavec njegovo zaupanje kot predsednik DeSUS. “Vprašanje. O tej podpori je težko govoriti, posebno takemu kot sem jaz, ki izhajam iz gospodarstva. Gentlemanski dogovor nekaj velja. On ga je prekršil,” je bil jasen Simonovič.

To po njegovih besedah še ne pomeni, da se ne morejo poskušati dogovoriti, a so ti dogovori vse težji. Na vprašanje, ali bi Erjavec po njegovem mnenju moral sprejeti odgovornost oz. na svetu stranke preveriti zaupanje, je Simonovič odgovoril, da je to njegova odločitev.

COMMENTS

Wordpress (0)