(V ŽIVO) Izjava Levice o “protizakoniti politizaciji Slovenske vojske s strani SDS in NSi” in odzivi po glasovanju o konstruktivni nezaupnici v državnem zboru – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Izjava Levice o “protizakoniti politizaciji Slovenske vojske s strani SDS in NSi” in odzivi po glasovanju o konstruktivni nezaupnici v državnem zboru

(V ŽIVO) Izjava Levice o “protizakoniti politizaciji Slovenske vojske s strani SDS in NSi” in odzivi po glasovanju o konstruktivni nezaupnici v državnem zboru

V poslanski skupini Levice zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za obrambo, na kateri želijo obsoditi zlorabo političnih funkcij za širjenje strankarske politične propagande v Slovenski vojski. Kot je v izjavi za medije izpostavil poslanec Levice Miha Kordiš, je vojska pred strankarskimi vplivi in političnimi vplivi zaščitena z zakonom o obrambi.

Po Kordiševih besedah so sindikati, ki delujejo na področju obrambe, v javnosti spregovorili “o nezaslišanem političnem pritisku na Slovensko vojsko”.

Sindikat vojske, obrambe in zaščite je opozoril, da so “nesprejemljiva dejanja in zlorabo položaja za propagando strank SDS in NSi med pripadniki Slovenske vojske” v Centru vojaških šol izvajali državni sekretar za vojaške, obrambne in zunanje zadeve v kabinetu predsednika vlade Bojan Pograjc, minister za notranje zadeve Aleš Hojs ter poslanec NSi in podpredsednik odbora DZ za obrambo Andrej Černigoj, so sporočili iz Levice.

Po Kordiševih besedah je to absolutno nesprejemljivo in kaže na to, da se strankarski apetiti vlade ne ustavljajo ne pri medijih ne pri uničenju civilne družbe, ampak si želi podrediti celo vojsko.

“S sklicem nujne seje zahtevamo, da se tovrstno ravnanje obsodi, da se ga marginalizira, namesto tega pa energijo usmeri v kadrovsko korupcijo, ki smo ji priča znotraj obrambnega sistema,” je še pozval poslanec.

Poleg tega zahtevajo tudi, da vlada zagotovi spoštovanje prepovedi kakršnegakoli strankarskega delovanja, propagande ali shodov strank v vojaških objektih, poveljstvih, enotah in zavodih. V Levici še predlagajo, da odbor za obrambo vlado pozove k spoštovanju delavskih pravic pripadnikov Slovenske vojske ter da obrambno ministrstvo v sodelovanju s sindikati pripravi in v roku treh mesecev odboru za obrambo posreduje poročilo v zvezi s kadrovsko korupcijo v obrambnem sistemu ter drugimi nezakonitostmi in zlorabami poveljujočih v Slovenski vojski.

COMMENTS

Wordpress (0)