Sodišče je nizozemski vladi naložilo takojšnjo odpravo policijske ure – TOPNEWS.si

Sodišče je nizozemski vladi naložilo takojšnjo odpravo policijske ure

Sodišče je nizozemski vladi naložilo takojšnjo odpravo policijske ure

Okrožno sodišče  v Haagu je nizozemski vladi v torek naložilo, naj nemudoma odpravi nočno policijsko uro, ki je bila uvedena za omejitev širjenja koronavirusa v državi, in presodilo, da zanjo ni ustrezne pravne podlage.

Policijska ura, prva na Nizozemskem po drugi svetovni vojni, ki so jo uvedli 23. januarja, je sprožila nerede protestnikov pred zaprtjem prebivalstva.

“V tem primeru ni bilo nujne potrebe”

“Policijska ura temelji na zakonu o izrednih razmerah, ko v parlamentu ni časa za razprave,” je navedlo sodišče.

“V tem primeru ni bilo tako nujne potrebe. Takšni daljnosežni ukrepi morajo temeljiti na ustreznih zakonih.”

Sodišče je navedlo, da vlada ni pojasnila, zakaj je bila na tej stopnji pandemije nujno potrebna policijska ura, saj je stopnja okužbe na Nizozemskem že upadala, preden je ukrep začel veljati.

Sodišče v Haagu je razsodilo, da mora vlada nočno prepoved gibanja takoj odpraviti, saj ni dokazala “posebne nujnosti”, ki je potrebna za uvedbo tovrstnega ukrepa brez potrditve v obeh domovih parlamenta. Presodilo je, da gre za “daljnosežno kršitev pravice do svobode gibanja in zasebnosti”.

Sodišče je razsodilo na podlagi pritožbe protestnega gibanje Resnica o virusu, ki je ocenilo, da je vlada z uvedbo policijske ure presegla svoje pristojnosti.

Najbolj nasilni protesti v zadnjih 40 letih, odkar je vlada uvedla policijsko uro

Nizozemska vlada je bila pod pritiskom po tem, ko je 23. januarja uvedla policijsko uro od 21.00 do 4.30, ki je sprožila najbolj nasilne proteste v državi v zadnjih 40-ih letih. Prejšnji teden je policijsko uro podaljšala celo do 3. marca.

Tiskovna predstavnica ministrstva za pravosodje je dejala, da vlada še vedno preučuje presenetljivo odločitev haaškega okrožnega sodišča in da za zdaj nima pripomb. Vlada se na razsodbo lahko pritoži, vendar pa to njene uresničitve ne bo zadržalo, je pojasnil tiskovni predstavnik tega prvostopenjskega sodišča.

COMMENTS

Wordpress (0)