“Ne moremo več čakati” – Biden podpisal več izvršnih ukazov v boju proti podnebnim spremembam – TOPNEWS.si

“Ne moremo več čakati” – Biden podpisal več izvršnih ukazov v boju proti podnebnim spremembam

“Ne moremo več čakati” – Biden podpisal več izvršnih ukazov v boju proti podnebnim spremembam

Novi ameriški predsednik Joseph Biden je danes podpisal več izvršnih ukazov, ki bi morali prispevati k boju proti podnebnim spremembam.

Namen ukazov je med drugim odpraviti onesnaževanje s fosilnimi gorivi v elektroenergetskem sektorju do leta 2035 in v celotnem ameriškem gospodarstvu do leta 2050 s povečanjem uporabe sončne in vetrne energije, hkrati pa zmanjšati odvisnost od nafte in plina.

Cilj je upočasniti globalno segrevanje, ki prispeva k pogostejšim požarom, močnemu deževju in orkanom, poroča Associated Press.

“Ne moremo več čakati v boju proti krizi, ki jo povzročajo podnebne spremembe. Na lastne oči lahko vidimo, kaj se dogaja. Čas je za ukrepanje,” je dejal Biden.

Dodal je, da bodo odloki “pomembno prispevali k ambicioznemu načrtu uprave v boju proti eksistencialni grožnji podnebnih sprememb”.

Ukazi vključujejo moratorij na nove koncesije za vrtanje nafte in plina na zvezni zemljiščih in prehod na izključno električna vozila v zveznih institucijah.

Današnja poteza prinaša politično tveganje za Bidna in njegovo demokratsko stranko, saj državam proizvajalkam nafte in premoga grozi izguba delovnih mest zaradi nenadnega prehoda na čiste vire energije.

Biden je tudi napovedal, da bo 22. aprila, na Dan Zemlje, organiziral podnebni vrh.

Bidnov posebni odposlanec za podnebje John Kerry je pred Bidnovim podpisovanjem dejal, da bodo ZDA pred podnebnim vrhom, ki ga bo gostil Biden na dan Zemlje 22. aprila, objavile svoje cilje za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v ozračje do leta 2030 v skladu s pariškim podnebnim sporazumom. Trump je ZDA umaknil iz sporazuma, Biden pa jih je vrnil k sodelovanju v njem. Kerry je poudaril, da je treba končati zastraševanje, da skrb za okolje pomeni zmanjšanje delovnih mest. Prav nasprotno, je dejal, saj obrat v zeleno politiko ponuja na tisoče novih delovnih mest. Temu je pritrdil tudi Biden.

COMMENTS

Wordpress (0)