(VIDEO) Bo ministrica Simona Kustec odstopila še pred interpelacijo? – Vse več zahtev po odstopu ministrice za šolstvo Simone Kustec – TOPNEWS.si

(VIDEO) Bo ministrica Simona Kustec odstopila še pred interpelacijo? – Vse več zahtev po odstopu ministrice za šolstvo Simone Kustec

(VIDEO) Bo ministrica Simona Kustec odstopila še pred interpelacijo?  – Vse več zahtev po odstopu ministrice za šolstvo Simone Kustec

Za danes  je napovedan bojkot Zooma oziroma pouka na daljavo po celi Sloveniji, tako v osnovnih kot srednjih šolah, “kot opomin vladi in ministrstvu za šolstvo za njihove neprimerne ukrepe ter neodgovorno ravnanje z otroki, učiteljskim kadrom in prebivalci Slovenije,” piše v pozivu, ki kroži po družbenem omrežju Facebook. “Hkrati s tem se izraža podpora učiteljicam, učiteljem, ravnateljem, ravnateljicam in otrokom, ki si zaslužijo življenje brez pritiskov in restrikcij ter primerno in varno okolje za njihovo delo ter ustvarjanje.”

Na Facebook profilu “Otrok ne damo” pozivajo, naj se otroci jutri zjutraj torej ne udeležijo pouka na daljavo. “Otroci rabijo vrstnike, učitelje, učne izkušnje in ne Zoom!” še piše v pozivu.

 

“Vsi si želimo, da se šole odprejo. Prva realnost ta hip pa je še vedno virus. Ta je žal še vedno med nami in zato le omejeno dovoli varno odprte šole. @vladaRS in @MIZS_RS z vami delimo skupni cilj odprtih šol za vse. Pomagajo si! Z razumom, odgovorno nam bo skupaj uspelo!”  pa je včeraj na Twittterju zapisala ministrica za šolstvo Simona Kustec.
V Levici so se konec minulega tedna ostro odzvali na dejstvo, da se v obalno-kraški in zasavski regiji po štirih dneh pouka za učence prvega triletja v šoli, ki se ta teden spet spreminja v pouk na daljavo. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec mora oditi takoj, menijo, zato v Levici v sodelovanju z opozicijo pripravljajo njeno interpelacijo.

Na mirnih protestih, ki so minuli konec tedna na pobudo staršev potekali v več krajih po Sloveniji, so protestniki od vlade zahtevali, da nemudoma odpre vrtce in šole, in to v vseh slovenskih regijah. Proteste so v soboto pripravili v Hrastniku in Zagorju ob Savi. Starši otrok tamkajšnje Osnovne šole Toneta Okrogarja so napovedali, da bodo v znak protesta danes med 7. in 10. uro pred šolski vhod položili šolske torbe.

 

Protesti zaradi zapiranja šol v regijah s slabšo epidemiološko sliko so se po sobotnem protestu v Trbovljah včeraj nadaljevali še v številnih krajih po državi. Okoli sto protestnikov, tudi otrok, je svoje nestrinjanje z vladnimi odločitvami izrazilo v Ljubljani, kritiki ukrepov so se med drugim zbrali tudi v Mariboru, Kranju, Celju, in najbolj množično Kopru ter ponovno v Trbovljah.
Podporo kritikom ministrice Simone Kustec, ki pa v Janševi vladi očitno nima nobene teže, saj je v nasprotju s priporočili epidemiologov  in strokovnjakov zgolj izvrševalec, ne pa kreator ukrepov, je ponudil tudi pravnik Andraž Teršek.

“Odprite vrtce in šole. Zaščitite otroke. Vrnite jim socialno življenje in pravico do vzgoje in izobraževanja,” je na svojem blogu zapisal pravnik dr. Andraž Teršek, ki še poziva: “Država, oblast, dovolj je ignorance, za ceno neocenljivih človeških življenj: namestite takoj dobavljive, hitro namestljive in stroškovno nezahtevne sisteme za odvajanje izdihanega zraka iz zaprtih prostorov – takoj. Prioritetno v DSO-je, zdravstvene ustanove, vrtce, šole in visokošolske zavode. Pa potem v trgovine, restavracije, upravne enote, državno upravo, javni potniški promet… V zaprte prostore. Sprašujte, poslušajte, slišite, upoštevaje področne strokovnjake in z njimi sodelujte.” Teršek v uvodu piše: “Za svobodo, pravice in dostojanstvo naših ljudi in njihovih otrok se bom vselej znova in znova boril do zadnjega atoma moči, pa če mi bodo zato tisočkrat lomili hrbtenico.” Pravnik meni, da je “že zdavnaj dovolj poneumljanja, žaljenja, poniževanja, strašenja in manipuliranja z ljudmi z golimi številkami brez konteksta in z razgaljenimi statistikami brez vzročno-posledičnega smisla in pomena”.

Premier Janez Janša je sobotni protest v Trbovljah označil za “nerazumno in nevarno izkoriščanje otrok v politične namene v času epidemije”. Prav tako je povedal, da je šlo za nezakonit shod.

Kako zaostrena je situacija v državi, kažejo tudi pozivi k nasilnemu odporu proti rušenju oblasti.

Na Twitterju se razvila zanimiva razprava med Pavlom Gantarjem, nekdanjim ministrom v Drnovškovih vladah, Janezom Pogorelcem, nekdanjim šefom vladne službe za zakonodajo, ter Jožefom Jerovškom, nekdanjim poslancem SDS-a

“Ker so danes imeli na Obali in Zasavju protestni shod, so se prejšnji teden epidemiološke razmere zaostrile. Tako lahko razumemo tvit predsednika vlade,” je zapisal Pavle Gantar, ki mu je oponiral Janez Pogorelec. “Vašega pa je mogoče razumeti kot zagotovilo, da se zaradi njih ne bodo zaostrile v prihodnjem tednu…
Statistika pa je neizprosna: v črnem so in dokler ne bodo vsaj v rdečem, bodo ukrepi taki kot so in kot morajo biti.
Kaj vam ni jasno? Jasno mi je, da ljudje, ki v ponedeljek odprejo šole, v petek pa zaprejo, niso razumni.

Čeprav je bil sobotni shod okoli 200 Zasavcev v Trbovljah zaradi napovedanega zapiranja šol v ponedeljek popolnoma miren in na njem ni bilo niti enega policista, to očitno ne pomeni, da dogodka niso budno spremljali. In tudi že ukrepali. Posameznike so začeli obiskovati že včeraj, pozno proti večeru, nekateri pa so kazen dobili danes, in sicer večinoma zaradi nenošenja mask.
Kot kaže, so jih identificirali na podlagi slik in posnetkov, ki so krožili po spletu.

COMMENTS

Wordpress (0)