Kitajsko vesoljsko plovilo brez posadke vstopilo v Marsovo orbito – TOPNEWS.si

Kitajsko vesoljsko plovilo brez posadke vstopilo v Marsovo orbito

Kitajsko vesoljsko plovilo brez posadke vstopilo v Marsovo orbito

Kitajsko vesoljsko plovilo brez posadke je v sredo uspešno vstopilo v Marsovo orbito – šest mesecev in pol po izstrelitvi z Zemlje, je sporočila kitajska nacionalna vesoljska agencija (CNSA) o svoji prvi neodvisni misiji na Rdeči planet.

Agencija je sporočila, da je vesoljsko plovilo uspešno upočasnilo do hitrosti, s katero ga privlači Marsova gravitacija.

Sonda, ki so jo julija izstrelili s Kitajske, je na Zemljo prejšnji teden poslala prve fotografije, posnete z razdalje 2,2 milijona kilometrov od Marsa.

Če bo pristanek na Marsu uspešen, ga bo rover raziskoval 90 dni
V približno treh mesecih bo Tianwen-1 poskušal v hitrem sedemminutnem spustu na površje Marsa poslati lander z 240-kilogramskim roverjem na območje, imenovano Utopia Planitia na severni polobli Marsa.

 

Če bo pristanek uspešen, bo rover s pomočjo sončne energije 90 dni raziskoval Marsovo površje in preučeval njegova tla, da bi odkril morebitne znake starodavnega življenja.

S posebnim radarjem, ki prodira pod površino tal, bodo raziskali, ali sta pod njo voda in led.

Kitajska upa na to, kar so ZDA delale v šestdesetih letih
Tianwen-1 ali “Vprašanja usmerjena v nebo” po imenu kitajske pesmi, napisane pred dva tisoč leti, je prva neodvisna misija Kitajske na Rdeči planet po skupnem, a neuspešnem poskusu z Rusijo leta 2011, da bi vesoljsko plovilo zapustilo Zemljino orbito.

Ambiciozna Kitajska upa, da bo s tem prvim neodvisnim poskusom raziskovanja Marsa dosegla vse, kar so ZDA v več misijah, ki so se izvajale od šestdesetih let prejšnjega stoletja pa do danes: postaviti sondo v orbito, pristati na planetu in ga na koncu raziskati z roverjem.

Mars je tarča tudi Združenih arabskih emiratov
Kitajska misija pa je le ena od treh, ki od letošnjega februarja ciljajo na Mars.

Tako je v torek vesoljsko plovilo Hope (v arabščini Amal), ki so ga poslali Združeni arabski emirati, uspešno vstopilo v Marsovo orbito. Amal ne bo pristal na Marsu, ampak bo krožil okoli njega in zbiral informacije o atmosferi in vremenskih razmerah.

V doslej najbolj ambiciozni ameriški misiji na Mars naj bi tono težak rover Perseverance prispel 18. februarja. Takoj se bo skušal spustiti v kamnito depresijo s strmimi skalami, imenovano Krater Jezero.

COMMENTS

Wordpress (0)