Poleg Antona Krkoviča v službo na policijo še Darko Njavro – Revanš za afero Depalo vas, ali bodo kadri nekdanjega MORIS-a prevzeli policijo? V sistemu policije naj bi se oblikoval nov oddelek za protiobveščevalno in integritetno zaščito, to je policija “nad policijo” – TOPNEWS.si

Poleg Antona Krkoviča v službo na policijo še Darko Njavro – Revanš za afero Depalo vas, ali bodo kadri nekdanjega MORIS-a prevzeli policijo? V sistemu policije naj bi se oblikoval nov oddelek za protiobveščevalno in integritetno zaščito, to je policija “nad policijo”

Poleg Antona Krkoviča v službo na policijo še Darko Njavro – Revanš za afero Depalo vas, ali bodo kadri nekdanjega MORIS-a prevzeli policijo?  V sistemu policije naj bi se oblikoval  nov oddelek za protiobveščevalno in integritetno zaščito, to je policija “nad policijo”

Nov generalni direktor policije Anton Olaj je včeraj od svojega predhodnika Andreja Juriča že prevzel posle in opravil že tudi pogovore z direktorji policijskih uprav in služb. “Potrjujem, da bom policistom kril hrbet, naše vodilo sta zakonitost dela in integriteta,” je zagotovil v izjavi za medije.

Vlada je Antona Olaja na seji 28. januarja imenovala na položaj generalnega direktorja policije za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja. Obenem je Olaja z 28. januarjem 2021 razrešila s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve. Olaj sicer ne skriva nagnjenosti k desno usmerjenim strankam. Pravi, da nikomur ni nič dolžan in da nikoli ni bil politično aktiven.

V sistemu policije pa naj bi se oblikoval nov oddelek za protiobveščevalno in integritetno zaščito. Ta policija “nad policijo” se naj bi ukvarjala s policisti in ostalimi delavci državne uprave, kateri se glede na svoja dela in naloge ne bi smeli družiti z osebami z varnostnim tveganjem. S tem naj bi država stopila na rep skorumpiranim uradnikom kateri nezakonito bogatijo zaradi povezav s kriminalci.

Po poročanju nekaterih medijev pa naj bi na mesto državnega sekretarja, ki ga je doslej zasedal Olaj, ki je zamenjal Franca Breznika, zasedel Anton Krkovič. Hojs v izjavah za medije tega ni potrdil, a Krkovič je bil veliko bolj skrivnosten, saj je dejal, “da je vse, celo nemogoče, v Sloveniji, mogoče”.

Sicer pa gre med kadri policije in vojske oziroma med policijo in vojsko za stare “neporavnane račune” še iz leta 1994, ko je v aferi v Depala vas “zmagala policija”, saj je bil Janeza Janša zaradi tega razrešen kot minister za obrambo v Drnovškovi vladi.

Povod za afero je bila aretacija tajnega policijskega sodelavca policije Milana Smolnikarja 20. marca 1994 v Depali vasi pri Domžalah. Afera Depala vas je izbruhnila z aretacijo Milana Smolnikarja, ki je zbiral informacije o Ministrstvu za obrambo (MORS). Poleg političnega konflikta je v ozadju potekal hud spopad med policijo in vojsko oziroma pripadniki Morisa, ki ji je poveljeval prav Anton Krkovič, njegova desna roka pa je bil prav Darko Njavro.

Po nekaterih sicer neuradnih informacijah bi se v primeru, če bo državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve postal Anton Krkovič, v policiji zaposlil tudi Darko Njavro, kar naj bi po nekaterih informacijah pri delu policije povzročilo veliko nelagodje. Uradno nam sicer informacije o tem, ali bo Anton Krkovič, ki je bil generalni tajnik SDS in član izvršnega odbora SDS, res prevzel mesto državnega sekretarja in ali se bo na policiji zaposlil tudi Darko Njavro niso potrdili, po neuradnih informacijah pa je omenjena kadrovska kombinacija verjetna.

Direktor policije je sicer včeraj postal karierni policist Olaj, ki je med drugim od 1. februarja 2006 do 12. oktobra 2012 vodil Policijsko upravo Novo mesto, od junija lani pa je bil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve. Na vprašanja novinarjev je danes pojasnil, da nikoli ni bil politično aktiven, podpira pa sleherne rešitve, ki za državo in državljane pomenijo nekaj dobrega, ne glede na to, s katere strani prihajajo.

“Vesel sem, da sem bil deležen klica ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa z vprašanjem, ali bi bil pripravljen pomagati na pravnem in strokovnem področju, ker sem toliko časa preživel v tem sistemu. Po premisleku sem v to privolil. Moja vloga v kabinetu ministra Hojsa je bila strokovno-pravne narave,” je pojasnil Olaj. Sodelovanje z ministrom je ocenil kot zelo dobro in konstruktivno. “Menim, da sem na nek način pomagal pri nekaterih vprašanjih, da se izkristalizirajo nekatere rešitve,” je dodal.

Na vprašanje, kako se bo soočal z bojaznimi, da bo podaljšana roka Hojsa ali da bo politični vpliv nanj precej močnejši, kot bi bil na koga drugega, pa je novi generalni direktor policije dejal, da po njegovem mnenju minister doslej ni skušal vplivati na strokovne odločitve v policiji. “Za mano je policijska kariera. Razumel sem, da s strokovnimi izkušnjami prispevam k vodenju policije,” je dejal.

Olaj delovanja ministra za notranje zadeve ne vidi kot vtikanje, temveč “kot obliko civilnega nadzora nad represivnim organom”. “Ne smemo se braniti civilnega nadzora. Policija je zelo nadzorovana, kar je prav. Nimam zadržkov, da bi prišlo do nekega poseganja v stroko,” je še dodal.

COMMENTS

Wordpress (0)