(VIDEO) Marjan Podobnik pravi, da so se nekateri umaknili in distancirali od gibanja Povežimo Slovenijo, ker so bili “deležni groženj, naj se umaknejo” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Marjan Podobnik pravi, da so se nekateri umaknili in distancirali od gibanja Povežimo Slovenijo, ker so bili “deležni groženj, naj se umaknejo”

(VIDEO) Marjan Podobnik pravi, da so se nekateri umaknili in distancirali od gibanja Povežimo Slovenijo, ker so bili “deležni groženj, naj se umaknejo”

Marjan Podobnik predsednik SLS, ki se je včeraj v funkciji predsednika Društva poslancev 90 srečal s predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem, je ob robu srečanja govoril tudi o izkušnji in prvih vtisih po lansiranju gibanja Povežimo Slovenijo. Potem ko so se nekateri sodelujoči v predstavitvenem filmu distancirali od povezovanja v gibanje Povežimo Slovenijo, je Podobnik ocenil, da so bili deležni različnih pritiskov.

Tako je predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh ostro zavrnil namigovanja o njegovem povezovanju in sodelovanju v gibanju. Mehova izjava, da se je treba v Sloveniji povezovati in ne izključevati, je bila v predstavitvenem filmu izrabljena, so sporočili iz obrtno-podjetniške zbornice.

Med tistimi, ki pravijo, da z gibanjem nimajo nič, so bili koprski župan Aleš Bržan ter nekatere stranke in posamezniki, med njimi Aleksandra Pivec, Dobra država Bojana Dobovška, pa tudi stranka SMC, čeprav je bil nastop Zdravka Počivalška predstavljen kot osrednji lik celotnega promocijskega spota.

Igro Zorčič je dejal, da se s Podobnikom v okviru srečanja Z društvom poslanci 90 o pobudi gibanja Povežimo Slovenijo nista pogovarjala in pobude ne pozna, jo pa lahko v kontekstu povezovanja političnih strank, predvsem na sredini, samo pozdravi. Slovenski politični prostor potrebuje združevanje.

“Kot član SMC lahko povem, da smo v zvezi s tem že dajali določene pobude, seveda v prvenstvenem interesu SMC-ja, da se združujejo in konsolidirajo stranke levosredinskega liberalnega prostora. Tu je namreč razdrobljenost daleč največja. Bi bilo pa prav, da se stranke združujejo tudi na drugih segmentih političnega spektra. Namreč, številčnost strank otežuje dogovarjanje in potem tudi doseganje nekega družbenega konsenza,” je dejal Zorčič.

Marjan Podobnik je kljub temu, da so se številni, ki so nastopili v promocijskem spotu Povežimo Slovenijo, distancirali od zadeve, zadovoljen. “Jaz sem zelo vesel, da je ta pobuda Povežimo Slovenijo bila tako lepo sprejeta. Iskreno povem, da sem tudi za nekatere stvari izrecno pozitivno presenečen. Mi smo kot Slovenska ljudska stranka tu dali na razpolago najmočnejšo infrastrukturo in vse, kar imamo, od lokalne ravni do evropske ravni. Naj pa povem, da me je neprijetno presenetila informacija, da so bili mnogi od teh, ki so sodelovali v tem predstavitvenem filmu in ki so bili od različnih ljudi nagovorjeni, deležni različnih pritiskov, naj se umaknejo, distancirajo in tako naprej. In naj izrazim zahvalo vsakemu za vsak dan, ko je pripravljen biti izpostavljen za nekaj povezovalnega, za nekaj, kar predstavlja sodelovanje. Res je škoda, če bi bilo predstavljeno tisto, kar predstavlja povezovanje in sodelovanje, napadano, po drugi strani pa bi se na nek način spodbujalo radikalne delitve. Torej jaz verjamem, da bo zadeva lepo uspela”.

Pri projektu gibanja povežimo Slovenijo pa poleg SLS odtajajo Nova ljudska stranka Franca Kanglerja in Čuševi Zeleni ter Celjski župan Bojan Šrot. “Te tri stranke so predvsem tiste, ki dajejo infrastrukturo na razpolago tudi vsem ostalim. Celotni civilni družbi, da bodo lahko različni interesi imeli enakovredne možnosti, da njihovi predstavniki lahko uspešno nastopijo na volitvah. Ti bo seveda ostali in tudi številni drugi se dogovarjajo in verjamem, da se se bo stvar še zelo lepo okrepila”.

Glede SMC-ja pa je Podobnik dejal, da bodo v naslednjih dneh in tednih lahko povedali več.

COMMENTS

Wordpress (0)