(V ŽIVO) Glasovanje o konstruktivni nezaupnici dalo zanimiv rezultat . Erjavec dobil 40 glasov, sedem poslancev je bilo proti, šest glasovnic pa je bilo oddanih neveljavnih – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Glasovanje o konstruktivni nezaupnici dalo zanimiv rezultat . Erjavec dobil 40 glasov, sedem poslancev je bilo proti, šest glasovnic pa je bilo oddanih neveljavnih

(V ŽIVO) Glasovanje o konstruktivni nezaupnici dalo zanimiv rezultat .  Erjavec dobil 40 glasov, sedem poslancev  je bilo proti, šest glasovnic pa je bilo oddanih neveljavnih

Zanimiva končnica glasovanja v državnem zboru je bila še pred glasovanjem  predmet številnih stav. Tako naj bi po preverjenih informacijah stavili o tem, koliko glasov bo dobil Erjavec, tudi trije liderji v koaliciji. Zmagal je Matej Tonin, ki je napovedal 40 glasov, še bolj “pesimističen” je bil Zdravko Počivalšek, ki je Erjavcu dal 39 glasov in najbolj optimistična je bila napoved  Janeza Janša, ki je Erjavcu napovedal 41 glasov.

Rezultat je bil presenečenje za Erjavca vendar, če seštejemo vse konstante, torej glasove tistih strank in poslancev , ki so dvignili glasovnice je jasno , da je vsaj sedem poslancev SMC- ja glasovalo proti Erjavcu. Šest glasovnic je bilo neveljavnih.

Zelo verjetno so neveljavne glasovnice oddali  Janja Sluga,  poslanca narodnosti in po vsej verjetnosti trije, od štirih poslancev DeSUS-a, ki so obljubili podporo Erjavcu. Seveda z gotovostjo tega ni mogoče trditi, vendar se številke izidejo. Poslanci vladajočih SDS in NSi namreč niso dvignili glasovnic, prav tako ne trije poslanci SNS Zmaga Jelinčiča. Glasovnice so dvignili v SMC-ju, kjer je večina, torej sedem poslancev, glasovala proti, medtem ko naj bi Janja Sluga najverjetneje oddala neveljavno glasovnico, prav tako tudi oba poslanca narodnosti ter seveda trije poslanci DeSUS-a. Vse to so seveda hipoteze, ki pa jih z gotovostjo ne bo mogoče stoodstotno potrditi.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je po glasovanju ocenil, da je originalna zasedba KUL opravila svojo nalogo in se nima česa sramovati. Po njegovi oceni problem ni bil v ponujenem mandatarju prvaku DeSUS-a Karlu Erjavcu.

Kot je namreč pojasnil v izjavi v DZ, bi bil rezultat isti ne glede na mandatarja, če poslanci večinsko ne vidijo, “da gre država v napačno smer”. Ob tem je še dejal, da če predsednik DeSUS nima podpore svojih lastnih strankarskih poslancev, jih prav tako ne bi imel kdo drug, ki ne bi bil član stranke DeSUS. Je pa ob tem izrazil svoje nestrinjanje s “taktiko čakanja na prestopnike z druge strani”.

Opozicijo zdaj čakajo vložene interpelacije, tako da bo imela še veliko dela in priložnosti za sodelovanje, je spomnil Šarec, medtem ko, vsaj kar se tiče LMŠ, o novem poskusu konstruktivne nezaupnice v tem mandatu ne razmišljajo.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je zagotovil, da so vsi poslanci SD glasovali za nezaupnico. Dodal je, da je pričakoval več glasov, a da je zdaj naloga tako koalicijske kot tudi opozicijske politike, da rešuje probleme, ki pestijo državljane.

Tudi predsednica SAB Alenka Bratušek je zagotovila, da so vsi njeni poslanci glasovali za nezaupnico. Po njenih besedah je danes Slovenija dobila možnost, “da stopi nazaj na pravo pot, pot spoštovanja ustave, pravne države, človekovih pravic, predvsem pa spoštovanja”, a poslanci te možnosti po večini niso izkoristili

Če bi imela vlada trdno večino, bi bilo vsaj 46 glasov proti, tako pa jih je bilo proti le sedem, kar je po oceni Bratuškove pomenljivo.

“V opoziciji smo nezaupnico vložili v dobri veri, da bodo poslanci v zavetju anonimnosti vendarle sledili občemu in ne lastnim ozkim interesom”, ter naredili nekaj dobrega za državo s tem, da odrečejo podporo vladi Janeza Janše, je povedal koordinator Levice Luka Mesec.

Tudi on je napovedal, da bodo v opoziciji v naslednjih mesecih uporabili vsa dopustna sredstva, da preprečijo “ugrabljanje države, sesuvanje pravne države in podrejanje medijev”. Po njegovi oceni bo KUL preživela in mora preživeti.

Kot je dejal, bi se lahko s primera Madžarske naučili, da je do vzpostavitve aktualnega režima prišlo zato, ker je bila opozicija razsuta. Po besedah Mesca je koalicija KUL enotna, in ima 39 glasov, Karl Erjavec s poslansko skupino DeSUS pa se bo moral odločiti, na čigavi strani so.

 

COMMENTS

Wordpress (0)