Elon Musk ponuja 100 milijonov dolarjev za najboljšo tehnologijo za zajemanje ogljika – TOPNEWS.si

Elon Musk ponuja 100 milijonov dolarjev za najboljšo tehnologijo za zajemanje ogljika

Elon Musk ponuja 100 milijonov dolarjev za najboljšo tehnologijo za zajemanje ogljika

Vodja podjetja Tesla Motors, podjetnik Elon Musk, je na Twitterju obljubil 100 milijonov dolarjev nagrade za razvoj najboljše tehnologije za zajemanje ogljika.

“Doniram 100 milijonov dolarjev nagrade za najboljšo tehnologijo za zajemanje ogljika,” je zapisal Musk, čemur je sledil drugi tvit, ki obljublja več podrobnosti v prihodnjih tednih.

Musk, soustanovitelj PayPala, ki ga je kasneje prodal, danes vodi nekaj najbolj futurističnih podjetij na svetu. Poleg Tesle vodi še podjetji SpaceX in Neuralink, start-up, ki se ukvarja s povezovanjem možganov z računalniki.

Biden: Pospešili bomo zajemanje ogljika

Zajemanje emisij, ki segrevajo planet, postaja ključni del številnih načrtov za boj proti podnebnim spremembam, vendar je bil do danes v dosežen zelo majhen napredek v tehnologiji, katerega prizadevanja so bila namenjena zmanjšanju emisij in ne odstranjevanju ogljika iz zraka.

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je konec lanskega leta sporočila, da je treba močno povečati uporabo tehnologije za zajemanje ogljika, če želijo države doseči cilje neto ničelnih emisij.

Ameriški predsednik Joe Biden je v svojem obsežnem načrtu za boj proti podnebnim spremembam obljubil, da bo pospešil razvoj tehnologije za zajemanje ogljika.

S procesom zajemanja in shranjevanja ogljikovega dioksida (CO2) je seznanjen zgolj vsak deseti evropski državljan. Tehnologija, ki je splošno znana kot CCS (ang. carbon capture and storage), se še razvija, ne glede na to pa se v prihodnosti utegne izkazati za ključno pri zmanjševanju količine toplogrednih plinov v ozračje.

Evropska unija namerava do leta 2030 znižati izpuste za 40 odstotkov. S Pariškim podnebnim sporazumom se je mednarodna skupnost zavezala, da bo preprečila globalno segrevanje ozračja, višje od 2 °C. V tem smislu postaja tudi CCS, zajemanje in shranjevanje ogljika, vse aktualnejša tema.

Kako poteka zajemanje in shranjevanje ogljika?

CCS predpostavlja zajemanje, transport in shranjevanje ogljika pod zemljo. Čeprav tehnologija zajemanja CO₂ obstaja že več desetletij, so njen razvoj pospešili Norvežani sredi 90. letih minulega stoletja. Želeli so namreč zmanjšati izpuste na naftnih ploščadih. V ZDA, na primer, CO₂ zajemajo že od 60. oziroma 70. let, uporabljajo pa ga za dodatno pridobivanje nafte.

Obstaja več načinov zajemanja: CO₂ se pri stacionarnih virih zajame pred ali po zažigu fosilnega goriva. Zajeti plin je treba utekočiniti, transportiran pa je v podzemna območja (npr. na Norveškem od dva do tri kilometre pod dnom Severnega morja). Tam je primerna geološka struktura tal, prav tako so, na primer, že izvrtane vrtine, ki bodo pripomogle k učinkovitejšemu sledenju in monitoringu shranjenega plina.

COMMENTS

Wordpress (0)