Biden preklical Trumpovo priseljensko politiko, odvzete otroke bo vrnil staršem – TOPNEWS.si

Biden preklical Trumpovo priseljensko politiko, odvzete otroke bo vrnil staršem

Biden preklical Trumpovo priseljensko politiko, odvzete otroke bo vrnil staršem

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj podpisal izvršne ukaze, s katerimi je preklical priseljensko politiko svojega predhodnika Donalda Trumpa.

“Ne ustvarjam novega zakona, odstranjujem slabo politiko,” je dejal Biden novinarjem. “Amerika je varnejša, močnejša in naprednejša, če imamo pošten, urejen in human sistem priseljevanja.”

Gre za izvršne ukaze, ki obravnavajo regionalne migracije, zakonito priseljevanje in združitev družine.

Z eno od uredb se Bidnova administracija zavezuje, da bo ustanovila delovno skupino za združitev družin, ki jih je prejšnja vlada ločila.

Trumpova administracija je ločila najmanj 5500 otrok od njihovih staršev, potem ko jih je aretirala zaradi nezakonitega vstopa na ameriško ozemlje.

“Revizija bo ocenila škodo”

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je včeraj novinarjem dejala, da bo revizija ocenila škodo, ki jo je povzročila prejšnja politika.

“Vzpostaviti želimo priseljenski proces, ki bi bil human, moralen, ki bi upošteval zahteve beguncev in ljudi, ki vstopajo v to državo tako, da bi bili obravnavani kot ljudje,” je dejala Psaki.

“Za to je potreben čas. Ne bo se zgodilo čez noč,” je priznala.

Biden se zavzema za razvoj strategije za boj proti nezakonitim migracijam na južnih mejah ZDA in namerava znova razmisliti o pravilih Trumpove dobe, ki revnejšim priseljencem otežujejo pridobitev stalnega prebivališča v ZDA.

Prav tako se s podpisanim izvršnim ukazom odredi revizija Protokola o zaščiti migrantov (MLA), kontroverznega programa, ki je 65.000 prosilcev za azil vrnil v Mehiko, da bi tam počakali na zaslišanja na ameriških sodiščih glede njihovih prošenj za azil. Večina se je vrnila v svoje države, nekateri pa so ostali v improviziranem taborišču blizu mehiške meje.

“Politika Trumpove administracije na meji je povzročila kaos, krutost in zmedo. Te politike so zmanjšale varnost naših skupnosti, kaznovale prosilce za azil, ki bežijo pred nasiljem, in destabilizirale varnost na zahodni polobli,” so sporočili iz Bele hiše.

Odpor republikancev

Pri podpisu izvršnega ukaza sta bila prisotna podpredsednica Kamala Harris in novoimenovani minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas, prvi Hispanoameričan na čelu tega resorja. Mayorkas je tisti, ki bo zadolžen za nadzor migracijske politike ZDA.

Toda Biden se pri izvajanju sooča z logističnimi izzivi in ​​republikanskim odporom, pravijo strokovnjaki za migrantsko politiko.

Tožbe konservativnih skupin bi lahko upočasnile Bidenovo agendo. Zvezni sodnik je prejšnji teden začasno blokiral eno od Bidnovih prvih migrantskih potez – 100-dnevni premor pri številnih deportacijah, potem ko je Teksas, ki ga vodijo republikanci, zahteval prepoved te poteze.

“Trump je zmagal na volitvah leta 2016, njegova glavna tema kampanje pa je bila varnost na mejah. Če Biden ne bo uspel preprečiti močnega porasta nezakonitega priseljevanja na meji med ZDA in Mehiko, bi lahko dal vetra v jadra republikancem na volitvah v kongres leta 2022,” je dejala Sarah Pierce”, politična analitičarka z Inštituta za migracijsko politiko v Washingtonu.

COMMENTS

Wordpress (0)