Senat Trumpa oprostil, sedaj lahko ponovno kandidira za predsednika ZDA – TOPNEWS.si

Senat Trumpa oprostil, sedaj lahko ponovno kandidira za predsednika ZDA

Senat Trumpa oprostil, sedaj lahko ponovno kandidira za predsednika ZDA

Ameriški senat je sinoči nekdanjega predsednika Donalda Trumpa oprostil obtožb spodbujanja upora in smrtonosnega napada njegovih pristašev na Capitol, sedež ameriškega kongresa.

Za Trumpovo obsodbo je glasovalo 57 senatorjev, za oprostilno pa 47, za obsodbo pa je bila potrebna dvotretjinska večina od 100 senatorjev oziroma 67 senatorjev.

Pri glasovanju v senatu, v katerem je 50 demokratskih in 50 republikanskih senatorjev, se je demokratom pridružilo sedem republikancev.

Trump lahko kandidira še za en mandat

Trump je 20. januarja zapustil Belo hišo in je prvi nekdanji ameriški predsednik, ki so mu sodili po odhodu s funkcije, v primeru obsodbe senata pa bi Trump lahko izgubil pravico kandidirati za nov mandat.

Velik del sojenja v zadnjih dneh se je osredotočil na to, koliko je Trump vedel o dejanjih svojih zagovornikov, ki so vdrli v Kongres, da bi poslancem obeh domov preprečili potrditev volilne zmage Joeja Bidena na ameriških predsedniških volitvah novembra lani.

Obsodba je bila malo verjetna

Obsodba je bila malo verjetna, ker bi se vsaj 17 republikancev moralo pridružiti 50-im demokratskim, da bi Trumpa spoznali za krivega.

Obtožnica, izglasovana v predstavniškem domu 13. januarja, podprlo jo je deset republikancev, je Trumpa bremenila, da je 6. januarja spodbujal privržence k vdoru v stavbo kongresa, medtem ko so poslanci zasedanja potrjevali zmago njegovega protikandidata Joeja Bidena.

Ameriški senat je v torek zvečer sojenje Donaldu Trumpu razglasil za ustavno, s čimer se je odprla pot za popolno sojenje nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu po obtožbi za spodbujanje nasilja, senatsko sojenje pa se je začelo v sredo.

V napadu je bilo ubitih pet ljudi

Dva meseca po volitvah 3. novembra, na katerih je zmagal demokratski kandidat Joe Biden, je Trump vztrajno ponavljal neutemeljene trditve, da mu je bila ukradena zmaga na volitvah, njegov poskus razveljavitve volilnega rezultata pa je dosegel vrhunec po shodu 6. januarja. Trump je v zažigalnem govoru na shodu svojim podpornikom ponovil očitke o volilnih prevarah, čemur je sledil napad na Capitol, sedež ameriške zakonodajne oblasti.

V napadih na Capitol je umrlo pet ljudi, vključno s policistom, ki je varoval Capitol.

Trumpovi odvetniki so trdili, da je bil napad “grozen”, vendar je postopek proti bivšemu predsedniku nepravičen, demokratski tožilci pa hinavski. Po mnenju Trumpove obrambe je šlo za “politično maščevanje”.

Obramba je menila, da je absurdno povezovati nasilje s Trumpovim govorom in poudarila, da je Donald Trump privržence pozval, naj proti Capitolu marširajo na “miren in domoljuben način”.

Prepričani, da bi Donald Trump spet storil enako, če bi se vrnil na oblast, so demokratski tožilci pozvali ameriške senatorje, naj preprečijo, da bi nekdanji predsednik znova kandidiral, saj je spodbujal svoje podpornike k napadu na Capitol.

COMMENTS

Wordpress (0)