EU napotila inšpekcijski nadzor v tovarno AstraZenece: Bruselj dvomi, da proizvajalec cepiv govori resnico – TOPNEWS.si

EU napotila inšpekcijski nadzor v tovarno AstraZenece: Bruselj dvomi, da proizvajalec cepiv govori resnico

EU napotila inšpekcijski nadzor v tovarno AstraZenece: Bruselj dvomi, da proizvajalec cepiv govori resnico

Na zahtevo Evropske unije je belgijska zdravstvena agencija začela preiskavo tovarne AstraZeneca v bližini Bruslja zaradi spora glede zmanjšanja dobav cepiv v EU.

Prvi obisk uradnikov belgijske medicinske agencije se je končal v sredo v obratu Senefa v mestu Eno, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Vzorci in evidence so bili odvzeti iz tovarne, nadaljnji inšpekcijski pregled pa bodo opravili v prihodnjih dneh.

EU je preiskavo zahtevala zaradi dvomov glede razlage AstraZenece glede pričakovanega zmanjšanja dobave cepiva za Evropsko unijo.

AstraZeneca je sporočila, da bo lahko državam EU dostavila le 25 odstotkov od 100 milijonov odmerkov, pričakovanih do konca marca, zaradi težav v belgijski tovarni v lasti francoske znanstvene družbe Novasep.

Evropska agencija za zdravila naj bi februarja odobrila cepivo AstraZeneca.

Spomnimo, Evropska unija in podjetje AstraZeneca nista uspeli napredovati v pogovorih o zapoznelih dobavah cepiv proti koronavirusu, je dejala evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides.

“Žal nam je, ker še vedno ni jasnega načrta dostave,” je dejala Kyriakides v objavi na Twitterju.

Poudarila je, da EU od AstraZenece zahteva jasen načrt za hitro dostavo odmerkov, ki jih je EK rezervirala za prvo četrtletje tega leta.

EU pritiska na AstraZeneca, da iz tovarn v Evropi in Veliki Britaniji dostavi več odmerkov cepiva, potem ko je družba sporočila, da bo prišlo do zamude, ki bi zmotila načrt imunizacije EU.

COMMENTS

Wordpress (0)