Po Bidnovem podpisu bo v ZDA vstopilo 25.000 prosilcev za azil – Odprti trije mejni prehodi z Mehiko – TOPNEWS.si

Po Bidnovem podpisu bo v ZDA vstopilo 25.000 prosilcev za azil – Odprti trije mejni prehodi z Mehiko

Po Bidnovem podpisu bo v ZDA vstopilo 25.000 prosilcev za azil – Odprti trije mejni prehodi z Mehiko

ZDA bodo omogočile desettisočem prosilcem za azil, da iz Mehike vstopijo v ZDA in tam počakajo na izid odločitve sodišča o pridobitvi azila.

Prvih skoraj 25.000 prosilcev za azil, ki so trenutno v Mehiki, bo v ZDA vstopilo 19. februarja, so sporočile ameriške oblasti.

Odprli bodo tri mejne prehode.

To je še ena razveljavitev odločitev nekdanje Trumpove administracije, ki je prosilce za azil odvračala od prihodov v ZDA.

Približno 70.000 migrantov prosi za azil v ZDA.

Sprememba migracijske politike administracije Donalda Trumpa je bila ena od predvolilnih obljub sedanjega predsednika Josepha Bidena.

Po Trumpovi politiki so morali migranti, ki so prosili za azil v ZDA, počakati na sodbo v obmejnih mestih v Mehiki, kar je otežilo azilni postopek, ker so imeli težave pri komunikaciji z odvetniki in so bili izpostavljeni nasilju.

“Kot je predsednik Biden jasno povedal, se je ameriška vlada zavezala, da bo obnovila varen, urejen in human sistem priseljevanja,” je dejal minister za domovinsko varnost Alejandro Majorcas.

Pojasnil je, da tega “ne bi smeli razumeti kot odpiranje meja za ilegalne migracije v ZDA”.

“Ne ustvarjam novega zakona, odstranjujem slabo politiko,” je dejal Biden novinarjem. “Amerika je varnejša, močnejša in naprednejša, če imamo pošten, urejen in human sistem priseljevanja.”

Gre za izvršne ukaze, ki obravnavajo regionalne migracije, zakonito priseljevanje in združitev družine.

Z eno od uredb se Bidnova administracija zavezuje, da bo ustanovila delovno skupino za združitev družin, ki jih je prejšnja vlada ločila.

Trumpova administracija je ločila najmanj 5500 otrok od njihovih staršev, potem ko jih je aretirala zaradi nezakonitega vstopa na ameriško ozemlje.

Biden ukinil tudi Trumpovo odločitev o financiranju gradnje zidu na meji z Mehiko in s tem zaustavil njegovo gradnjo

Ameriški predsednik Joseph Biden je razveljavil tudi izvršni ukaz svojega predhodnika Donalda Trumpa, s katerim je razglasil izredno stanje na meji z Mehiko, da bi zagotovil financiranje gradnje zidu.

V pismu predsednici parlamenta Nancy Pelosi je Biden Kongresu sporočil, da je bila Trumpova odločitev “neupravičena” in da denar davkoplačevalcev ne bo več porabljen v ta namen.

Pismo kongresu je bilo le formalnost, saj je Biden že ukazal, da se dela na zidu z Mehiko ustavijo.

Spomnimo, Trump je leta 2019, da bi obšel kongres, ki ni odobril sredstev za gradnjo zidu, razglasil izredno stanje na južni meji in tako vzel denar iz vojaškega proračuna.

Ko je Trump januarja 2017 vstopil v Belo hišo, so bile na meji z Mehiko že postavljene tisoč kilometrov dolge različne ovire.

V njegovem mandatu so ZDA dokončale postavitev več kot 720 kilometrov dolgega zidu na 3145 kilometrov dolgi meji z Mehiko.

Po poročanju BBC-ja je bilo v štiriletnem Trumpovem mandatu za gradnjo zidu na meji z Mehiko porabljenih približno 25 milijard dolarjev.

COMMENTS

Wordpress (0)