(VIDEO) Karl Erjavec vs. Robert Polnar – Erjavec, ki pravi, da Polnar ni kredibilna oseba, je začuden tudi nad izjavo J. Janše, da je skupaj s predsednikom računskega sodišča Veselom sostorilec kaznivega dejanja – TOPNEWS.si

(VIDEO) Karl Erjavec vs. Robert Polnar – Erjavec, ki pravi, da Polnar ni kredibilna oseba, je začuden tudi nad izjavo J. Janše, da je skupaj s predsednikom računskega sodišča Veselom sostorilec kaznivega dejanja

(VIDEO) Karl Erjavec vs. Robert Polnar – Erjavec, ki pravi, da Polnar ni kredibilna oseba, je začuden tudi nad izjavo J. Janše, da je skupaj s predsednikom računskega sodišča Veselom sostorilec kaznivega dejanja

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je včeraj zavrnil namige poslanca Roberta Polnarja o povezavi s predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom in razkritju vsebine osnutka poročila računskega sodišča o nabavi zaščitne in druge medicinske opreme med epidemijo covida-19 poslancem DeSUS še pred njegovo izdajo. Kot je dejal, Vesela osebno ne pozna.

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je namreč v ponedeljek razpravljal o ravnanju predsednika računskega sodišča Vesela. Poslanec poslanske skupine DeSUS Polnar, ki so ga iz stranke sicer izključili, je v svoji razpravi med drugim spomnil na srečanje poslanske skupine z Erjavcem 7. decembra, na katerem naj bi jim ta govoril o vsebini osnutka poročila računskega sodišča o nabavi zaščitne opreme za boj proti epidemiji, ki tedaj še ni bil poslan niti revidirancem.
Poslanec Robert Polnar je na seji odbora opozoril, da sta v celotni zgodbi predvsem pomembna dva datuma in sicer 23. oktober in 7. december lani. 23. oktobra lani so imeli poslanci poslanske skupine DeSUS sestanek s takrat še kandidatom za predsednika stranke Karlom Erjavcem.

“Med sestankom smo oblikovali dva sklepa, s katerima smo se soglasno strinjali. Prvi sklep je bil, da stranka ostane v vladajoči koaliciji, ker je zahtevnost celostnega položaja v državi tako epidemiološkega, gospodarskega kot socialnega takšna, da resnično nima nikakršnega smisla menjavati vlado. Drugi sklep na podlagi izkušenj poslancev je bil, da je sodelovanje v obstoječo koaliciji v redu. Predvsem je bila izpostavljena velika kooperativnost predsednika vlade in ministrov in ministric v tej vladi.”

5. decembra, natanko 1 mesec in 10 dni kasneje, je bil Erjavec izvoljen za predsednika stranke. 7. decembra, dva dni kasneje, je prišel na sestanek s poslansko skupino, kjer je v roku ure in pol po opravljeni razpravi zahteval, da DeSUS takoj izstopi iz koalicije. Polnar opozarja, da je šlo za diametralno spremembo stališča izpred 40 dni. “Samo po sebi se je postavilo vprašanje, kaj je temu vzrok? To vprašanje smo seveda izpostavili in Erjavec je dal tudi nedvoumen odgovor. Ta odgovor je temeljil predvsem na ideji, da bo vložena konstruktivna nezaupnica s strani opozicijskih strank in da bo on kandidat za mandatarja na podlagi te konstruktivne nezaupnice ter da svoja pričakovanja gradi samo na eni zadevi. Ta ena zadeva je revizijsko poročilo računskega sodišča v zvezi s pravilnostjo in smotrnostjo nabav medicinske in zaščitne opreme, ki so potekale marca in aprila leta 2020.”

Kot je dejal Polnar, se mu je zdelo čudno, od kod Erjavec pozna vsebino osnutka poročila računskega sodišča. Vendar pa so bili nekateri ključni poudarki, ki jih je več tednov pozneje javnosti predstavil Vesel, “hudičevo podobni” tistim, o katerih jim je že 7. decembra govoril šef DeSUS-a.

Karl Erjavec je včeraj zavrnil izvajanje Polnarja kot neresnično: “Rad bi pa tudi komentiral izjave poslanca Roberta Polnarja. Kot veste, on ni član stranke DeSUS, je bil izključen. Sicer on govori, da naj bi bil najboljši poslanec vseh časov. Vidimo pa, da je zelo nekredibilen, ker če bi bil kredibilna oseba, verjetno s tem, ko bi bil izključen iz stranke DeSUS in je izključen, verjetno ne bi vztrajal, da je še vedno član poslanske skupine stranke DeSUS. Glede navedb, da bi izdajal neke uradne tajnosti, moram reči, da so te izjave povsem deplasirane. Tudi lahko povem, da nikdar nisem imel nobenega kontakta s predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom. jaz z njim nisem nikdar spregovoril niti enega stavka, tako da ga tudi osebno ne poznam. Ga poznam samo po funkciji. Tudi kar se tiče ostalih zaposlenih na računskem sodišču, nobenega ne poznam. Tako da so te izjave res za lase privlečene in če bi bila trohica resnice, bi verjetno s temi izjavami že prišel prej na dan. Tako da pač je to v njegovem slogu. Želel je manipulirati tudi s poslansko skupino stranke Desus. Vi veste, da se je pisalo pred tem sestankom, ki smo ga včeraj imeli, da bo ustanovljena nepovezana poslanska skupina s strani poslancev stranke DeSUS, da bo tam vodja poslanske skupine Franc Jurša, potem Branko Simonovič, Ivan Hršak, pa vidimo, da ni bilo nič iz tega in da temu ni tako”.
Erjavec je ob tem spomnil tudi na izjave poslanca Roberta Polnarja, ki je bil kritičen do svojih kolegov iz poslanske skupine DeSUS-a, ki se ne morejo odločili, na kateri strani so. Robert Polnar je namreč za Večer o kolebanju poslanskih kolegov med pozicijo in opozicijo dejal: “Ne morete v petek, 15. januarja, podpisati konstruktivne nezaupnice in pričakovati rušenja vlade, teden dni kasneje pa imeti idejo, da bi s to vlado, ki ni padla, normalno naprej sodelovali. To so norosti, nezrelosti. Jaz sem presenečen, ko v državnem zboru od ljudi, starih čez 60 let, doživljam take ideje. To niso ljudje, ki bi razumeli poslansko funkcijo, to so politični odločevalci. Mislim, da bi bilo veliko bolje, če parlamenta od znotraj nikoli ne bi videli”.
Karl Erjavec je tudi zaradi omenjene izjave kritičen do Polnarja: “Tako, da vidim, da gre predvsem za njegovo nezadovoljstvo in da zato pač podtika zadeve, ki so neresnične. O tem kakšen poslanec je Robert Polnar, pa tudi govori njegova izjava iz Večera, ko je za svoje kolege, bivše strankarske kolege, to se pravi za naše štiri poslance stranke DeSUS izjavil, da si niti ne zaslužijo, da bi si ogledali državni zbor znotraj.”
Polnar je v ponedeljek na odboru vztrajal na svojem in izpostavil Erjavca, češ, da se mu je zdelo čudno, od kod Erjavec pozna vsebino osnutka poročila računskega sodišča. Vendar pa so bili nekateri ključni poudarki, ki jih je več tednov pozneje javnosti predstavil Vesel, “hudičevo podobni” tistim, o katerih jim je že 7. decembra govoril šef DeSUS-a.

Robert Polnar: “Na podlagi te njegove trditve, smo bili seveda vsi skupaj nekoliko začudeni, a jo je ta podkrepil s tremi tezami. Meni samemu se je čudno zdelo, od kod on ve, kaj je napisano v revizijskem poročilu, ki je bilo še tajno. V poročilu naj bi pisalo, da sta bili pravilnost in smotrnost neustrezna. Druga teza je bila, da je kompromitacija ministra, zapisana v revizijskem poročilu računskega sodišča takšne intenzivnosti, da ga njegovi poslanci v državnem zboru sploh ne bodo mogli več braniti. To pomeni, da obstaja možnost, da se bo v poslanski skupini SMC naredil preobrat in ne bo več podpirala vlade….To gospe in gospodje je bilo izgovorjeno 7. decembra.” Polnar navaja, da je Erjavec ob tem še dodal, da bo revizijsko poročilo računskega sodišča javno objavljeno v od desetih do 14 dneh….Gospe in gospodje, sprva sam temu nisem pripisoval nikakršnega pomena. Te osebe absolutno ne jemljem resno in sem se na vse izrečeno zgolj prezirljivo nasmehnil….Če sem imel do takrat še nekoliko dvomov, pa morda tudi prepričanja, da se je vendarle dogodil sklep naključij, potem je bilo predstav ali samoprevar konec, ko se je javno pokazal predsednik računskega sodišča v medijih. Ko je jasno povedal, da je temeljni smoter računskega sodišča, da revizijsko poročilo izide in se javno objavi pred novim letom, ker to zahteva poslovna higiena. To je hudičevo podobno tistemu, kar je 7. decembra na sestanku s poslansko skupino govoril takrat še kandidat za mandatarja. ”Na Polnarjeve izjave se je kasneje obesil tudi predsednik vlade Janez Janša.

Posnetek Polnarjevega nastopa je na Twitterju že v torek sicer delil tudi premier Janez Janša. Ob tem je zapisal, da gre za javno podano prijavo zlorabe položaja zoper predsednika računskega sodišča in “sostorilca” Erjavca, dodal pa je povezavo na Twitter profil policije.
Erjavec je danes izrazil začudenje, da je predsednik vlade te izjave komentiral. “Kot državnik bi se moral prej prepričati,” je pripomnil Erjavec. Tudi “sostorilstvo” je zavrnil z navedbami, da Vesela ne pozna.

“Toliko v pojasnilo za javnost, ker če se bodo te stvari še naprej ponavljale,  bo javnost še celo mislila, da govori resnico, ko govori o tem, da naj bi izdal neke uradne tajnosti. Pa tudi se čudim, da je predsednik vlade komentiral neke izjave. Mislim, da bi se kot državnik  moral prej prepričati, tam govori o tem, da naj bi bil sostorilec. Ne vem, kako si lahko sostorilec, če s storilcem nisi imel nikoli nobenega osebnega stika, pogovora ali karkoli drugega”.

Na isti seji odbora za notranje zadeve je sicer predsednik odbora Branko Grims iz SDS tudi izrazil nezadovoljstvo nad mnenjem zakonodajno-pravne službe DZ glede nepristojnosti odbora za notranje zadeve za obravnavo točke dnevnega reda o zakonitosti delovanja računskega sodišča z vidika integritete in avtonomije njegovih članov, ki ga je ta pripravila za sejo. Grims je ob tem poudaril, da bi bilo treba avtorja oz. avtorico mnenja razrešiti.

Predsednik DZ Igor Zorčič je v današnji izjavi v DZ v zvezi s tem pojasnil, da kakšnega Grimsovega predloga na to temo ni prejel. Nasploh pa je ocenil, da je zakonodajno-pravna služba nevtralna. “Dostikrat se zgodi, da se poslanke in poslanci različnih strank na njena mnenja sklicujejo. Ko z njimi niso zadovoljni, jih pa kritizirajo,” je pojasnil. Tako je bilo tudi izvajanje poslanca Grimsa v tem smislu po besedah Zorčiča neprimerno.

Je pa predsednik DZ spomnil, da se je to dogajalo tudi že v preteklosti. Zato bo vse vodje delovnih teles ter vse poslanke in poslance pozval, naj se v prihodnje vzdržijo podobnih komentarjev, je še napovedal.

COMMENTS

Wordpress (0)