Orban od parlamenta zahteval podaljšanje vladnih posebnih pooblastil za 90 dni – TOPNEWS.si

Orban od parlamenta zahteval podaljšanje vladnih posebnih pooblastil za 90 dni

Orban od parlamenta zahteval podaljšanje vladnih posebnih pooblastil za 90 dni

Madžarski premier Viktor Orban je v ponedeljek od parlamenta zahteval podaljšanje posebnih pooblastil vlade za nadaljevanje boja proti covidu-19. Orban je dejal, da bodo le cepljenja omogočila vladi, da začne z omilitvijo epidemioloških ukrepov, uvedenih lansko jesen.

Prejšnji teden je Madžarska postala tudi prva članica EU, ki je začela uporabljati rusko cepivo Sputnik V, potem ko je madžarski regulativni organ zdravilo odobril po nujnem postopku, ne da bi čakal na zeleno luč Evropske agencije za zdravila (EMA).

“Želimo ponovno odpreti gospodarstvo in vse civilno življenje”

Madžarska agencija je odobrila tudi cepivo kitajskega proizvajalca Sinopharm, prav tako prva v EU.

“Ne želimo le obrniti obvestila na vratih ‘Zaprto’. Želimo si več kot to. Želimo ponovno odpreti gospodarstvo in vse civilno življenje,” je dejal Orban v nagovoru v parlamentu.

Orban je zahteval podaljšanje posebnih pooblastil za 90 dni.

Orban pravi, da cepivo iz EU ne prihaja dovolj hitro

Po izrednih pravilih lahko vlada dobi pooblastilo za vladanje z odloki, vendar parlament še naprej deluje in lahko ta pooblastila prekliče.

Orban poudarja, da cepivo iz EU na Madžarsko ne prihaja dovolj hitro. Meni, da je zato treba cepivo uvažati s Kitajske in Rusije ter z Zahoda.

V kratkem naj bi s kitajskim cepivom cepili približno 250.000 Madžarov.

“Vsako cepivo, ki je varno in s katerim je bilo cepljenih že več milijonov ljudi, je za nas dovolj dobro. Če bomo previdni, bomo lahko začeli z omilitvijo omejevalnih ukrepov,” je dejal Orban.

COMMENTS

Wordpress (0)