Johnson & Johnsonovo cepivo z enim odmerkom je 66 odstotkov učinkovito – TOPNEWS.si

Johnson & Johnsonovo cepivo z enim odmerkom je 66 odstotkov učinkovito

Johnson & Johnsonovo cepivo z enim odmerkom je 66 odstotkov učinkovito

Cepivo belgijskega proizvajalca Janssen, podjetja, ki ima v lasti Johnson & Johnson, je 66-odstotno učinkovito, poroča BBC.

Mednarodna študija je preučevala uporabo samo enega odmerka cepiva, kar močno olajša njegovo uporabo v nasprotju s cepivi, ki so dana v dveh odmerkih.

Britanci so prednaročili 30 milijonov odmerkov

Velika Britanija je že prednaročila 30 milijonov odmerkov. Ta novica prihaja kmalu po tem, ko je ameriški Novavax objavil, da je njegovo cepivo 89-odstotno učinkovito. Obe cepivi še nista opravili regulativnega preverjanja, preden se lahko začneta uporabljati.

Janssen, farmacevtsko podjetje, ki ima v lasti Johnson & Johnson, prav tako raziskuje, ali bi dajanje dveh odmerkov dalo močnejšo ali daljšo zaščito.

Družba je sporočila, da so začetni testi pokazali, da je en odmerek preprečil 85% hudih primerov.

Učinkovitost šibkejša proti novemu sevu iz Južne Afrike

Toda ta študija je bila delno izvedena tudi v Južni Afriki, kjer se trenutno širi nov sev koronavirusa, rezultati pa so pokazali, da je bilo cepivo učinkovito le 57 odstotkov.

Dr. Paul Stoffels, glavni znanstvenik pri Johnson & Johnson, je dejal, da lahko Janssenov enkratni odmerek cepiva “potencialno zaščiti stotine milijonov ljudi pred razvojem resnih in usodnih oblik bolezni, ki jih povzroča covid-19”.

Družba načrtuje letos proizvesti milijardo odmerkov.

Pri proizvodnji cepiva Janssen uporablja virus prehlada, ki je bil ustvarjen, da bi bil čim manj škodljiv za ljudi, ki ga prejmejo. Tako varno prenaša dele genske kode koronavirusa v telo. To je dovolj, da telo prepozna nevarnost in se začne učiti, kako se boriti proti koronavirusu oziroma to pomeni, da to cepivo uči imunost, kako se odzvati na koronavirus, ko pride do okužbe.

Podoben pristop pri proizvodnji cepiv se uporablja na univerzi Oxford in v AstraZeneci.

COMMENTS

Wordpress (0)