Srbija in Madžarska očitno nimata zadržkov pri nabavi ruskega in kitajskega cepiva – Kaj pa Slovenija? – TOPNEWS.si

Srbija in Madžarska očitno nimata zadržkov pri nabavi ruskega in kitajskega cepiva – Kaj pa Slovenija?

Srbija in Madžarska očitno nimata zadržkov pri nabavi ruskega in kitajskega cepiva – Kaj pa Slovenija?

V EU velja za cepivo proti covidu-19 centralizirani postopek odobritve, ki ga Slovenija upošteva, medtem ko Madžarska in Srbija kupujeta tudi na Kitajskem in v Rusiji. Madžarska je tako v drugi polovici januarja odobrila rusko cepivo Sputnik V, dogovarja se tudi s kitajskimi proizvajalci cepiva.

Srbija, ki uporablja cepiva vseh naštetih, se je na začetku prejšnjega tedna pohvalila, da je z 256.000 cepljenimi na četrtem mestu v svetu po številu cepljenih na milijon prebivalcev; pred njo so Velika Britanija, Malta in Islandija.

V sedemilijonski Srbiji, kjer se nadaljuje množično cepljenje proti covidu-19, je do zdaj, večinoma prvi odmerek, prejelo že okoli 320.000 ljudi. Država je tako v evropskem vrhu, takoj za Združenim kraljestvom. Po zadnjih podatkih pa naj bi se približali številki pol milijona.

Rusija je v torek vložila prošnjo za registracijo cepiva proti covidu-19 Sputnik V pri Evropski agenciji za zdravila (EMA), medtem pa so ga na Madžarskem, kjer se dogovarjajo tudi s kitajskimi proizvajalci cepiv, že odobrili.

V Sloveniji bi morala soglasje z uporabo zdravil dati JAZMP – Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke, vendar, kot je sinoči v oddaji Fokus dejala profesorica dr. Tatjana Lejko Zupanc, je malo verjetno, da bi Slovenija dobavljala cepiva, ki jih ne bo odobrila Evropska agencija za cepiva. “Postopki, ki jih pelje evropska agencija so nekako garancija za to, da so cepiva narejena po znanstveno utemeljenih protokolih. Se pravi, da so cepiva preizkušena, da so cepiva učinkovita in da so cepiva varna. Če bi nakupovali cepiva mimo EU oziroma mimo evropske agencije za zdravila, potem bi to isto garancijo morala dati pri nas javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, vendar menim, da glede na majhnost naše države, tega javna agencija v bistvu ni sposobna storiti. Kot da bi kupovali mačka v žaklju, če smem tako reči, če gre za nepreverjeno cepivo,” je dejala Leiko Zupanc.

Evropska unija je do zdaj podpisala pogodbe o uporabi cepiv z družbami AstraZeneca (400 milijonov odmerkov), Sanofi-GSK (300 milijonov odmerkov), Johnson in Johnson (400 milijonov odmerkov), BioNTech-Pfizer (600 milijonov odmerkov), CureVac (405 milijonov odmerkov) in Moderna (160 milijonov odmerkov), pa tudi s farmacevtsko družbo Novavax (do 200 milijonov odmerkov). Trenutno imata dovoljenje za uporabo za promet v EU-ju le cepivi BioNTech-Pfizerja in Moderne.

COMMENTS

Wordpress (0)