Kučan zavrnil pobude, da bi se Forum 21 reorganiziral ali preoblikoval v politično stranko – Društvo Forum 21 tudi formalno prenehalo z delovanjem  – TOPNEWS.si

Kučan zavrnil pobude, da bi se Forum 21 reorganiziral ali preoblikoval v politično stranko – Društvo Forum 21 tudi formalno prenehalo z delovanjem 

Kučan zavrnil pobude, da bi se Forum 21 reorganiziral ali preoblikoval v politično stranko – Društvo Forum 21 tudi formalno prenehalo z delovanjem 

“Obveščam vas, da bo z 31.1.2021 ukinjeno naročniško razmerje v zvezi s telefonskima številkama društva in internetom, zato telefonski številki in elektronska naslova društva ne bodo več v uporabi.”

Predsednik Foruma 21 Milan Kučan, ki je 14. januarja dopolnil 80 let, je eden osrednjih likov slovenske novejše zgodovine. Od leta 2004 je v pokoju, lani decembra je predlagal razpustitev društva  Forum 21, ki je bilo formalno ukinjeno 15. januarja letos.

Čeprav so nekateri člani, kot je razvidno iz dopisa, predlagali, da bi društvo preoblikovali in da bi nadaljevalo svoje delo tudi v obliki stranke, pa je ostalo pri stališču, da na stara leta ne bo delal stranke.

“Mnogi člani društva so pisno ali telefonsko ob predlogu izrazili svoje obžalovanje, vendar pa so vsi, razen peterice, ki so predlagali reorganizacijo društva ali celo njegovo preoblikovanje v stranko, sprejeli razloge in predlog upravnega in nadzornega odbora za ukinitev Foruma 21 podprli. Skupščina društva Forum 21 je tako z več kot dvotretjinsko večino dne 15.1.2021 sprejela SKLEP, da društvo preneha delovati,” je zapisano v pismu članom, ki ga je podpisal osebno Milan Kučan.

Zapisnik skupščine001

Milan Kučan je konec lanskega leta in v začetku letošnjega leta dal več intervjujev za medije. V intervjuju za Reporter pa je pojasnil tudi enega od razlogov, zakaj je ukinil Forum 21, ki je pogosto služil za metaforo “stricev iz ozadja”, ki preko globoke države držijo v rokah vse niti politične in gospodarske moči.

“Janši je uspelo za svoje iracionalne blodnje pridobiti presenetljivo dovolj vernikov in podpornikov, da se je v zvezi s forumom vedno spretno znova sprevračalo dejstva in argumente. Gre za ljudi, ki s ponosom povedo, da se zapirajo zgolj v Janšev informativni krog. Denimo, minister Hojs ponosno izjavi, da Mladine ne bere, da spremlja samo Janševe medije, in to je zanj vsa resnica. Na podlagi te resnice pa tudi daje smernice policiji. Problem je takrat, ko tovrstne blodnje in iracionalnosti dobijo institucionalno podporo, denimo, predsednika vlade. Ne mislim le sedanjega. Ko je Pahor kandidiral za predsednika države, je zelo sugestivno pristal na te teorije zarote z očitkom, da so konec njegovega mandata predsednika vlade povzročili strici iz ozadja. Tako je na široko odprl pot politike v svet iracionalnosti, strahov, laži itd. To je storil že v prvih letih samostojnosti, ko je oportunistično dopustil laž, ki se vleče že desetletja, češ da sem kot predsednik republike pozival k politiki diskvalifikacij in likvidacij,” je Kučan povedal za Reporter.

Janeza Janšo pa je očitno razjezil z intervjujem za Mladino, kjer je dejal, da  je »SDS avtoritarna stranka. Politiko, ki jo vodi, bi lahko označil tudi strožje. V načinih obvladovanja koalicijskih partnerjev in tudi posegih v celotni slovenski politični in družbeni prostor je v resnici že fašistoidna.«

https://twitter.com/SpletnaMladina/status/1349597111780835330

Še bolj pa se je Janševim zameril z izjavo o tem, zakaj pri nas ukrepi za zajezitev epidemije ne delujejo tako kot v drugih državah, v intervjuju za revijo Zarja Jana.

“Če bi že iskali razloge, po čem se razlikujemo, lahko rečem, da po nizki stopnji zaupanja v oblast. Ta narekuje ukrepe, ki dostikrat niso utemeljeni v tem, kar ugotavlja in priporoča stroka. Prepogosto se tudi spreminjajo, zato jim težko sledimo. Slabše nam gre tudi zato, ker za temi ukrepi ni empatije, ni povabila k višji stopnji medsebojne solidarnosti, ki smo ji zavezani, ker je tudi nevarnost skupna…. Pri skoraj vseh zapovedih gre, razumljivo, tudi za poseg v naše osebne pravice. Bolj ko je ta poseg globok, večje zaupanje morajo uživati tisti, ki o takih ukrepih odločajo. To bi morda lahko bila razlaga, zakaj je pri nas drugače kot drugod. V Nemčiji in Avstriji je stopnja zaupanja in zavezništva med oblastjo in državljani bistveno večja kot pri nas.”

Na to izjavo se je na Twitterju odzval tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je tvitnil, da so “tam bili nekdanji politični šefi tajne policije in komunistične stranke lustrirani in sojeni, v Sloveniji pa so postali strici iz ozadja, sodniki, tožilci ter tajkuni, polni kapitala in podtalnega vpliva”

Na Kučanovo izjavo, da je pri nas problem zaupanje do vlade in da je to problem, ker vlada ne zna komunicirati, ki jo je povzela Mladina, je sledil oster odgovor portala Nova24TV, kjer so v članku “Milan Kučan je ostanek nelustrirane politično-medijske elite, ki povzroča razdor med oblastjo in državljani” zapisali: “V rokah imaš 80 odstotkov medijev in skozi vse te medije na vso moč rušiš zaupanje v vlado, nato pa pričneš širiti laž, da je nezaupanju v ukrepe in s tem na nek način v vlado – kriva slaba komunikacija vlade. To je lahko le perverzni cinizem nekoga z 80 odstotkov medijskega prostora ali pa eklatantna laž. A ker s pomočjo družbenih omrežij desnica nekako kljub vsemu uravnoteža medijski prostor in s tem zmanjšuje moč laži osrednjih medijev – laži več ne delujejo”.

COMMENTS

Wordpress (0)