Zakaj je Marjan Šarec “dal košarico” Borutu Pahorju, ki je parlamentarne stranke pozval na pogovor – TOPNEWS.si

Zakaj je Marjan Šarec “dal košarico” Borutu Pahorju, ki je parlamentarne stranke pozval na pogovor

Zakaj je Marjan Šarec “dal košarico” Borutu Pahorju, ki je parlamentarne stranke pozval na pogovor

Predsednik republike Borut Pahor je svojo pobudo za pogovore in sodelovanje političnih strank nadgradil s pozivom k srečanju vseh predsednikov parlamentarnih strank. Na njem bi rad preveril stališča o svojem predlogu, da bi bilo dobro, da bi stranke dosegle strinjanje o osredotočenju na spopad z epidemijo, okrevanje po njej in predsedovanje EU.

V njem med drugim navaja, da bo Slovenija letos obeležila tridesetletnico razglasitve samostojnosti in njene obrambe, pa tudi tudi mednarodnega priznanja in ustavnosti države. “V teh treh desetletjih smo vzpostavili razmeroma trden demokratični politični sistem, utemeljen v parlamentarni demokraciji. Izkušnja kaže, da smo zmogli tudi najtežje preizkušnje in znali sprejeti tudi najtežje odločitve, ker smo se o njih pogovarjali,” je spomnil.

Ob tem je ocenil, da “je tega pogovora, tudi na ravni voditeljev parlamentarnih strank, danes premalo”. Zato jih vabi na srečanje, saj meni, da bi bil “tak pogovor v trenutku, ko smo soočeni z eno najtežjih preizkušenj, lahko zelo koristen”.

Marjan Šarec se je že odzval na Pahorjev poziv s posebnim pismom. “Spoštujem vaš poziv, a mnogo bolj bi ga jemal iskreno, če vi ne bi molčali ob vseh poskusih uničevanja pravnega reda in ustavne ureditve. Ob nobeni pomembni temi, ki zadeva bistvena vprašanja se žal niste oglasili,” je med drugim zapisal Marjan Šarec in takole argumentiral zakaj, ga v predsedniško palačo ne bo.

“Zaradi vsega navedenega je jasno, da je vaš poziv(ki je verjetno usklajen s predsednikom vlade) zgolj poskus vreči vse v isti koš in dobiti pokritje za vse aktivnosti vlade. Zato vam predlagam, da se temeljito pogovorite s predsednikom vlade, ali se mu zdi da pelje državo po pravi poti… Upam, da tudi razumeli, da kot predsednik največje opozicijske stranke težko sedim v salonu in leporečim, medtem ko so ljudje v stiskah. A ne zaradi nesodelovanja politike, temveč zaradi samovolje vladajočih in vašega molka.”

COMMENTS

Wordpress (0)