Politico: Slovenski zunanji minister prepričeval Bruselj, da Slovenija ni Madžarska – TOPNEWS.si

Politico: Slovenski zunanji minister prepričeval Bruselj, da Slovenija ni Madžarska

Politico: Slovenski zunanji minister prepričeval Bruselj, da Slovenija ni Madžarska

Med nedavnim obiskom v Bruslju je slovenski zunanji minister Anže Logar poskušal ublažiti razširjen strah, da se bo njegova država, ki sredi leta prevzame predsedovanje svetu EU, umaknila iz političnega ‘mainstreama’ in prepričeval diplomatske kolege, da “Slovenija ni Madžarska”, je v četrtek zapisal Politico.eu.

Resda ne s temi besedami, ampak na diplomatski način, toda očitno je “hotel umiriti uradnike EU”, preden vlada “desnega populističnega premierja Janeza Janše” prevzame predsedovanje Svetu EU, meni bruseljski portal.

Janša je Orbanov tesni zaveznik, promoviral je teorije zarote o Trumpu in ameriških volitvah

Janša je tesen zaveznik madžarskega premierja Viktorja Orbana in močan zagovornik njegove protimigrantske retorike in politike, a tudi velik oboževalec Donalda Trumpa. Promoviral je teorije zarote o ameriških volitvah in na Twitterju zapisal, da bo Joe Biden “eden najšibkejših predsednikov v zgodovini”, navaja Politico in dodaja, da so zaradi tega zaskrbljeni “številni evropski diplomati”, pa tudi nekateri slovenski uradniki.

Logar je član Slovenske demokratske stranke (SDS), katere predsednik je Janez Janša. Na vprašanje o tesnih povezavah med Ljubljano in Budimpešto v intervjuju za Politico.eu zavrača primerjave o Janši in Orbanu kot o političnima dvojčkoma ali odvračanju Ljubljane od evropskega političnega toka.

Slovenski zunanji minister: Želimo biti nepristranski, nevtralni posrednik in ne spodbuda za dnevni red Madžarske v sporu z EU

Trdi tudi, da si Slovenija kot predsedujoča svetu EU želi biti nepristranska, nevtralna posrednica in ne spodbuda dnevnega reda Madžarske v sporu z EU glede izvajanja pravne države, piše Politico.eu..

Po njegovih besedah ​​bo Slovenija nadaljevala kontinuiteto z evropsko “trojko”, potem ko je Nemčija v drugi polovici lanskega leta igrala vlogo predsedujoče EU, Portugalska pa to vlogo nadaljuje v prvi polovici letošnjega leta.

Sodelujemo s sedanjo predsedujočo Portugalsko kot tudi z Nemčijo, a tudi s Francijo, ki bo januarja prihodnje leto nasledila Slovenijo kot predsedujoča sveta EU, je dejal Logar.

“Slovenijo zelo zanima evropska širitvena politika”

V intervjuju za Politico.eu je Logar med prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja EU med drugim omenil boljše usklajevanje zdravstvene politike in boljše upravljanje s krizami ter pridobivanje sredstev EU za oživitev gospodarstva po pandemiji covida-19.

Kot državo z dvema milijonoma prebivalcev, ki se je EU pridružila leta 2004, se Slovenija zelo zanima za evropsko širitveno politiko, Logar pa je dejal, da bo Ljubljana zato predsedovanje uporabila za organizacijo vrha EU-Zahodni Balkan.

Vrh bi moral razpravljati o “številnih vprašanjih, ki so odprta v tem delu sveta,” je dejal Logar za Politico.eu..

COMMENTS

Wordpress (0)