(VIDEO) Zakaj je Slovenija na repu evropskih držav po delu od doma? – Če so celo v Krki morali ljudje hoditi bolni v službo,  predvsem tisti, ki so imeli rizične stike, kaj se dogaja šele drugod v gospodstvu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakaj je Slovenija na repu evropskih držav po delu od doma? – Če so celo v Krki morali ljudje hoditi bolni v službo,  predvsem tisti, ki so imeli rizične stike, kaj se dogaja šele drugod v gospodstvu

(VIDEO) Zakaj je Slovenija na repu evropskih držav po delu od doma? – Če so celo v Krki morali ljudje hoditi bolni v službo,  predvsem tisti, ki so imeli rizične stike, kaj se dogaja šele drugod v gospodstvu

Medtem ko je Slovenija rekorder po času zaprtja šol, času policijske ure in po številu umrlih, pa je na repu lestvice evropskih držav po odstotkih ljudi, ki delajo od doma. Čeprav je pozornost javnosti te dni usmerjena predvsem v šole in druge vzgojno izobraževalne ustanove, pa je relativno malo podatkov o tem, kako skrbijo za varnost pred okužbami v gospodarstvu, ki niti en dan v času spomladanskega, pa tudi jesenskega lockdowna oziroma od razglasitve epidemije, ni bilo zaprto.

V javnost prihajajo le redki ekscesi, ko morajo ljudje hoditi v službo tudi če bolni ali so bili v stiku z okuženimi, saj se podjetjem ne splača, da bi glede tega delala paniko, saj podjetja ne dobijo povračila stoodstotnega nadomestila za odsotnost z dela v času okužbe s covidom.

Relativno mimo javnosti je šla informacija o tako imenovani “Krkini karanteni”. V podjetju namreč po navedbah anonimke delavcev niso pošiljali na delo od doma. Anonimneži v pismu pa celo trdijo, da so vodilni zaposlenim prepovedali, da bi kot izvor okužbe navedli delovno okolje. Naložili naj bi jim tudi, da morajo v obrazcu zapisati, da so se okužili doma.
Predsednik uprave Jože Colarič je očitke, da delavcev niso zaščitili, ostro zanikal, od navedb se je ogradil tudi sindikat delavcev.

Po navedbah portala 24ur.com, gre za tako imenovano Krkino karanteno, pojasnjuje Jože Colarič, predsednik uprave in generalni direktor Krke: “Ne za tiste, ki bi morebiti bili okuženi. Takih ni nikoli bilo, taki morajo takoj domov.” Gre za tiste, ki so poročali o manj rizičnih stikih. Te osebe izoliramo, malico jim dostavimo v pisarne, še dodaja. Na to, da podjetje zaposlenim prepoveduje izpolnjevanje obrazca za pridobitev karantene, pa: “Mi si ukrepov nismo sami izmislili, ampak smo poslušali državne oblasti.”
Tudi očitek, da so okuženim delavcem naročili, da morajo v obrazcu zapisati, da so se okužili doma, zanikajo. “Jaz vam trdim, da problemov ni. So pa primeri, ko želijo narediti probleme iz kakšnih drugih – da ne rečem osebnih – koristi,” pojasnjuje. Od začetka epidemije se je s koronavirusom okužilo nekaj manj kot 15 odstotkov krkašev in krkašic, lani so zanimivo zabeležili celo manj bolniških odsotnosti kot leto prej.

V času epidemije in popolnega lockdowna gospodarstvo niti en dan ni stalo. Čeprav se ve, da je največja koncentracija ljudi prav na delovnih mestih. Medtem ko recimo ministrica za šolstvo v vladi tako rekoč “nema pravo glasa”, pa je njen predsednik Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo, zaradi svoje pozicije uspel, da se ob dogajanju v podjetjih v času popolnega lockdown sploh ne govori.

Zakaj v času pandemije od podjetij nihče ni zahteval, da bi zaposlene tako, kot se to zahteva od učiteljev, zaposlenih v DSO-jih in v zdravstvu, da bi s hitrimi testi vsaj enkrat tedensko, če že ne vsako jutro, testirali svoje zaposlene.

Znan je primer, ko se je okužil eden od študentov v podjetju, ki se ukvarja z zavarovalništvom, vendar so ga iz podjetja klicali, “naj za božjo voljo” ne govori, da je bil v službi oziroma v stiku z zaposlenimi, saj bodo v tem primeru vsi morali ostati doma v karanteni.

Podjetja so ostala nedotaknjena trdnjava. Na začetku epidemije je bilo nekaj govoric o okužbah na delovnih mestih in slabi epidemiološki sliki recimo na Gorenjskem, ker so ljudje raje tvegali, da hodijo v službo bolni ali okuženi, vendar se nihče ni pretirano vznemirjal in govorice so hitro potihnile.

Anonimka, v kateri so zaposleni v našem največjem formacevtskem podjetju v Krki z javnostjo delili informacijo, da ne smejo delati od doma, je presenetila mnoge na forumih, kjer je eden od udeležencev zapisal:

“Ne morem verjeti, da taka družba ne dovoli delavcem delati od doma. Tisti, ki bi lahko. Vem, da so ti očitki iz anonimke resnični. Mi je ena prijateljica direkt povedala. Razlogi so jim neznani. Zakaj gre? Za nezaupanje? Imajo tako nazadnjaške šefe ali so delavci neodgovorni? Samo to dvoje je možno. Pa taka super truper firma…”.
Včeraj je mnoge presenetila izjava direktorja NIJZ Milan Kreka o možnosti tako imenovanega “slovenskega seva”, predvsem pa so se obregnili ob izjavo, da “število novo odkritih okuženih v zadnjih dnevih in tednih sicer počasi pada, a opažamo tudi rast, tako da je ta upad na prvi pogled varljiv in je potrebno spremljati dogajanje”.

https://twitter.com/Pertinacal/status/1356319449754849281

https://twitter.com/dusankocevar1/status/1356157872091095043

Zaradi “dvojnih kriterijev”, kjer se pritisk na spoštovanje ukrepov covida usmerja proti šolstvu in ceno plačuje zgolj določen del družbe, medtem ko se potencialnih glavnih žariščih okužbe s covidom sploh ne omenja, je bil kritičen tudi Dejan Židan, poslanec SD-ja.

COMMENTS

Wordpress (0)