(V ŽIVO) Na Trgu republike protestniško gibanje organizira “poslovni sestanek na temo naše skupne prihodnosti” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Na Trgu republike protestniško gibanje organizira “poslovni sestanek na temo naše skupne prihodnosti”

(V ŽIVO) Na Trgu republike protestniško gibanje organizira “poslovni sestanek na temo naše skupne prihodnosti”

Protestna ljudska skupščina je danes sporočila, da bodo ob 19. uri na Trgu republike in drugod po Sloveniji potekali “poslovni sestanki in nadzorovanje delovanja policije”. “Ne pozabite pripeljati svoje mame,” so dodali. Protestnice in protestniki želijo s to akcijo opozoriti na dvojna merila pri kaznovanju slovenskih državljank in državljanov, saj sta v zadnjih dneh v javnosti odmevala primera dveh ministrov v Janševi vladi – eden je bil povezan s sestankom v gostilni, drugi pa s poskusom prečkanja meje.

V sporočilu za javnost protestne ljudske skupščine so zapisali:

“Ta petek bo na Trgu republike ob 19h (ob upoštevanju vseh priporočenih zdravstvenih ukrepov) potekal poslovni sestanek vseh solastnic in solastnikov državnega premoženja, ki si želimo boljšo prihodnost in skupno zmago nad uničujočim virusom janšizma.

Vladni ministri nam z vsakim novim dnem jasno dokazujejo, da se požvižgajo na zakone in ukrepe, medtem pa smo prebivalke in prebivalci še vedno omejeni z nesmiselnimi ukrepi, s policijsko uro in povsem očitno policijsko represijo.

S tem, ko je minister Počivalšek “sestankoval” v gostilni s »prleškimi sendviči«, je jasno pokazal, da očitno zanj in njegove pajdaše ukrepi in omejitve ne veljajo. Njegovo patetično izmikanje odgovornosti je še dodatno poslabšalo celotno situacijo, formalno opravičilo po nareku pa je nikakor ni izboljšalo. Če bi bilo vladi resnično kaj do tega, da ima zaupanje prebivalk in prebivalcev, bi bila njegova edina odgovorna poteza takojšen in (dejansko) nepreklicen odstop.

Njegov kolega, davno-odstopljeni minister Hojs je medtem, v privatnem času, prosto potoval med občinami in mamo želel peljati na izlet celo na Hrvaško ter s tem prav tako kršil kopico ukrepov. Za tiste, ki so že odstopili, pa očitno niti opravičilo ni potrebno. Najbolj žaljiv od vsega je bil njegov abotni izgovor, da sta skupaj z mamo nadzorovala delovanje hrvaške policije! Očitno Hojs, tako kot njegov kolega in politični plačanec Jelinčič, zmotno upa, da je “narod glup”.  

Vse to so predvsem simptomi nesposobnosti in nenačelnosti strahovlade, za njimi pa se skriva še dosti bolj zaskrbljujoča janšistična patologija: v preteklih dneh je namreč Evropska komisija ponovno zavrnila vladni načrt za črpanje evropskih sredstev, ki naj bi bila namenjena okrevanju po pandemiji. Pet milijard evrov evropskih subvencij in posojil mora vlada upravičiti v Načrtu za okrevanje, ki pa ga zaradi lastne nesposobnosti, ali pa ker se v njem skriva nova kopica klientelističnih poslov in sumljivih projektov, očitno ni sposobna pripraviti na strokoven način.
 
Nesprejemljivo je, da so strokovnjakinje in strokovnjaki, raziskovalne institucije, razvojne agencije, nevladne organizacije, občine, sindikati in delodajalske organizacije že od samega začetka pozivali k vključevanju v proces in dostop do informacij, s čimer bi lahko prispevali k oblikovanju kakovostnih načrtov in ukrepov (ki bi jih po vsej verjetnosti Evropska komisija tudi potrdila), vlada pa še naprej dela netransparentno, za zaprtimi vrati in po “lastnih računicah”. Čeprav gre za ogromno količino javnih sredstev, o čemer bi morala biti javnost najmanj obveščena oz. bi morala sodelovati pri procesih odločanja glede porabe teh sredstev, Slovenija za razliko od večine evropskih držav teh načrtov še vedno ni objavila.

Nesposobnost vlade ni očitna samo vsem, ki smo v Sloveniji (kjer nezaupanje v vlado samo narašča), temveč je sedaj (že drugič!) to jasno tudi evropski skupnosti in mednarodni strokovni javnosti.

Z vsakim dnem ta vlada dela nepopravljivo škodo! Nujno je, da naredimo vse, da preprečimo širjenje virusa janšizma, ki že skoraj eno leto siromaši Slovenijo, in se usmerimo na okrevanje.

Zato v petek ob 19h na Trgu republike sklicujemo poslovni sestanek na temo naše skupne prihodnosti.

Udeleženci bodo imeli tudi možnost, da investirajo v prihodnost Slovenije, hkrati pa so na Trg republike povabljeni tudi individualni sprehajalci in sprehajalke (ter njihove mame), ki lahko nadzorujejo delovanje policije. Poskrbljeno bo celo za simbolične sendviče in vodo.

Ena izmed osrednjih točk dnevnega reda bo tudi poziv poslankam in poslancem, da že naslednji teden naredijo najbolj odgovorno potezo svojega mandata in glasujejo ZA konstruktivno nezaupnico vladi!

Če pa nas bo policija poskusila ponovno popisovati in kaznovati, se bomo pa… »ISKRENO OPRAVIČILI«.

To bi moralo povsem zadostovati, mar ne?

Upor se nadaljuje!

Protestniško gibanje

COMMENTS

Wordpress (0)