Zakaj ugotovitev ‘dva Slovenca, tri stranke’, od včeraj ne velja več – Velja pa ‘ena poslanska skupina (s petimi poslanci), tri frakcije’  – TOPNEWS.si

Zakaj ugotovitev ‘dva Slovenca, tri stranke’, od včeraj ne velja več – Velja pa ‘ena poslanska skupina (s petimi poslanci), tri frakcije’ 

Zakaj ugotovitev ‘dva Slovenca, tri stranke’, od včeraj ne velja več – Velja pa ‘ena poslanska skupina (s petimi poslanci), tri frakcije’ 

Ko je sociolog Jože Vogrinc leta 1990 predstavljal Neodvisno listo je dejal, da njihova Neodvisna lista novih družbenih gibanj pravzaprav ne potrebuje reklame, kar je dokazal s statističnim izračunom. “Zastopamo interese žensk, torej 50 odstotkov prebivalstva, homoseksualcev (10 odstotkov), otrok (50 odstotkov), norcev (90 odstotkov); skupaj torej 200 odstotkov.
Samo zaradi ljubezni do različnosti bomo v parlament spustili še druge,” je rekel in požel odobravanje nasmejanega občinstva.

Včeraj je za smeh ponovno poskrbel poslanec DeSUS-a Branko Simonovič, ki je dal podobno izjavo kot Vogrinc Leta 1990:
“V naši poslanski skupini so tri struje: gospod Robert Polnar podpira vlado, gospod Jurij Lep se nagiba h KUL, in še mi trije, ki smo najdlje v stranki. Poskusili se bomo poenotiti. Vsak bo prišel s svojimi razmišljanji in potem bo potekalo usklajevanje,” je se dejal Branko Simonovič.

Glede tega je Jurša sinoči dejal, da sam ne bi govoril o strujah, ampak “o različnih razmišljanjih”. V poslanski skupini ostaja namreč tudi poslanec Robert Polnar, čeprav so ga izločili iz stranke. “Robert Polnar ni dal odstopne izjave in je še vedno, na nek način, član poslanske skupine,” je sinoči dejal Franc Jurša.
“Danes smo poskušali poenotiti naša stališča. Uspelo se nam je poenotiti na tej točki, da bomo še naprej delovali skupaj v poslanski skupini in da bomo opravili pogovor z vodstvom stranke, da si predstavimo posamezna stališča. Nekatera stališča poslanske skupine se pač razlikujejo od stališča vodstva stranke. Mislim, da z dialogom lahko to tudi uskladimo,” je povedal.

Glede napovedanega pogovora z vodstvom stranke je pojasnil, da imajo precej odprtih vprašanj. Vsebine teh pa včeraj ni želel komentirati.

Na vprašanje, ali je glavna dilema, ali naj poslanska skupina z dosedanjo vlado sodeluje na podlagi posebnega sporazuma ali naj bo del opozicije, pa je Jurša odgovoril, da se o tem včeraj na triurnem sestanku niso pogovarjali. “O tem vprašanju bomo verjetno spregovorili z vodstvom stranke,” je dodal. Po njegovih besedah pa poslanci DeSUS danes tudi niso razpravljali o morebitni novi vložitvi konstruktivne nezaupnice.

Prvaki KUL-a se očitno niso dogovorili niti o časovnici napovedane vnovične vložitve konstruktivne nezaupnice zoper vlado Janeza Janše, saj je ta pogojena predvsem z dogajanjem v poslanski skupini DeSUS.
Če je veljalo, da ima Erjavec ob prvi vložitvi konstruktivne nezaupnice 42 podpisov in teoretično tudi 42 glasov, po včerajšnjem sestanku poslanske skupine DeSUS namreč ni jasno, ali ima koalicija ustavnega loka še vedno toliko glasov oziroma ali bo Erjavec dobil podpise treh poslancev.

Simonovič in Polnar sta namreč že “Lost in Space” izgubljena v vesolju. Družino DeSUS-a je namreč vse bolj podobna družini Robinson na vesoljski ladji Jupiter, ki jo je začelo zanašati iz smeri, zato obstaja nevarnost, da DeSUS-ovi za vedno ostanejo “izgubljeni v vesolju”.

COMMENTS

Wordpress (0)