(VIDEO) Luka Mesec o zapiranju šol in zaustavitvi razpisa študijskih mest – Levica in SAB napovedali nujno sejo odbora za izobraževanje – Kritičen tudi poslanec SD-ja Dejan Židan – TOPNEWS.si

(VIDEO) Luka Mesec o zapiranju šol in zaustavitvi razpisa študijskih mest – Levica in SAB napovedali nujno sejo odbora za izobraževanje – Kritičen tudi poslanec SD-ja Dejan Židan

(VIDEO) Luka Mesec o zapiranju šol in zaustavitvi razpisa študijskih mest – Levica in SAB napovedali nujno sejo odbora za izobraževanje – Kritičen tudi poslanec SD-ja Dejan Židan

“Nikjer v Evropi se niso šole zaprle za tako dolgo, kot so se pri nas. In nikjer v Evropi se ni zgodilo, da bi se šole odprle za tri ali štiri dni, potem spet zaprle. To kaže na popolno odsotnost skrbi za ciljno populacijo. To je za otroke in starše,” pravi Luka Mesec iz Levice. Zato predlagajo razrešitev Simone Kustec. Več kot 20 strani interpelacije so v usklajevanje že poslali ostalim partnerjem v koaliciji KUL, vložili pa jo bodo predvidoma v sredo ali četrtek. Šolska ministrica očitkov za zdaj ne komentira.

“Ona je ob vsem tem, kar počne predsednik vlade, sokriva. Ob zamrznitvi vpisa je tiho. Tudi sicer se ni nikoli postavila na stran študentov,”  je na tiskovni konferenci dejal  koordinator Levice Luka Mesec.

Levica z dopolnilom k osmemu protikoronskemu zakona predlaga začasno odpravo zahteve po soglasju vlade pri razpisu za vpis na fakultete za naslednje študijsko leto. Predlog visokošolskim zavodom omogoča, da ob povečanem interesu povečajo število vpisnih mest, so sporočili iz poslanske skupine Levice.

V Levici opozarjajo, da je nujno zahtevo po soglasju umakniti in visokošolskim zavodom omogočiti, da se sami odločajo o razpisanih vpisnih mestih. Dodajajo, da z dopolnilom sledijo predlogu podpisnikov peticije proti uničevanju javnega visokega šolstva in znanosti, ki so jo objavili v akademski skupnosti.

“Tudi v preteklosti so vlade Janeza Janše zmanjševale vpisna mesta na javnih družboslovnih programih in favorizirale zasebne izvajalce,” poudarjajo v Levici.

Prepričani so, da predsednik vlade Janez Janša “vsiljuje kapitalistično ideologijo in odločanje, kaj je produktivno in kaj ne”. “Janez Janša s svojimi odločitvami in potezami zahteva visoko šolstvo, ki bo služilo potrebam trga dela, torej kapitala in prav ničemur drugemu. Avtonomija univerze pa pomeni, prav nasprotno, da ima nekdo vso svobodo in pravico, da sodi o odločitvah politike in da za to ni kaznovan in preganjan,” so zapisali v izjavi za javnost.

Dopolnilo k osmemu protikoronskemu zakonu so sodpodpisali v poslanskih skupinah LMŠ, SD in SAB. Tako v Levici kot tudi v stranki SAB so napovedali nujno sejo odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Kritično pa se ja na zapiranje šol  odzval tudi poslanec SD-ja Dejan Židan.

Medtem ko opozicija, z eno vloženo in dvema napovedanima interpelacijama, povečuje politični pritisk na vlado, pa še vedno največ stavijo na konstruktivno nezaupnico. Toda, ali je 46 glasov sploh še dosegljivih  po štirih mesecih napovedovanja  in dejstvu, da koalicija ne pristaja na spremembo poslovnika, ki bi omogočil glasovanje na daljavo, nekdanji predsednik SD Dejan Židan odgovarja “Sem poslanec DZ in ne vedeževalec DZ. V vsakem primeru, dokler ne poskusimo, dokler ne glasujemo, odgovora ne bomo vedeli. Je pa smiselno, da glasujemo čim prej. To, da se nam to onemogoča, to je za moje pojme resen napad na demokratično ureditev v Sloveniji.”

COMMENTS

Wordpress (0)