(VIDEO) Panika pred objavo poročila o nabavi zaščitne opreme na vrhuncu – Odbor za notranje zadeve včeraj pozval Vesela k odstopu, Grims zaradi negativnega mnenja zakonodajne pravne službe o pristojnostih zahteva sankcije  – TOPNEWS.si

(VIDEO) Panika pred objavo poročila o nabavi zaščitne opreme na vrhuncu – Odbor za notranje zadeve včeraj pozval Vesela k odstopu, Grims zaradi negativnega mnenja zakonodajne pravne službe o pristojnostih zahteva sankcije 

(VIDEO) Panika pred objavo poročila o nabavi zaščitne opreme na vrhuncu – Odbor za notranje zadeve včeraj pozval Vesela k odstopu, Grims zaradi negativnega mnenja zakonodajne pravne službe o pristojnostih zahteva sankcije 

Napetosti na relaciji med računskim sodiščem in vladajočo koalicijo trajajo praktično že vse od decembra lani, ko se je začelo javno govoriti o poročilu o nabavi opreme, ki naj bi obremenilo vlado, predvsem pa predsednika koalicijske SMC Zdravka Počivalška.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, ki je nastopil na tiskovni konferenci 22. decembra tik preden je bil osnutek poročila izdan, nato pa je odvzel pooblastilo namestniku, ki bi moral ta osnutek podpisati, Jorgu Kristijanu Petroviču, češ da je s podpisom preveč odlašal.

Na drugi tiskovni konferenci tik pred novim letom 30. decembra je Vesel ponovno nastopil pred kamerami, kjer sicer ni govoril o vsebini poročila, je pa potrdil, da so policiji poslali dokument, v katerem so 13 izvedenih pogodb označili kot takšne, kjer bi lahko bili zaznani sumi kaznivega dejanja.

Tik pred tem je v javnost prišla informacija o Veselovih zaslužkih pri Fifi. Včeraj pa je odbor zato z devet glasovi za in nobenim proti sprejel sklep, da mora primer obravnavati protikorupcijska komisija, hkrati pa je odbor sprejel tudi sklep, da mora Vesel zaradi svojih zaslužkov pri Fifi odstopiti s položaja.

Opozicija ni glasovala, saj je sejo kmalu po začetku zapustila, češ da je nezakonita, med glasovi koalicijskih poslancev pa, zanimivo, ni bilo glasu Janje Sluga iz SMC.

Odbor je nadaljeval prekinjeno sejo kljub temu, da je zakonodajno pravna služba državnega zbora po prekinjeni prvi seji izdala negativno mnenje o pristojnosti odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo za omenjeno problematiko.
Iz njenega mnenja jasno in zelo nedvoumno izhaja, da odbor ni pristojen za obravnavo teme, ki je na dnevnem redu, je uvodoma opozorila Tina Heferle (LMŠ). Kot je dodala, bo odbor, če bo razpravo nadaljeval, deloval nezakonito, kršil poslovnik DZ, posredno pa tudi kakšen zakon in ustavo.
Od predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela je odbor sicer zahteval pojasnila zaradi njegovih dodatnih zaslužkov v Svetovni nogometni zvezi in zaradi njegovih ravnanj pri sprejemanju revizijskega poročila o nabavi zaščitne opreme. Vesel je sejo razumel kot napad na neodvisnost Računskega sodišča in jo po eni uri tudi zapustil.
“S te seje v tem trenutku odhajam, ker se mi ne zdi dostojno, da človek, o katerem govorite, da inštitucija, o kateri govorite, nima možnosti niti, da dobi gradivo, da si prebere pred sejo gradivo, ki ga imate na voljo vi. To se mi pa ne zdi sprejemljivo,” je ob odhodu dejal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

Vesel je še ocenil, da se vrši pritisk na neodvisnost Računskega sodišča, česar ne bo dopustil  Po njegovih besedah medijski pogrom nad njim naključno sovpada z izvajanjem revizije o nabavi zaščitne opreme.

“Prinašam vam sporočilo, da bo to revizijsko poročilo izdano in da ga bo podpisal predsednik Računskega sodišča, ki sedi pred vami,” je dejal Vesel. Kdaj bo izdano, še ni znano, saj so revidiranci najeli odvetniško družbo.

“Prejeli smo nenavaden zahtevek za izločitev vrhovne revizorke. S tem se Računsko sodišče prvič sooča,” je pojasnil Vesel.

Glede očitkov o nezdružljivosti funkcij pa je zatrdil, da je KPK-ju zadnjih pet let poročal o spremembi premoženja zaradi prejemkov iz Fife.

“Slovenskim davkoplačevalcem predsednik Računskega sodišča ni vzel niti enega centa,” odgovarja Vesel.

Protikorupcijska komisija sicer že vodi predhodni preizkus v tem primeru, gradivo še zbirajo. “Tega dokumenta, o katerem se vsakodnevno razpravlja v javnosti in medijih, komisija nima,” je pojasnil predsednik KPK-ja Robert Šumi.

Predsednik Računskega sodišča je sejo po svojem govoru zapustil z argumentacijo, da ni prejel gradiva, ki so ga na seji obravnavali. Še pred njim so iz dvorane odkorakali tudi opozicijski poslanci, češ da je seja nezakonita.

https://twitter.com/rtvslo/status/1356329863439900674

“Zakonodajno-pravna služba je posvetovalni organ, ki nikogar ne zavezuje, je v lovu na čarovnice v zadevi Vesel zaključil Grims, ki je v pravnem mnenju zapisala, da odbor ni pristojen. In sledil je poziv, da se osebi, ki je napisala mnenje, prekine pogodbo o zaposlitvi. Grozljivo,” se glasi eden od zapisov na Twitterju.

Pravna služba DZ-ja je svetovalna služba, to, kar oni napišejo, ne zavezuje nikogar, pa meni predsednik odbora DZ-ja za notranje zadeve Branko Grims, ki je predsedniku DZ-ja že predlagal, naj takoj razreši zaposleno, ki je to mnenje napisala, ker da o parlamentarnem sistemu nima pojma.
https://twitter.com/PetraCernetic/status/1356275054414331907

https://twitter.com/Medeja_7/status/1356281118614573059

Kot je Tomaž Vesel včeraj v izjavi novinarjem glede usode poročila pojasnil, čakajo na nadaljevanje razčiščevalnega sestanka z vlado. Vlada oz. drugi revidiranci so namreč pooblastili eno od odvetniških družb. Po Veselovih navedbah so sicer prejeli zahtevo za izločitev vrhovne državne revizorke, s čimer se računsko sodišče sooča prvič. Argument naj bi bil to, da naj bi bila nepristojna, ker pokriva nekatera druga področja, je še pojasnil in dodal, da temu ni tako.

COMMENTS

Wordpress (0)