(V ŽIVO) “Na nek način je tudi prav, da se preštejemo, je pa jasno, da iz vsega tega ne bo nič” – Janez Janša o usodi konstruktivne nezaupnice, ki jo je imenoval kar “destruktivna nezaupnica” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Na nek način je tudi prav, da se preštejemo, je pa jasno, da iz vsega tega ne bo nič” – Janez Janša o usodi konstruktivne nezaupnice, ki jo je imenoval kar “destruktivna nezaupnica”

(V ŽIVO) “Na nek način je tudi prav, da se preštejemo, je pa jasno, da iz vsega tega ne bo nič” – Janez Janša  o  usodi konstruktivne nezaupnice, ki jo je imenoval  kar “destruktivna nezaupnica”

Janez Janša je na skupni tiskovni konferenci treh koalicijskih predsednikov, poleg Janše sta nastopila tudi Matej Tonin in Zdravko Počivalšek, napovedal, da bo koalicija vsem parlamentarnim strankam ponudila možnost sodelovanja pri sprejemanju “zakonskih in sistemskih rešitev”. Predlog naj bi strankam poslali do začetka prihodnjega tedna.
“Tako imenovana konstruktivna oziroma destruktivna nezaupnica, ki se napoveduje že od aprila lani in ki naj bi bila zdaj končno vložena, po našem mnenju ne sme zavirati vlade in koalicije, ker bi bilo to neodgovorno. Razumemo, da morajo tisti, ki so se tukaj zaplezali, na nek način ta postopek končati. Na nek način je tudi prav, da se preštejemo, je pa jasno, da iz vsega tega ne bo nič. Tudi po tem glasovanju, ki – kar se tiče želja predlagateljev – ne bo uspešno, bo Slovenija imela še vedno iste probleme, še vedno bomo sredi epidemije, še vedno bomo v situciji, ko bi bilo treba dejansko združiti moči in s temi združenemi močmi skupaj pripraviti izhodno strategijo iz tega časa, ki si ga ni nihče želel in ki je bistveno zavrl marsikaj, kar smo načrtovali, da bomo storili v preteklem letu,”

Na vprašanje kaj pomeni rekonstrukcija in ali bo NSi vzela zdravstveni resor pa je predsednik NSI Matej Tonin dejal:
“Rekonstrukcije vlade so bile sestavni del v vseh vladah, v katerih smo sodelovali, mi razumemo rekonstrukcije kot priložnost za osvežitev vladne ekipe, mi jo razumemo kot nogometno ekipo. Če želimo s polno energijo pričakat tudi konec tekme, tako kot v nogometni ekipi, pridejo lahko kakšne zamenjave. Tako mislimo tako za NSi kot tudi za vse ostale partnerje, to sem tudi povedal na zadnjem koalicijskem srečanju – da kot koalicija, celota pregledamo stvari in ocenimo, kje nam ne gre najboljše in na teh mestih podamo osvežitve. To je normalni del vladnega življenja.”

Glede napovedi, da bo koalicija vse stranke povabili k sodelovanju je janez janša odgovarjal ali so to že storili. Dve stranki sta že zavrnili povabilo k Pahorju. Na izrecno vprašanje ali bo bodo povabili poslansko skupino DeSUS-a ali stranko DeSUS, pa je Janša dejal:

“DeSUS je suverena stranka, poslanci so suvereni in glasujejo po vesti. Kakšna bodo glasovanja, prepuščamo poslancem. Kar zadeva odziv strank, ki doslej niso sprejele vabila za sodelovanje v partnerstvu za razvoj ali kakor koli to imenujemo, bomo o odzivih sodili po tem, ko bodo. Naša roka, ki je ponujena, je dobronamerna, kot je bila tista spomladi. Naj se vpraša tiste, ki so sporazum podpisali, ali so s sodelovanjem zadovoljni ali ne. Ne gre samo za to, da se nekomu verjame na besedo, ampak je mogoče to tudi preveriti, je test. Dodali bomo nekaj odstavkov glede izhodne stategije iz epidemije. To je roka sodelovanja, ponujena od vladne koalicije, ki ima večino, ki lahko zakone sprejema sama, videli ste izid glasovanja o PKP-ju 8, to je tisto, kar šteje. Glede na sprejetje tega svežnja in sedmih prej, in šlo je za težke, usodne odločitve, ni problema.

Koalicija, ki ima večino, ponuja dobronamerno roko tistim, ki nimajo večine oz. imajo vse manj glasov za to tragikomemidjo, ki jo izvajajo. S tem sodelovanjem lahko samo dobimo, še največ lahko dobi opozicija. Imamo primer, ki tako rekoč dokazuje, kar sem zdaj dejal, podobno sodelovanje je sprejel SD pod vodstvom Pahorja 2008, in kot vemo, se jim je to obrestovalo na volitvah. Vedno, ko smo bili v opoziciji, smo mi vladnim koalicijam predlagali, da bi to dobro prakso iz leta 2008 ponovili, pa nikoli nismo bili deležni take ponujene roke sodelovanja, pa smo bili vedno pripravljeni konstruktivno sodelovati, ko smo bili v koaliciji.

Na podlagi tega, kar je bilo, kar je mogoče izmeriti, vsi skupaj ocenjujemo odziv, ampak šele po tem, ko bo. Če bo pozitiven, ga bomo vsi pozdravili, če bo negativen, potem bo stanje takšno, kot je, in takšno stanje ni dobro za nikogar”.

Na dodatno vprašanje kakšen je položaj DeSUS-a pa je Janša odgovoril:

“Kar zadeva DeSUS, smo prejeli odgovor. Bil je dan z glasovanjem za osmi protikoronski paket. Z glasovanjem so odgovorili na vsa ta vprašanja. Za nas ni pomembno, kaj se dogaja na kmečkih turizmih, ko je bilo to še mogoče, za nas je pomembno glasovanje v DZ-ju, ker to neposredno vpliva na pogoje življenja”.

Mateja Tonina skrbi radikalizacija opozicije: “Glede situacije v koaliciji nas v NSi-ju skrbi radikalizacija opozicije, neprimeren in zelo oster diskurz v parlamentu, ki se odraža v dejanjih v družbi. To, kar se dogaja z napadi na zavode, z mazaškimi akcijami. To pelje na stranpota, ki za demokratično družbo niso primerna, nekateri nastopi parlamentarnih skupin v parlamentu so dobesedna grožnja za demokracijo, zato si v NSi-ju prizadevamo, da bi znotraj DZ-ja vzpostavili evropske standard nekega primernega delovanja v parlamentu. Veseli smo, da bo čim prej prišlo do konstruktivne brezupnice, da se vendarle preštejemo in da se kot koalicija konsolidiramo. Najprej se je dolžna konsolidirati koalicija, nato pa k sodelovanju povabiti celotno konstruktivno opozicijo. Verjamem, da nam bo uspelo podpisati še kakšen sporazum o sodelovanju. Je pa ta čas primeren tudi za rekonstrukcijo vlade, kjer bi se bremena pravično razporedila in kjer bi lahko naše delovanje naredili še učinkovitejše.

Čakajo nas odgovorne naloge, za nas so prioritete zajezitev širjenja covida, da vsem zagotovimo javno zdravstvo, da sprejmemo ustrezne ukrepe za okrevanje gospodarstva. To so ključni cilji do predsedovanja EU-ju. Pri zagotavljanju vsem dostopnega javnega zdravstva se nam zdi pomembno, da čim prej izvedemo razpis, ki bi k sodelovanju privabil vse razpoložljive zdravstvene kapacitete v Sloveniji za odpravljanje čakalnih vrst, pri okrevanju gospodarstva pa se nam zdi pomembno, da se v tem vmesnem obdobju dogovorimo, kako bi v čim večji mogoči meri uvajali hitro testiranje, ker bi s tem preprečili širjenje virusa in omogočili čim lažje funkcioniranje družbe,” je med drugim dejal Tonin.

In kaj je z rošadami v SMC-ju? Ali Janja Sluga ostaja vodja poslanske skupine? Zdravko Počivalšek: “SMC je in bo enotna stranka, ki bo vse svoje sile namenila za napredek države skozi delo v vladi, da realiziramo koalicijsko pogodbo. Ne morem razumeti te vztrajnosti, ki išče neke razlike”.

COMMENTS

Wordpress (0)