(V ŽIVO) Luka Mesec: “Janez Janša bi si s prodajo premoženja iz demografskega sklada oligarhiji Viktorja Orbana in vzhodnoevropskim milijarderjem rad zgradil ekonomsko hrbtenico svoje oblasti” – Opozicija napoveduje referendum  – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Luka Mesec: “Janez Janša bi si s prodajo premoženja iz demografskega sklada oligarhiji Viktorja Orbana in vzhodnoevropskim milijarderjem rad zgradil ekonomsko hrbtenico svoje oblasti” – Opozicija napoveduje referendum 

(V ŽIVO) Luka Mesec: “Janez Janša bi si s prodajo premoženja iz demografskega sklada oligarhiji Viktorja Orbana in vzhodnoevropskim milijarderjem rad zgradil ekonomsko hrbtenico svoje oblasti” – Opozicija napoveduje referendum 

Odbor DZ za finance je danes v drugi obravnavi sprejel vrsto dopolnil k predlogu zakona o Nacionalnem demografskem skladu, predvsem na podlagi opozoril zakonodajno-pravne službe DZ. Opozicija je po neuspešnem predlogu, da se o zakonu opravi javna predstavitev mnenj, sejo obstruirala.

Jani Prednik (SD) je dejal, da bi pričakovali, da se bo skušalo o tako pomembnem zakonu doseči konsenz, ter ocenil, da bi ga morali napisati na novo: “Razlog za to našo skupno izjavo danes je, da smo poslanci socialnih demokratov LMŠ-ja, Levice in SAB-a protestno zapustili sejo odbora za finance, na katerem se obravnava vladni predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu. Razlog za naš odhod je bil ta, ker smo od predsednika zahtevali, da umakne točko z dnevnega reda in da opravimo za širšo slovensko javnost pomembnega zakona javno razpravo.”

Kot je menil Luka Mesec (Levica), predvideni sklad ne bo reševal problema pokojninske blagajne, ampak bo predvsem koncentriral državno premoženje, pri čemer bo imela vse vajeti v rokah vlada, ki bo iz odločanja izključila vse druge deležnike.

Luka Mesec: “Zakon o demografskem skladu je eden od najpomembnejših zakonov, ki se bodo v tem mandatu sprejemali. Ta zakon namreč odgovarja na vprašanje, kako se bo upravljalo 8,6 milijarde evrov vredno državno premoženje, kdo bo z njim upravljal in tudi, kaj bo ostalo v državni lasti in kaj se bo privatiziralo. Vlada je že v javni razpravi pokazala, kdo bo s tem premoženjem upravljal. Upravljala ga bo izključno ona sama. Danes na odboru je bilo jasno, da niti enega od deležnikov, ki so se oglasili, niso niti povabili, da bi lahko povedal svoje mnenje. Oni v tem zakonu določajo, da se lahko tudi strateška podjetja z več kot 50 odstotnim državnim deležem prodajo privatnim lastnikom, pri čemer vemo, kdo so potencialni interesenti, ko govorimo o vladi Janeza Janše. To je predvsem oligarhija Viktorja Orbana in podobni vzhodnoevropski milijarderji, kjer bi si Janša rad zgradil ekonomsko hrbtenico svoje oblasti”. Mesec je zato napovedal možnost referenduma o državnem demografskem skladu.

Andreja Zabret (LMŠ) je menila, da skuša vlada skoncentrirati upravljanje državnih naložb pod en sklad, da bo lažje zamenjala nadzornike v državnih družbah, in da bo tako imela politika še več nadzora v teh podjetjih. Marko Bandelli (SAB) pa je ocenil, da s predlaganim zakonom ne bodo rešili pokojninske blagajne, sklad pa da se ustanavlja “za DeSUS, da se bo lahko trkal po prsih” in v interesu SDS, “da bo lahko zamenjala vse nadzornike”.

Ko je odbor njihov predlog zavrnil, so sejo obstruirali.

COMMENTS

Wordpress (0)