(V ŽIVO) “To pot soglasja h konstruktivni nezaupnici ne bom umaknil” – Karl Erjavec ob vložitvi konstruktivne nezaupnice proti vladi Janeza Janše, ki jo je slednji ocenil, “da izgleda kar Kul pogreb” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “To pot soglasja h konstruktivni nezaupnici ne bom umaknil” – Karl Erjavec ob vložitvi konstruktivne nezaupnice proti vladi Janeza Janše, ki jo je slednji ocenil, “da izgleda kar Kul pogreb”

(V ŽIVO)  “To pot soglasja h konstruktivni nezaupnici ne bom umaknil” – Karl Erjavec ob vložitvi  konstruktivne nezaupnice proti vladi Janeza Janše, ki jo je slednji ocenil, “da izgleda kar Kul pogreb”

“Kot smo obljubili, smo danes, 10. februarja, vložili konstruktivno nezaupnico. Predvidevam, da bo čim prej prišlo do izredne seje DZ-ja, na kateri bomo lahko tudi opravili razpravo, zakaj je vložena konstruktivna nezaupnica proti aktualni vladi,” je v izjavi po vložitvi dejal predsednik DeSUS-a in kandidat za mandatarja Karl Erjavec. To je sicer drugi poskus vložitve nezaupnice v mesecu dni. Pod prvim predlogom je bilo 42 podpisov, a je Erjavec umaknil soglasje, ker zaradi koronavirusa vsi opozicijski poslanci ne bi mogli sodelovati na tajnem glasovanju. Pod tokratnim dokumentom je zbranih deset poslanskih podpisov, po dva iz vsake stranke podpisnice. “To pot, tudi če bo prišlo do takšne nezaupnice, soglasja h konstruktivni nezaupnici ne bom umaknil, ker se mi zdi, da je nujno potrebno, da na izredni seji opravimo razpravo o tem, v katero smer nas pelje aktualna vlada,” je dejal Erjavec. Besedilo vloženega predloga nezaupnice je sicer podobno kot v preteklem predlogu. “Je aktualizirano, kakšnih bistvenih sprememb pa ni,” je pojasnil Erjavec.

Opozoril je, da aktualna vlada državo vodi v smer, ki ne sledi temeljnim ustavnim načelom. “Zlasti mislim na spoštovanje delitev treh vej oblasti, svoboda medijev, spoštovanje človekovih pravic, vladavina prava in vsa načela, ki Slovenijo delajo ustavno demokracijo,” je naštel. Erjavec je opozoril tudi, da je mednarodni pravni položaj Slovenije gotovo drugačen, kot je bil pred nastopom vlade Janeza Janše, ko smo po Erjavčevih besedah “sodili med države, ki promovirajo človekove pravice, vladavino prava, bili smo med državami jedrne Evrope, tukaj mislim zlasti Nemčijo, Italijo, Avstrijo, ki so tudi naši največji gospodarski partnerji”.

“Tretji razlog je neučinkovit boj proti epidemiji in izkoriščanje ukrepov za to, da se realizira ozek strankarski program SDS-a,” je dodal. Za podrobno debato o vseh vzrokih za nezaupnico, bo sicer po Erjavčevih besedah dovolj časa na izredni seji DZ-ja, ko bo potekala razprava o tem, kam aktualna vlada in premier peljeta državo. “Mislim, da je nastopil čas, da poslanke in poslanci v DZ-ju odločijo, ali podpirajo politiko, ki jo vodi predsednik aktualne vlade v smeri avtoritarne demokracije, ali pa podpirajo novo politiko, ki je odprta politika, ki je demokratična, ki upošteva stroko in ki ne raznaša strahu in negotovosti,” je dejal kandidat za mandatarja.

Tokrat so v KUL nezaupnico vložili z 10 podpisi, vsaka stranka je prispevala po dva. “To pot, tudi če bo prišlo do take situacije, soglasja h konstruktivni nezaupnici ne bom umaknil, ker se mi zdi, da je nujno potrebno, da v državnem zboru opravimo razpravo o tem, v katero smer nas pelje aktualna vlada. Vidimo, da to ni tista smer, ki smo jo pričakovali. To ni tista smer, ki bi šla po poti temeljnih ustavnih načel, zlasti mislim na spoštovanje delitev treh vej oblasti, svobodo medijev, spoštovanje človekovih pravic, vladavino prava,” je Erjavec povedal.

V zraku je še vedno podpora poslancev DeSUS, ki v javnosti enotne podpore nezaupnici niso izkazali. Erjavec je ocenil, da ga bodo za mandatarja podprli vsaj trije njegovi poslanci. Na vprašanje, kaj bo storil v primeru, da predlog nezaupnice na glasovanju doživi “fiasko”, je Erjavec odgovoril, da “fiasko bo, če se bo ta politika nadaljevala. In to bo fiasko za naše državljanke in državljane, za Slovenijo in njen mednarodni položaj.” O tem, ali je od uspeha nezaupnice odvisno njegovo nadaljnje politično udejstvovanje, pa je dejal, da se v politiko ni vrnil, da bi uspel s konstruktivno nezaupnico, ampak zato, da konsolidira stranko DeSUS.

 

Vložitev konstruktivne nezaupnice je na Twitterju komentiral tudi predsednik vlade Janez Janša.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1359595080458330114

COMMENTS

Wordpress (0)