Merklova in Macron: Svet bo po pandemiji koronavirusa drugačen – Nov svetovni red – TOPNEWS.si

Merklova in Macron: Svet bo po pandemiji koronavirusa drugačen – Nov svetovni red

Merklova in Macron: Svet bo po pandemiji koronavirusa drugačen – Nov svetovni red

Po besedah ​​nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Emanuela Macrona ter drugih svetovnih politikov pandemija koronavirusa ponuja priložnost za nov red v svetovni politiki.

“Po pandemiji bo svet drugačen,” sta Merklova in Macron poudarila za “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ).

Po njunem mnenju trenutna kriza daje priložnost za ponovno pridobitev soglasja o mednarodnem redu z učinkovitim sodelovanjem, solidarnostjo in usklajevanjem, kot dodajata, red, ki bi se zanašal na multilateralizem in pravno državo.

Besedilo so poleg Merklove in Macrona podpisali tudi predsednik Senegala Mackie Sal ter generalni sekretar OZN Antonio Guterres, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik sveta EU Charles Michel .

“Kriza covida-19 je največji preizkus svetovne solidarnosti,” poudarjajo in dodajajo, bi bili v primeru, da bi bil s tem virusom prizadet le en sam kraj na svetu, ogroženi vsi ljudje in gospodarstva po vsem svetu.

Iz tega, poudarjajo, se je treba naučiti lekcij za prihodnje krize.

“Namesto uporabe kulture in vrednot drug proti drugemu, moramo graditi na bolj integrativnem multilateralizmu. Pri tem moramo biti pozorni na vse naše razlike in na skupne vrednote, ki so del Konvencije o človekovih pravicah,” poudarjajo svetovni uradniki.

Poudarjajo tudi, da ni le pandemija tista, ki zahteva močan in mednarodno usklajen odziv, pri čemer kot primere navajajo nadaljnje izzive, kot so lakota, skrajna revščina, bolezni, gospodarski šoki, konflikti in podnebne spremembe.

Pozvali so k močnejšemu prizadevanju za demokracijo, izobraževanje in enakopravnost ter proti nacionalizmu in protekcionizmu.

Predlagajo tesnejše sodelovanje na mednarodnih forumih, kot sta G7 ali G20.

V zdravstvu zahtevajo pravičnejši in hitrejši pristop do testov, zdravljenja in cepiv.

V skupnem besedilu se sklicujejo tudi na podnebne spremembe in poudarjajo, da bi morale pri zmanjševanju škodljivih emisij plinov sodelovati vse vlade, podjetja, mesta in finančne institucije.

“Zaščita okolja in zdravja ter socialni standardi morajo biti v središču pozornosti naših ekonomskih modelov in hkrati je treba omogočiti potrebne inovacije,” dodajajo.

“Zagotoviti moramo, da globalni razvoj vključuje vse. Zdaj moramo zagotoviti večjo podporo državam v razvoju, zlasti v Afriki,” zaključijo v skupnem besedilu.

COMMENTS

Wordpress (0)